HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ολική έκλειψη Ηλίου: Δείτε εικονες από τη Nasa


Τα μάτια στραμμένα στον ουρανό έχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο για να παρακολουθήσουν το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου που ξεκίνησε από το Μεξικό, θα διασχίσει τις ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί στον Καναδά.
Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή για κάποια λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. «Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.

Τι είναι η ολική έκλειψη Ηλίου

Η ολική έκλειψη του ηλίου γίνεται όταν η Σελήνη τοποθετείται ακριβώς μεταξύ της Γης και του Ηλίου, εμποδίζοντας προσωρινά το φως του Ηλίου να φτάσει ως τη Γη. Η σημερινή έκλειψη θα διαρκέσει ως 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, περισσότερο από την προηγούμενη που σημειώθηκε το 2017 και ήταν ορατή σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ και η οποία διήρκεσε ως 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Η NASA αναφέρει ότι οι ολικές εκλείψεις ηλίου διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα και ως επτάμισι λεπτά.Η έκλειψη είναι ορατή στις δυτικές ακτές του Μεξικού από τις 21:07 ώρα Ελλάδας. Στη συνέχεια θα είναι ορατή από 15 αμερικανικές πολιτείες – από το Τέξας ως το Μέιν—προτού ολοκληρώσει την πορεία της στον ανατολικό Καναδά. Εξάλλου οι κάτοικοι γύρω περιοχών θα μπορούν να παρακολουθήσουν μερική έκλειψη του ηλίου.

Η NASA θα μεταδίδει ζωντανά βίντεο διάρκειας τριών ωρών από διάφορες περιοχές, συνοδευόμενο από εικόνες από τηλεσκόπιο και σχόλια από ειδικούς.

Δείτε ζωντανά


Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες και ενημερώσεις για το φαινόμενο, ενώ οι πολιτείες στις οποίες θα είναι ορατή η ολική έκλειψη υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες.

Οι αμερικανικές αρχές επιμένουν εδώ και μερικές εβδομάδες στα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, κυρίως να φορούν ειδικά γυαλιά για να κοιτάξουν τον ήλιο προκειμένου να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια τους.
Στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ αναμένεται αριθμός τουριστών αντίστοιχος με αυτόν των μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κλεισμένα εδώ και μήνες, ενώ τεράστια μποτιλιαρίσματα αναμένονται, όπως αυτά που είχαν παρατηρηθεί κατά την προηγούμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ το 2017.

Άνθρωποι με τα ειδικά γυαλιά, παρατηρούν την έκλειψη από το Μεξικό – ΦΩΤΟ REUTERS

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ή θα επιτρέψουν στους μαθητές να αποχωρήσουν νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

Κάποιοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τους αιθέρες: αεροπορικές εταιρείες έχουν οργανώσει πτήσεις κατά μήκος της πορείας της έκλειψης, με τα εισιτήρια να έχουν ήδη εξαντληθεί.
Εξερευνητικοί πύραυλοι

Η ΝASA θα εκτοξεύσει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος: να μετρήσει τις αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα.Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης. Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του. Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.

Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044. Προηγουμένως ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια