HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τράπεζες: Σε εκκρεμότητα 10+3 συναλλαγές «κόκκινων» δανείων και ακινήτων


Δεκατρείς συναλλαγές – «κόκκινων» δανείων, αλλά και ακινήτων – έχουν σε εκκρεμότητα οι συστημικές τράπεζες, τα στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, προκειμένου να εντοπίσουν και εφόσον χρειαστεί να επέμβουν, προκειμένου να αναχαιτίσουν το όποιο νέο κύμα αθέτησης πληρωμών λόγω πληθωρισμού.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, η κοινή τιτλοποίηση και των “4”) για τις οποίες, όπως σημείωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, μολονότι έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή» καμία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος.

«Το πιθανότερο είναι οι όποιες αποφάσεις, τόσο για την παροχή εγγυήσεων στις επίμαχες τιτλοποιήσεις, όσο και για το ενδεχόμενο παράτασης του «Ηρακλή», να ληφθούν μετά το πόρισμα της Eurostat», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας πως αυτό θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται πως οι εγγυήσεις για το Sunrise III είναι ύψους 0,16 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει, μάλιστα, επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την αλλαγή που έκανε στη δομή της τιτλοποίησης, προκειμένου να περνά τον πήχη της Eurostat.

Ως γνωστόν, η τράπεζα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τις Intrum και Waterwheel Capital Management LP για την πώληση ποσοστού συνολικά 95% ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes).

Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση της συναλλαγής να αντιστοιχεί σε 34,2% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. H Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει ποσοστό 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σύνολό τους.

Όσον αφορά στο Frontier ΙΙ με εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου ενός δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα έχει έρθει σε οριστική συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η ΕΤΕ θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Τέλος, για τη λήψη κρατικής εγγυοδοσίας µέσω του «Ηρακλή» για το Solar υποβλήθηκε αίτηση εντός του Αυγούστου 2022 και συμπληρωματική αίτηση εντός του Οκτωβρίου 2022, καθώς, επίσης, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κοινή τιτλοποίηση και έκδοση ομολογιών µέχρι το α’ τρίμηνο του 2023 και µμετάπτωση/ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης σε επενδυτή εντός του 2023.

Από τις ομολογίες που θα εκδοθούν οι τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των οµολογιών υψηλής (Senior) προεξοφλητικής προτεραιότητας και το 5% των οµολογιών µεσαίας (Mezzanine) και χαµηλής (Junior) προεξοφλητικής προτεραιότητας και θα προβούν στην πώληση σε επενδυτή, µέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει το α) 95% των οµολογιών µεσαίας και χαµηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας και β) τη σύµβαση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου.

Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η ολοκλήρωση της πώλησης από την Alpha Bank στην Davidson Kempner του project Hermes. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από δάνεια ή/και πιστώσεις προς µεγάλες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις µε εµπράγµατες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας περίπου 254 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης, δυνάµει της οικονοµικής προσφοράς που έλαβε από το fund, «επιτρέποντάς» του να διεξαγάγει έλεγχο δέουσας επιµέλειας.

Στο μεταξύ, εντός του 2023 αναμένεται να κλείσει η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο leasing, λογιστικής αξίας 64 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να θέλουν την Bain Capital να είναι ο προτιμητέος επενδυτής, ενώ το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η πώληση µεµονωµένων δανείων, λογιστικής αξίας 18 εκατ. ευρώ, καθώς η τράπεζα ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις.

Τέλος, στον τομέα των ακινήτων η Alpha Bank εκκίνησε εντός του γ’ τριμήνου του 2022 τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου με την κωδική ονομασία Startrek, καθαρής λογιστικής αξίας 7,67 εκατ. ευρώ. «Λαµβάνοντας υπόψη πως η συναλλαγή πώλησης αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 µηνών, τα εν λόγω ακίνητα ταξινοµήθηκαν κατά το τρίτο τρίµηνο ως οµάδα διάθεσης κατεχόµενης προς πώληση», σημειώνει η τράπεζα και προσθέτει: «Τα ακίνητα αποτιµήθηκαν στη χαµηλότερη αξία µεταξύ της λογιστικής και της εύλογης µείον τα έξοδα πώλησης, γεγονός από το οποίο προέκυψε ζηµία, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ».

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει πώληση των χαρτοφυλακίων Eagle, Navy&White και Thea, συνολικής λογιστικής αξίας 42 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια.

Όσον αφορά στο project Terra, οι πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να έχει αλλάξει την περίμετρο, με αποτέλεσμα αυτή να «αγγίζει» πλέον τα 450 με 500 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιτάσσει την εκ νέου υποβολή από πλευράς των επενδυτών – η κοινοπραξία Bain – Brook Lane και η Orion – νέων δεσμευτικών προσφορών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα έχει ολοκληρώσει τη διάθεση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω i) της πώλησης μετοχών της Probank Leasing Α.Ε. και ii) της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing Α.Ε. (project Pronto) με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων 52 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της (ανακτηθέντα από πλειστηριασμούς, επενδυτικά και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα) έχει ταξινομήσει σταδιακά ως κατεχόμενα προς πώληση συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ακινήτων, συνολικής υπολειπόμενης λογιστικής αξίας περίπου 17 εκατ. ευρώ.

«Η δέσμευση του Ομίλου για το σχέδιο πώλησης των εν λόγω ακινήτων παραμένει ενεργή, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2023 και ο Όμιλος πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζεται από την τράπεζα.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια