Την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) και, στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να επενδύει σε στοχευμένες δράσεις που ενισχύουν το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, που είναι οι νέοι και οι νέες.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, μόνο οι εξής έξι δράσεις οδήγησαν σε περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας για νέους:
- Το πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων, 18-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 111%.
- Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 ανέργων, 18-30 ετών, στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο είχε απορροφητικότητα 100%.
- Το πρόγραμμα απασχόλησης 3.500 πτυχιούχων ανέργων, 22-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 99%.
- Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 2.000 ανέργων, 18-29 ετών, σε λιγνιτικές περιοχές είχε απορροφητικότητα 92%.
- Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 3.000 ανέργων, 18-30 ετών, σε Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είχε απορροφητικότητα 91%.
- Το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες (Α΄ κύκλος), είχε απορροφητικότητα 75%.
Στη συνέχεια, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην ενίσχυση προγραμμάτων που παρέμεναν ανοιχτά και σχεδίασε νέα, καινοτόμα και στοχευμένα, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας των νέων, όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων και εξειδίκευσης. «Συνομιλώντας με τον επιχειρηματικό κόσμο και εκπροσώπους του, η ΔΥΠΑ αφουγκράζεται προβληματισμούς και προτάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται με ευελιξία και ταχύτητα στις ανάγκες που εντοπίζει» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Μάλιστα, όπως τονίζει, «μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, καταγράφηκε η ανάγκη των επιχειρήσεων για προσωπικό με προϋπηρεσία, την οποία δεν δύνανται να καλύψουν οι άνεργοι νέοι και νέες, που αναζητούν δουλειά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Εντοπίζοντας αυτή τη δυσκολία και για τα δύο “μέρη”, η ΔΥΠΑ προχώρησε στον σχεδιασμό προγραμμάτων που στοχεύουν στο να δώσουν την ευκαιρία σε άνεργους νέους να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία».
Προγράμματα απασχόλησης, νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης
Αυτή την περίοδο, «τρέχει» το νέο «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας», διάρκειας επτά μηνών, με στόχο οι άνεργοι νέοι να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά αποφοίτους οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας και η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι επιχειρήσεις έχουν εντάξει στο δυναμικό τους 6.290 νέους, μέσω του προγράμματος, καταγράφοντας ποσοστό απορροφητικότητας 63%. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα οδήγησε στην πρόσληψη 2.954 νέων στην Περιφέρεια Αττικής, με το 35% να αφορά άντρες και το 65% γυναίκες, κυρίως δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, έγιναν 3.336 προσλήψεις στην Περιφέρεια Μακεδονίας, με το 33% να αφορά άντρες (50% δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και το 67% γυναίκες (44% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
«Ταυτόχρονα, οι νέοι έχουν πολλές καινοτόμες ιδέες για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ειδικά στην ψηφιακή οικονομία, αλλά τους λείπει το αρχικό κεφάλαιο και είναι πολύ δύσκολο να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες. Γι’ αυτό, η ΔΥΠΑ επιχορηγεί με 14.800 ευρώ επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων» σχολιάζει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Αυτήν τη στιγμή, «τρέχουν» δύο σχετικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Το νέο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία», διάρκειας 12 μηνών, έχει ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και θα επιχορηγήσει 3.000 νέους ανέργους με 14.800 ευρώ.
Ενώ, έως την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, θα υποβάλλονται αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων, μέσω της νέας επιχειρηματικότητας, με επιχορήγηση 14.800 ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, βρίσκεται σε τελικό στάδιο προετοιμασίας το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 30 ετών, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως σκοπό την προετοιμασία των άνεργων νέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τα κριτήρια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Με επιδότηση 100% για επτά μήνες, το πανελλαδικό πρόγραμμα θα παρέχει πολύ ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να δώσουν την πρώτη ευκαιρία απασχόλησης σε 10.000 νέους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρει ότι η έμπρακτη στήριξη των άνεργων νέων αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΥΠΑ και, γι’ αυτό, οι δράσεις μας δίνουν έμφαση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.
«Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε, έχουν υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας και συμμετοχής και, γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε στοχευμένες δράσεις που ενισχύουν το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, που είναι οι νέοι και οι νέες, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στα προσόντα και στις σπουδές τους, η επιχορήγηση της δικής τους βιώσιμης επιχείρησης και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Το εργασιακό τοπίο μεταβάλλεται διαρκώς, δημιουργώντας νέες προκλήσεις. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, προσφέροντας στους νέους και τις νέες τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να πραγματοποιήσουν όσα οραματίζονται για το επαγγελματικό μέλλον τους και τα επόμενα βήματα στη ζωή τους» επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!