HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΙΕΡΙΑ: Απο αύριο και στους εργαζόμενους τ' αυτοδιαγνωστικά τεστ


Η σκληρότητα που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 στη δημόσια υγεία, ανέδειξε την ανάγκη για κοινωνική ευθύνη, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Μέσα από τις πρωτοφανείς εξελίξεις που βιώνουμε όλοι μας, φαίνεται πως κερδίσαμε το «στοίχημα» προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Όμως ένα χρόνο μετά και παρά την εικόνα της επιστροφής σε υποτιθέμενες κανονικές συνθήκες, η απειλή του Κορωναιού, παραμένει ζωντανή με άγνωστες για όλους μας προοπτικές.  

Στα νέα μέτρα της κυβέρνησης εντάχθηκαν ως συμπληρωματικός πυλώνας τα self test. Η παράδοση και η πρώτη παρτίδα των αυτοδιαγνωστικών τεστ,  πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, ενώ ο εφοδιασμός των φαρμακείων, ξεκίνησε στις 7 του ίδιου μήνα. Σε πρώτη φάση οι ποσότητες διατίθενται στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και στους εκπαιδευτικούς. Από Δευτέρα, αφού έγιναν ήδη οι νέες παραλαβές υλικού στα φαρμακεία,  θα διατεθούν στους πολίτες παραγωγικών ηλικιών από 18- 67 ετών και αμέσως μετά στους άνω των 67 ετών που θα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Πιο συγκεκριμένα, από αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου και σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η διεξαγωγή των self test θα είναι υποχρεωτική σε έξι συνολικά τομείς δραστηριότητας. Οι τομείς της υποχρεωτικής χρήσης των self test αφορούν το λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των Super Market και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), την εστίαση, τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κτλ.), τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. 


Τα αυτοδιαγνωστικά self test λειτουργούν ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο, στα μέτρα της κυβέρνησης για την περαιτέρω μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ, θα μπορεί να παίρνει από το φαρμακείο δωρεάν, ένα τεστ την εβδομάδα και συνολικά τέσσερα τον μήνα, ενώ, μαζί με το τεστ, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει από το φαρμακείο και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, για την ασφαλή χρήση του.
Δήμητρα Ναλμπαντή- φαρμακοποιός: «όλοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το αποτέλεσμα στο ΕΡΓΑΝΗ μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Εκεί θα επιλέγουν "Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο" απ' όπου θα μεταφέρονται στην "Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID 19 tests". Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του test με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου "Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID 19. Τα self test που προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία, συνοδεύονται από φυλλάδια με αναλυτικές οδηγίες για την σωστή χρήση τους. Το self test πραγματοποιείται εύκολα κατ' οίκον χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών, μπορούν να διενεργήσουν μόνοι τους το τεστ υπό την επίβλεψη του γονέα ή του κηδεμόνα, ενώ σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ διενεργείται από κάποιον ενήλικο». 


Αν το αποτέλεσμα του self  test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος θα προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο σε δημόσια δομή δωρεάν, είτε σε ιδιωτική της επιλογής του με δική του επιβάρυνση, ή του εργοδότη του. Δήμητρα Ναλμπαντή: «Μέχρι να βγει και το δεύτερο αποτέλεσμα το άτομο αυτό είναι υποχρεωμένο να μείνει στο σπίτι του σε καραντίνα. Εάν και το δεύτερο τεστ βγει θετικό ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων COVID 19 όπως ακριβώς αναφέρθηκε ανωτέρω. Στην περίπτωση παραμένει σπίτι του σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό ο εργαζόμενος προσέρχεται στο χώρο εργασίας του με την υπεύθυνη δήλωση που έχει εκτυπώσει ή έχει συμπληρώσει χειρόγραφα. Η προσκόμιση του εγγράφου είναι υποχρεωτική για την αποφυγή προστίμων στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

 

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, είναι κυρίως ρινικά ή με τη λήψη σιέλου, ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιεί ο κάθε εργαζόμενος, αποτελεσματικά, μόνος του. Το ερώτημα όμως είναι, αν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση Δήμητρα Ναλμπαντή: «Τα τεστ σίγουρα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σιγά- σιγά εκτός από τους μαθητές και τους εργαζόμενους θα περάσουν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού και έτσι θα έχουμε μία πιο λεπτομερή εικόνα της κατανομής του ιικού φορτίου και ιδιαίτερα στον μέχρι σήμερα ασυμπτωματικό πληθυσμό, περιορίζοντας έτσι την διασπορά του ιού. Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί την ώριμη συμμετοχή όλων. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πως η σωστή διενέργεια των τεστ και η ειλικρινής δήλωση των αποτελεσμάτων προστατεύει εμάς, τους οικείους μας και κατ' επέκταση όλη την κοινωνία για να βγούμε όλοι μαζί υγιείς συντομότερα από αυτή την πανδημία.

 

Υ.Γ. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η κατοχύρωση δικαιωμάτων – απουσία από την εργασία- κατοχυρώνεται πλήρως, από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΕΡΙΑ - Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου είναι οι γονείς που αρνούνται την υποχρεωτικότητα των self test

ΠΙΕΡΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Lockdown και τροχαία ατυχήματα

Η "αμαζόνα" Δωροθέα Ποιμενίδου που κάνει περήφανη την Πιερία με τη δύναμη της ψυχής της

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "Το κυνήγι για εμάς δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά συνέχιση της παράδοσης αιώνων"

560.000 δικαιούχοι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ - Τι γίνεται όμως με τα καταστήματα; Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

ΠΙΕΡΙΑ- Κοινωφελής εργασία: “Βοηθήστε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς”

ΠΙΕΡΙΑ - Έρευνα: Αύξηση στις online αγορές!!! (ρεπορτάζ)

ΠΙΕΡΙΑ- Kapa News ΘΕΜΑ: Διαζύγιο και επιμέλεια παιδιών ….. το πριν και το μετά …(πρώτο μέρος)

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "ΟΧΙ στην υποχρεωτική κακοποίηση... ΟΧΙ στην απαγόρευση μεταφοράς εκτός οχήματος"


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια