HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Πυρετός» διενέργειας self test - Τι ισχύει για μαθητές και εργαζόμενους από αύριο


Ρεκόρ στη διενέργεια self test και τη δήλωση των αποτελεσμάτων στην ειδική πλατφόρμα πρόκειται να σημειωθεί απόψε, καθώς από τη Δευτέρα εντάσσονται περισσότερες ομάδες πληθυσμού στην κατηγορία εκείνων για τους οποίους η αυτοδιάγνωση είναι υποχρεωτική.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεκριμένων κατηγοριών θα πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του ελέγχου τους. Υπενθυμίζεται ότι πλέον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία θα κάνουν μία φορά την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ, αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων αρχίζει εκ νέου αύριο, Δευτέρα 17 Μαΐου, δεν θα υποβάλλονται σε self test σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα.

Επίσης, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή. Στην ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Τι προβλέπεται αν το self-test είναι θετικό

1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Πώς θα προμηθευτείτε τα self test

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid - self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Σημειώνεται πως η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε self test

Σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν επίσης όσοι εργάζονται:

  • στον δημόσιο τομέα
  • στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
  • στην Ελληνική Αστυνομία
  • την πυροσβεστική
  • στο Λιμενικό Σώμα
  • οι δικαστικοί υπάλληλοι

Αναλυτικά όλες οι οδηγίες για τον δημόσιο τομέα

Ταυτοχρόνως, αρνητικό τεστ πρέπει να προσκομίσουν όσοι εργάζονται:

  • στο λιανεμπόριο
  • στην εστίαση
  • στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • στις μεταφορές
  • στις υπηρεσίες καθαρισμού
  • στα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • στις σχολές οδηγών
  • στον τουρισμό

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν (με επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακείο) και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Aν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self-test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Αναλυτικά όλες οι οδηγίες για τον ιδιωτικό τομέα



Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια