HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πιερία: Δικάστηκε στο Κακουργιοδικείo Θεσσαλονίκης Ο 52χρoνoς που πήγε να πνίξει τη μητέρα του


Ο 52χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Είχε εκτίσει ποινή 18 χρόνων για άλλη δολοφονία, όμως με μειωμένο καταλογισμό.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2021 και τίποτε δεν προμήνυε ότι σε ένα χωριό της Πιερίας ένας ψυχικά ασθενής, με συνεχείς νοσηλείες στο ψυχιατρείο, θα εκνευριζόταν από μία κίνηση της μητέρας του και θα προσπαθούσε να την πνίξει με τη σαμπρέλα του ποδηλάτου του. Εκείνο το διάστημα αρνούνταν να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε. Η γυναίκα σώθηκε από θαύμα. Μόνον που οι προσπάθειές της να οδηγηθεί το παιδί της στο ψυχιατρείο, εκείνη τη φορά δεν είχαν αποτέλεσμα. Δικαστήριο της Πιερίας είχε κρίνει ότι δεν χρειαζόταν να νοσηλευτεί. Παρ’ ότι είχε εκτίσει ποινή 18 ετών κάθειρξης για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του. Με τον ίδιο τρόπο, όμως με άλλο μέσο. Με ένα καλώδιο φορτιστή κινητού τηλεφώνου.

Τις προηγούμενες ημέρες στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε ένα οικογενειακό δράμα. Από τη μία είναι η μητέρα που προσπαθεί να σώσει τον γιο της. “Εγώ έφταιγα και τον εκνεύρισα”, κατέθεσε στο δικαστήριο. Και από την άλλη στο εδώλιο, ένας ψυχικά ασθενής, 52 χρόνων σήμερα, που επιχειρούσε να πείσει το δικαστήριο ότι έπαιρνε τα φάρμακά του και ότι δεν είχε σκοπό να πνίξει τη μητέρα του, όμως απλώς ήθελε να την τρομάξει. Στον χορό και οι αυτόπτες μάρτυρες που προσπάθησαν να περιορίσουν την καταδίκη λέγοντας ότι “δεν έβαλε δύναμη, δεν ήθελε να της κάνει κακό”.

Ο κατηγορούμενος είχε εκτίσει ποινή 18 ετών κάθειρξης για ανθρωποκτονία που είχε διαπράξει το 2010 με θύμα την τότε σύντροφό του, βουλγαρικής καταγωγής. Το διάστημα 2010- 2017 ήταν στη φυλακή και το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι το έγκλημα έγινε από άτομο με μειωμένο καταλογισμό. Και έτσι δεν είχε καταδικαστεί σε ισόβια.

Στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης τα όσα ακούστηκαν ήταν deja vu για πολλούς. Μόνον που αυτή τη φορά το θύμα ήταν η ίδια η μητέρα του κατηγορούμενου. “Μου έσπασαν τα νεύρα”, είπε απολογούμενος ο 52χρονος εμφανώς επηρεασμένος από την κατάσταση και παραδεχόμενος ότι “εκείνη την περίοδο δεν έπαιρνα τα φάρμακά μου”. Ήταν κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια που είχε αποφυλακιστεί με όρους. Από την άλλη, η μητέρα-θύμα περιέγραψε μία προσπάθεια που γινόταν διαρκώς από μέρους της προκειμένου ο γιος της να αποφεύγει εκρήξεις είτε λαμβάνοντας τη φαρμακευτική του αγωγή είτε νοσηλευόμενος στο ψυχιατρείο.

Η απόφαση σταθμός

Ο 52χρονος, σήμερα, είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο ψυχιατρείο και οι γνωμοδοτήσεις για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του ήταν πολλές. Αρκετές μάλιστα περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος του. Ένα δικαστήριο, αυτό για την ανθρωποκτονία, είχε δεχτεί εν μέρει ότι είχε πρόβλημα. Και τον έκρινε ότι τέλεσε ένα έγκλημα με μειωμένο καταλογισμό. Ένα δεύτερο δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ήταν ψυχικά ασθενής και έκρινε ότι τέλεσε το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, χωρίς να αναγνωρίσει ότι έχει πρόβλημα. Παρ’ ότι το δικαστήριο έδειξε με την απόφασή του ότι είχε αντιληφθεί το πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν όμως μία δικαστική απόφαση που προηγήθηκε της απόπειρας να σκοτώσει τη μητέρα του. Όπως αναδείχτηκε στο δικαστήριο εκείνη η μητέρα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2021, όταν έγινε η απόπειρα, και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο, κίνησε διαδικασίες για τη νοσηλεία του γιου της σε ψυχιατρική κλινική, όπως είχε γίνει πολλές φορές. Έβλεπε ότι η κατάστασή του επιδεινωνόταν, όπως και ότι δεν ακολουθούσε την αγωγή του. Παρ’ ότι και ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τη νοσηλεία του ήρθε ένα δικαστήριο και απέρριψε το αίτημα. Έκρινε πως ο 52χρονος ήταν ψυχικά καλά και δεν χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Για την ιστορία, ο λόγος που εκνευρίστηκε από τη μητέρα του δεν ήταν ότι προσπάθησε να τον κλείσει για μία ακόμη φορά στο ψυχιατρείο. Αλλά επειδή θεώρησε πως η γυναίκα παρεμβαίνει στα προσωπικά του. “Τα κάναμε μαλλιά κουβάρια”, είπε απολογούμενος ο 52χρονος πριν ακούσει την ετυμηγορία του τελευταίου δικαστηρίου που του επέβαλε 8 χρόνια κάθειρξη και τον ξαναέστειλε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών. Μάλλον η διαπίστωση δεν περιορίστηκε στο δικό του περιστατικό..


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια