HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Προ των πυλών σαρωτικές ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ - Δεν... ανησυχεί το Υπ. Ανάπτυξης


Το μέτρο της «Μόνιμης Μείωσης Τιμών» στα
 σούπερ μάρκετ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, λήγει την Παρασκευή 31 Μαΐου και δεν αναμένεται να επεκταθεί.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη λήξη του μέτρου, και τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων να είναι ορατός, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζεται νέα μέτρα και τροποποιήσεις στα υπάρχοντα.

Οι νέες πρωτοβουλίες στοχεύουν στη διόρθωση διαχρονικών παθογενειών της αγοράς, στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη μείωση των τιμών βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα.

Μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου, οι τιμές θα παραμένουν μειωμένες κατά 5%, ενώ από την 1η Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος για νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, είχε ανακοινώσει μια σημαντική εξέλιξη, αναφέροντας την επικείμενη αναπροσαρμογή των τιμών σε 4.000 προϊόντα που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής.

«Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση δηλαδή θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τη Eurostat και ξένους οίκους αυτό το οποίο μας μας είπαν είναι ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025 οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης».

Μόνιμη Μείωση Τιμής: Ποιος ο λόγος που το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ανησυχεί για τις ανατιμήσεις μετά τη λήξη του μέτρου

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν εκφράζει ανησυχία για μαζικές ανατιμήσεις μετά τη λήξη του μέτρου «Μόνιμη Μείωση Τιμών», καθώς εκτιμά ότι οι προμηθευτές δεν θα επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση προσφορών και προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες.

Το μέτρο της «Μόνιμης Μείωσης Τιμής 5%» είναι το πρώτο από μια σειρά παρεμβάσεων, η πλειοψηφία των οποίων είναι προσωρινού χαρακτήρα και συχνά παρατείνονται. Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που ισχύει από το 2021, έχει παραταθεί δύο φορές κατά τη θητεία του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Παράλληλα, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, παραμένει σε ισχύ μαζί με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έως τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, εφαρμόζονται πρόσφατα προσωρινά μέτρα με ισχύ έως το τέλος του έτους. Αυτά περιλαμβάνουν την τρίμηνη απαγόρευση προσφορών και εκπτώσεων στα σούπερ μάρκετ για προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το τελευταίο μέτρο οδήγησε τον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τις εταιρείες του κλάδου να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια