HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το μεγάλο πρόβλημα του Κουκοδήμου για την επόμενη ημέρα


Η αλήθεια είναι ότι περνάμε δύσκολα τον τελευταίο καιρό. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η πανδημία, τα επαναλαμβανόμενα lockdown, η οικονομική κρίση, τα δύσκολα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, η παρακμή της κοινωνίας (βιασμοί, κίνημα #metoo κ.λ.π.). Παρ’ όλα αυτά όμως το… «χούϊ» μας δεν το εγκαταλείπουμε σαν λαός.

Μιλάω για την αγάπη μας στα πολιτικά, και ιδιαίτερα στα… παραπολιτικά. Πάντα βρίσκουμε τρόπο και χρόνο να συζητήσουμε την πολιτική κατάσταση, να φτιάξουμε σενάρια και να μιλήσουμε ως «ειδικοί» πολιτικοί αναλυτές στα καφενεία, τις ταβέρνες κ.λ.π. Αυτό είναι το «ίρτζι» μας σαν λαός βρε αδερφέ! Πω να το κάνουμε… Είναι στο DNA μας!

Για παράδειγμα, ενώ θέλει περίπου 18 περίπου μήνες για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η παραφιλολογία και τα παραπολιτικά ξεκίνησαν ήδη να δουλεύουν. Ίσως γιατί η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές, σε συνάρτηση με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο τραπέζι ήδη, και μας παρέσυρε και σε άλλες πολιτικές ατραπούς.

Ακούμε (όλοι μας θέλω να πιστεύω) ότι ο τάδε επώνυμος της τοπικής κοινωνίας, είναι έτοιμος (ή ετοιμάζεται) να κατέβει για Δήμαρχος Κατερίνης,  ο δείνα επώνυμος έχει κάνει συμφωνία και συμμαχία με τον άλλον, και διάφορα τέτοια.

Επειδή όμως όλα αυτά είναι απλώς σενάρια (και μερικά από αυτά μάλιστα επιστημονικής φαντασίας) ας μιλήσουμε για τα χειροπιαστά. Γι’ αυτά που ήδη γνωρίζουμε και υπάρχουν!

Σήμερα λοιπόν, Δήμαρχος Κατερίνης είναι ο ΚώσταςΚουκοδήμος! Αυτό είναι γεγονός… De facto που λέμε και στο χωριό μου. Διανύει την πρώτη του θητεία. Ως γνωστόν (κανόνας που σπάνια «σπάει») κάθε νεοεκλεγείς Δήμαρχος κάνει τουλάχιστον 2 θητείες. Ένα το κρατούμενο...

Ένα δεύτερο στοιχείο που έχουμε είναι ο νέος εκλογικός νόμος που αφορά την Αυτοδιοίκηση και που ψηφίστηκε πέρυσι. Δίνει κατ’ αρχήν 5ετή θητεία, και πολλά προνόμια στην πλειοψηφούσα παράταξη προκειμένου ν’ αποφευχθούν φαινόμενα ακυβερνησίας ή αδυναμίας διοίκησης σαν αυτά που ζήσαμε και ζούμε με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι μόνο χάος, στασιμότητα και προβλήματα έφερε.

Μέχρι εδώ είναι τα φανερά και γνωστά στοιχεία που ισχύουν για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάμε τώρα σε στοιχεία που δεν γνωρίζουν όλοι. Τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε γράψει εδώ στην Kapa News για την… «ουρά» που όλο και μεγαλώνει έξω απ’ το γραφείο του Κουκοδήμου, θυμάστε; Αν όχι διαβάστε εδώ. Όχι μόνο δεν μας διέψευσε κανείς, αλλά αντιθέτως ήταν πολλοί αυτοί που μας επιβεβαίωσαν εκείνο τον καιρό.

Σας έχουμε νέα! Σήμερα εγκυρότατες πηγές μας αναφέρουν ότι όχι μόνο η ουρά δεν ελαττώθηκε σε αριθμό και όγκο, αλλά απέκτησε και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια, δεν είναι μόνο οι απλοί άνθρωποι που τάσσονται υπέρ του Κουκοδήμου, αλλά πλέον επώνυμοι συμπολίτες μας με περγαμηνές, μόρφωση, πτυχία και αναγνωρισιμότητα επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το γραφείο του Κουκοδήμου, καταθέτοντας του τα διαπιστευτήριά τους, αλλά και τις ταυτότητές τους για να συ-στρατευτούν μαζί του στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Όσο καλό όμως και αν ακούγεται αυτό, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο τον Κώστα Κουκοδήμο, γιατί πλέον έχει θέμα με το ποιους θα βάλει στο επόμενο ψηφοδέλτιο του.

Δεδομένου ότι με το νέο εκλογικό νόμο, οι δημοτικοί σύμβουλοι μειώνονται από 41 σε 35, και ότι μπορεί να βάλει υποψήφιους μέχρι και το 150% του δημοτικού συμβουλίου, άρα 87 υποψήφιους, ο Κουκοδήμος έχει πρόβλημα πια. Με απλή αριθμητική εξηγείται ως εξής:

Η σημερινή διοίκηση ξεκίνησε με 21 (10+11) σύμβουλους, οι οποίοι εάν επιθυμούν να ξαναμπούν υποψήφιοι δεν θα τους εμποδίσει κανένας, και ιδιαίτερα ο Κουκοδήμος, αφού στήριξαν και στηρίζουν την σημερινή διοίκηση. Άσχετα σε ποιον συνδυασμό ανήκουν σήμερα (Εκκίνηση ή Ανανέωση).

Έχουμε και λέμε λοιπόν, 87-21= 66. Βάλτε τώρα αυτούς που ανεξαρτητοποιήθηκαν κατ’ αρχή και μετά προσχώρησαν στον Κουκοδήμο… Περίπου 12 δημοτικοί σύμβουλοι. Μας μένουν 54 ελεύθερες θέσεις στο ψηφοδέλτιο. Αν υπολογίσουμε και αυτούς που θα έλθουν μέσα στο 2022, μαζί με αυτούς που ήδη βγήκαν φωτογραφίες και δήλωσαν επίσημα την στήριξή τους, φτάνουμε αισίως στις 39 ελεύθερες θέσεις, μέχρι στιγμής.

Επειδή η συμμαχία Νταντάμη – Κουκοδήμου θα συνεχιστεί και στην επόμενη θητεία, γεγονός που δηλώνει ευθαρσώς ο ίδιος ο Δήμαρχος δημόσια πλέον, αφαιρέστε από τις 39 υποψηφιότητες άλλες 20 (10+10) που θα είναι προσωπικές επιλογές των Νταντάμη και Κουκοδήμου και που οι περισσότερες είναι ήδη δοσμένες, μας μένουν 19 θέσεις.

Πόσο εύκολο λοιπόν θα είναι για κάποιον που θέλει να κατέβει στις επόμενες δημοτικές εκλογές με την «Εκκίνηση» να κερδίσει μία από τις 19 αυτές θέσεις, δεδομένου ότι η προσφορά υποψηφίων είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη;

Καταλαβαίνετε λοιπόν το πρόβλημα του Κουκοδήμου; Το θέμα του, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν είναι αν θα εκλεγεί, αλλά με ποιους θα διοικήσει στην επόμενη θητεία του.

Σ’ επόμενο κείμενο θα σας αναλύσω το 43% που χρειάζεται ο επόμενος υποψήφιος Δήμαρχος για να «καθαρίσει» τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, πόσο κοντά βρίσκεταο ο Κώστας Κουκοδήμος σ' αυτό το ποσοστό και τον αριθμό των συμβούλων που θα έχει η πλειοψηφία. Πόσους ψήφους χρειάζεται ένας δημοτικός σύμβουλος για να είναι εκλόγιμος με την διοίκηση, και πόσους για την αντιπολίτευση.

 

Γράφει & υπογράφει

Πέτρος Σταθακόπουλος.-


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια