HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο Πούτιν προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή – «Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων πιθανόν να αυξηθούν»


Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου–κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά».

Ο Πούτιν είπε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία. «Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους» είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες» δήλωσε ο Πούτιν.

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως τη χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.

Είναι «αδύνατον», όπως είπε ο Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να «βοηθήσουν τους πολίτες» που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.


FILE – A security officer stands next to the ship Navi-Star which sits full of grain since Russia’s invasion of Ukraine began five months ago as it waits to sail from the Odesa Sea Port, in Odesa, Ukraine, July 29, 2022. Ukraine is steadily exporting grains from its Black Sea ports under a wartime deal brokered last month, but the agreement has also proven helpful to Russian farmers and the country’s cornerstone agriculture industry. (AP Photo/David Goldman)
Πούτιν: Η Μόσχα και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» από μια συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς «έξυπνες κυρώσεις» συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

«Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται…και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν» κατέληξε ο Πούτιν.


Ουκρανία: Η Μόσχα δεν έχει λόγους για να αναθεωρήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ότι οι όροι της συμφωνίας τηρούνται αυστηρά.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Reuters αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για να περιοριστούν οι χώρες που μπορούν να λάβουν φορτία με εμπορεύματα.

«Φυσικά δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ούτε κατά διάνοια», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Η συμφωνία, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη των μεσολαβητών, τηρείται αυστηρά».

«Πιστεύω ότι τέτοιες απρόσμενες και αβάσιμες δηλώσεις υποδηλώνουν μάλλον μια απόπειρα να βρεθούν νέα επιθετικά θέματα συζήτησης για να επηρεαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και, πάνω απ’ όλα, να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα ρωσικά σχόλια, ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε: «Τα είδα και εγώ (τα σχόλια), αλλά δεν βλέπουμε κάτι στο δικό μας επίπεδο».
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια