HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το στρες στη δουλειά «χτυπάει κόκκινο»; Δείτε γιατί αυτό ωφελεί μυαλό και μνήμη


Το εργασιακό στρες ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακό για την νοητική μας υγεία όσο τείναμε να πιστεύουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μια διανοητικά απαιτητική εργασία, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Όσο πιο σκληρά δουλεύει το μυαλό εν ώρα εργασίας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιάσετε προβλήματα μνήμης και σκέψης μετέπειτα στη ζωή σας.

Η ερευνητική αυτή ανακάλυψη, επισημαίνει ότι η σύνθετη διανοητική δραστηριότητα, το «ζόρισμα» του εγκεφάλου στην εργασία, προστατεύει το νου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. 

Συγκεκριμένα, εργασίες που διεγείρουν την μάθηση και δεν βασίζονται σε μονότονη επανάληψη και ρουτίνα, όπως η διδασκαλία, οι δημόσιες σχέσεις και ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών θωρακίζουν τη μνήμη. Από την άλλη, η εργασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο επίφοβη όσον αφορά την προστασία της μνήμης.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, στη Νορβηγία, εξέτασαν τη γνωστική κόπωση και κατάσταση  7.000 ατόμων σε 305 διαφορετικά επαγγέλματα και ειδικότερα σε εργασίες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και σε δουλειές εργοστασίων.

Έπειτα μετρήθηκε η διανοητική ενέργεια  όσων δούλευαν σε εργασίες που δεν απαιτούσαν επανάληψη κινήσεων. Στη συνέχεια οι άνω των 70 συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και σκέψης για να εκτιμηθεί ο βαθμός έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Από τους συμμετέχοντες που απασχολούνταν σε επαγγέλματα χαμηλής γνωστικής δραστηριότητας, το 42%, διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική διαταραχή. Ενώ σε επαγγέλματα εξολοκλήρου «γνωστικά», μόνο το 27% είχαν το ίδιο πρόβλημα. Συνολικά οι εργαζόμενοι με τις λιγότερες διανοητικές απαιτήσεις στην εργασία είχαν κατά 66%  υψηλότερο κίνδυνο ήπιας νοητικής έκπτωσης.

Η συγγραφέας Trine Edwin, επισήμανε ότι όσο περισσότερα είναι τα γνωστικά ερεθίσματα μέσω της εργασίας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 30 έως 60 ετών, τόσο χαμηλότερη η απειλή ήπιας γνωστικής εξασθένησης, μετά την ηλικία των 70. 


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια