Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σχολεία στη Γερμανία θέλει να ανοίξει η Τουρκία

Τα υπουργεία Εξωτερικών Τουρκίας - Γερμανίας διαπραγματεύονται τη λειτουργία εθνικών τουρκικών σχολείων σε Βερολίνο, Κολωνία και Φρανκφούρτη. Το νομικό πλαίσιο θα είναι ανάλογο με αυτό των γερμανικών σχολών στην Τουρκία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το μεσημέρι την πληροφορία για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που αφορούν τη λειτουργία τουρκικών σχολείων στη Γερμανία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του το μεσημέρι στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, στόχος της συμφωνίας είναι να λειτουργούν και στα δύο κράτη εθνικά σχολεία της άλλης χώρας στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ισότιμα με τα δημόσια σχολεία

Προηγουμένως η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε αποκαλύψει ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει εθνικά σχολεία στη Γερμανία που θα λειτουργούν ως «αναπληρωματικά σχολεία» όπως ονομάζονται τα ιδιωτικά. Δηλαδή, θα έχουν μεν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεθόδους διδασκαλίας και να προσλαμβάνουν προσωπικό αλλά θα πρέπει η διδακτέα ύλη να είναι ισοδύναμη με εκείνη των δημόσιων σχολείων. Θα απαιτούν κρατική έγκριση και θα υπόκεινται στους αντίστοιχους κρατικούς νόμους. Σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές θα διδάσκονται και την τουρκική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό.

Σε αντίθεση με τα λεγόμενα «συμπληρωματικά σχολεία» (Egänzungschulen) όπως είναι τα ελληνικά εθνικά σχολεία στη Γερμανία, τα «αναπληρωματικά σχολεία» (Ersatzschulen) του τουρκικού κράτους θα δικαιούνται όπως κάθε άλλο ιδιωτικό σχολείο χρηματοδότηση από το γερμανικό δημόσιο και τα απολυτήρια τους θα αναγνωρίζονται πλήρως.

Περί νομιμότητας

Μια πρώτη προσπάθεια να αποκτήσει εθνικά σχολεία στη Γερμανία κατέβαλε η τουρκική πλευρά το 2008. Η προσπάθεια τότε απέτυχε. Το 2018 η τουρκική κυβέρνηση κλείνει τη Γερμανική Σχολή στη Σμύρνη επειδή, όπως επιχειρηματολόγησε τότε, η λειτουργία της δεν είναι νόμιμη. Προκειμένου το Βερολίνο να διασφαλίσει τη λειτουργία των γερμανικών σχολείων στη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τη λειτουργία τουρκικών σχολείων στο Βερολίνο, την Κολωνία και τη Φρανκφούρτη.

Ένα πρώτο σχέδιο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο και εξετάζεται από τα υπουργεία παιδείας των γερμανικών κρατιδίων, δεδομένου ότι είναι αρμόδια για τη σχολική εκπαίδευση.


ΠηγήΕτικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.