HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Να μπαίνουν και οι ρυθμίσεις δανείων στα πόθεν έσχες των πολιτικών


Σε κατάθεση τροπολογίας με θέμα «Μεταρρύθμιση του νόμου 3213/2003» («Πόθεν Έσχες») προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον για την ύπαρξη διαφάνειας γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες" (ν. 3213/2003)», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε το «στρατόπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αλλαγές στο περιεχόμενο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών με βασικότερη εκείνη της συμπερίληψης των ρυθμίσεων των δανείων τους. Για τον λόγο αυτόν εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης.

Ιδιαίτερα, όμως, σημειώνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την παρούσα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης «πόθεν έσχες» και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων.

Στην κατατεθείσα τροπολογία προστίθεται και ένα δεύτερο εδάφιο που αφορά στην επιβολή διαφάνειας γύρω από την οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων και την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν κάθε δαπάνη τους.Για τον σκοπό αυτό, στις διατάξεις του νόμου 3861/2010, όπως αυτός ισχύει μετά την τροποποίηση του, προστίθεται διάταξη στο άρθρο 2 με την οποία υποχρεούνται τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στο διαδίκτυο (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ) τους ισολογισμούς, καθώς και την οριστικοποίηση της πληρωμής, που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη τους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, τη λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Βορίδης: Να καταθέσει ο Κασσελάκης την δήλωση πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Ιουνίου

Να προχωρήσει στην κατάθεση της δήλωσης του πόθεν έσχες του μέχρι τις 30 Ιουνίου κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας στη Βουλή την υπουργική τροπολογία η οποία προβλέπει παράταση μέχρι τις 31/12/24 την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Διευκρινίζοντας πως αυτή δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «επειδή δεν θέλουμε να μένει καμία σκιά, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβερνήσεως θα υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στις 30/6 τρέχοντος έτους. Θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέλη της κυβερνήσεως, για τον πρωθυπουργό και αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες της κυβέρνησης στις 30/6. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε όλα να είναι καθαρά και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια