HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Υλοποιήθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πιερίας για το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023


Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Όπως κάθε χρονική περίοδο, έτσι και φέτος, η σύσκεψη του ΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, έκλεισε τον κύκλο των Τοπικών Συντονιστικών Οργάνων που προηγήθηκαν στους Δήμους της Πιερίας, συνοψίζοντας σε επίπεδο νομού, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επικαιροποιώντας το σχέδιο δράσης για την αγαστή συνεργασία τους, ώστε άμεσα και αποτελεσματικά να αρθούν οι κίνδυνοι από τις συνέπειες των θεομηνιών, που πιθανά θα κληθεί η Πιερία να αντιμετωπίσει.

Στην σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν, ο Ελληνικός Στρατός (από την XXIV ΤΘΤ), το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας), το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (από την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας), το Γενικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης και το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Πλαταμώνα), οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού της Πιερίας (εντεταλμένοι αντιδήμαρχοι με αρμοδιότητα την Πολιτική Προστασία από τον Δήμο Κατερίνης και Δήμο Δίου – Ολύμπου), η ΠΚΜ – από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Δασών Ν. Πιερίας, οι τοπικές δομές Υγείας (από το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου & Κέντρο Υγείας Αιγινίου), το ΕΚΑΒ – τμήμα Κατερίνης, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αλλά και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων & συλλόγων της Πιερίας (Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – τομέας Υγείας, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, ΕΟΣ Λιτοχώρου) καθώς και η Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.. Σημειώνεται ότι λόγω υπηρεσιακών αναγκών και υποχρεώσεων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε με γραπτή εισήγηση, την οποία και απέστειλε.

Οι παριστάμενοι  εξέτασαν και οριστικοποίησαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση έντονων και έκτακτων φαινομένων καθώς και την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ, βάση των διαθέσιμων μέσων και πόρων που διαθέτουν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας, στην αντιμετώπιση κινδύνων που θα προκύψουν κατά την χειμερινή περίοδο. Η πρόεδρος του ΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας, κ. Μαυρίδου  επεσήμανε  ότι «στόχος μας για το 2022 – 2023, είναι η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας και καθώς και τις περαιτέρω συνεργασία μας όπως ορίζει ο συντονισμός των δράσεών μας, στην υλοποίηση των προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση φαινομένων από την επικράτηση πλημμυρών αλλά και χιονοπτώσεων – παγετού. Μέσα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εν όψει της χειμερινής περιόδου, για την αντιμετώπιση ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των δεδομένων για το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», μέσα από τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) των Δήμων έχει γίνει η καταγραφή του διαθέσιμου ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων (μηχανήματα έργου) που διαθέτουν, ώστε την κατάλληλη στιγμή να είμαστε σε θέση να συνεργήσουμε αποτελεσματικά και να κινητοποιήσουμε το κατάλληλο δυναμικό για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κινδύνων και απειλών κατά την ανθρώπινης ζωής και περιουσίας λόγω των θεομηνιών».

Η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξήρε το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη τους για το ζήλο, την οργάνωση  και το συντονισμό που επιδεικνύουν σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης φαινομένων εκτάκτων αναγκών.

Αναφορικά με τις εθελοντικές οργανώσεις, αυτές  εποπτεύονται διοικητικά από τα τμήματα πολιτικής προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επιχειρησιακά εκπαιδεύονται και ενεργοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία εγγραφής ή επικαιροποίησης στοιχείων τους στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας γίνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών είναι χρήσιμο να επισημαίνουμε τη σωστή χρήση του αριθμού Πολιτικής Προστασίας 112 που αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης. Προτείνεται η εξοικείωση των πολιτών για την λειτουργία και τη χρήση αυτού του αριθμού να γίνεται μέσω κάθε πρόσφορου μέσου (ιστοσελίδες της Π.Ε. των Δήμων, τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπη ενημέρωση κ.α.)

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα (μηχανικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) βάση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων των φορέων που εκπροσωπούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας επιχείρησης αντιμετώπισης κινδύνου για την αντιμετώπιση ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ χιονοπτώσεων – παγετού, συμμετέχοντας σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και σε έκτακτες συνεδριάσεις Τοπικών ή / και Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων για την αντιμετώπιση φαινομένων μεγάλης έκτασης, έντασης και διάρκειας, εφόσον απαιτηθεί.

Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, όσο και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην σύσκεψη, με δεδομένη την καθημερινή και εικοσιτετράωρη λειτουργία των βασικών, επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων, ευχήθηκαν η Πιερία να μην βρεθεί στην δεινή θέση να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει αναβαθμιστεί σε κλιματική κρίση.

«Με αυξημένο το αίσθημα ατομικής ευθύνης που θα συμπληρώσει την δεδηλωμένη κοινωνική ευαισθησία και προσφορά των φορών, θα δώσουμε και φέτος τον συλλογικό αγώνα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε με νόημα η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του ΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας για την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια