Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΓΔΑΡΗΣ: «Έργα και Ημέραι» του Δημάρχου Πύδνας - Κολινδρού κ. Μανώλα


Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης και ένα καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το συνολικό ποσό για τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού αγγίζει τα 12.000.000 € (από αυτά 2,5 εκ. εντάχθηκαν στο διάστημα της δική μας θητείας, άρα καθαρά 9,5 εκ.)  και απλώνεται σε όλους τους τομείς της αναπτυξιακής δράσης.

Ωστόσο, η σημερινή Δημοτική Αρχή με τους άγονους και αργόσυρτους ρυθμούς της, σε συνδυασμό με μια αδικαιολόγητη κρυψίνοια, σαν να πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, κατάφερε να χαθεί πολύτιμος χρόνος στη σύνταξη μελετών για τα προς ένταξη και χρηματοδότηση έργα, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα αιχμής κατά προτεραιότητα,  όπως π.χ. η ποιότητα και ποσότητα του  πόσιμου νερού αντί της ολικής αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Αιγινίου, που είναι λογικό να περιοριστεί μόνο εκεί που υφίστανται σωλήνες αμιάντου. Έτσι, θα εξασφαλιζόταν επάρκεια του βασικού αυτού αγαθού σε όλο τον Δήμο σε συνδυασμό με παρεμβάσεις ουσίας για την ποιότητα της διανομής του.

  Ως αξιωματική αντιπολίτευση αποβλέποντας μόνο στο καλό των δημοτών μας, με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, παρά την μυωπική και κοντόφθαλμη πολιτική του Δημάρχου, εγκρίναμε τα προτεινόμενα έργα, εκφράζοντας παράλληλα τις ακόλουθες επισημάνσεις τις οποίες δημοσιοποιούμε προς ενημέρωση των δημοτών μας:

α) Για όλα τα προτεινόμενα  προς ένταξη και χρηματοδότηση έργα και τις αντίστοιχες μελέτες  δεν προηγήθηκε διαβούλευση και συζήτηση με τις λοιπές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε καν στην Οικονομική Επιτροπή. Πολύ περισσότερο δεν έγινε καμιά ενημέρωση και συζήτηση με τους πολίτες, τους κοινωνικούς και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς. Το πρόγραμμα έργων, επομένως, αποτελεί επιλογή αποκλειστικά του δημάρχου και συντάχθηκε εν αγνοία ακόμη και των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του. Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις προσκλήσεις και κατατέθηκαν οριακά στο τέλος των προθεσμιών υποβολής. 

β) Οι επιλογές αυτές για την ένταξη των διαφόρων έργων είναι φανερό ότι είναι μονομερείς, αφού επικεντρώνεται αποκλειστικά στην δημοτική ενότητα Αιγινίου, (από τα 9, 5 εκ. τα 7,5 € διατίθενται μόνο για έργα και παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα). Γενικότερα, οι ακατανόητες επιλογές του κ. Δημάρχου είναι αποσπασματικές και ευκαιριακές, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη  τις πραγματικές ανάγκες του δήμου, δεν ιεραρχούν τις προτεραιότητες, δεν αντιμετωπίζουν αναλογικά και δίκαια τις ανάγκες των συνδημοτών μας ανά δημοτική ενότητα και οικισμό. Πρόκειται για επιλογές του δημάρχου χωρίς καμία συλλογική  επεξεργασία και διαδικασία συναπόφασης.

γ) Οι άλλες δημοτικές και τοπικές κοινότητες ( Κίτρος, Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Αλώνια, Σφενδάμη, Παλιόστανη, Π. Ελευθεροχώρι, Κολινδρός -500000€-,Καστανιά, Ρυάκια, Λιβάδι, Ν.Αγαθούπολη,) αγνοούνται επιδεικτικά σαν να έχουν εξοριστεί από τη διοίκηση του δήμου. 

δ) Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και να προγραμματίσει με βάση τις υπαρκτές ανάγκες του δήμου είτε από μεροληπτική και ιδεοληπτική διάθεση είτε από έλλειψη ικανότητας στρατηγικής, προκειμένου να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη συνολική ανάπτυξη του δήμου μας. Ούτε μπορεί να αντιληφθεί την τρέχουσα συγκυρία και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, γι’ αυτό και περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση των πραγμάτων. Ο χρόνος όμως κυλάει αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται. Ήδη βρισκόμαστε στο μέσον περίπου της δημοτικής θητείας και όλα μοιάζουν στον δήμο παγωμένα και βαλτωμένα. 

  Ο Δήμος μας, λοιπόν, χρειάζεται ένα συνεκτικό, ισορροπημένο, δίκαιο και οργανικά διαρθρωμένο σε όλα τα επίπεδα πρόγραμμα που ιεραρχεί τις ανάγκες και αντιμετωπίζει όλους τους οικισμούς ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση χωρίζει τους δημότες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες και παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της δείχνει ανίκανη να δράσει και να παρέμβει ουσιωδώς. Το προεκλογικό της σύνθημα ότι «και θέλουμε και μπορούμε » αποδεικνύεται  «ένα πουκάμισο αδειανό», αφού στην πράξη ούτε θέλει ούτε μπορεί.


Γραφειο τύπου της δημοτικής παράταξης.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια