HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΜαθητές Λυκείου πουλάνε αρρωστημένα βίντεο σε παιδόφιλους - Πώς τους ανακάλυψαν


Στα άδυτα των «καναλιών» των παιδόφιλων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «discord» μπήκαν «undercover» αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να καταφέρουν να «ξηλώσουν» το δίκτυο των διαχειριστών που διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας και revenge porn.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε βούλευμα από το δικαστικό συμβούλιο για ανακριτική διείσδυση στο μέρος των επίμαχων διακομιστών. Οι αστυνομικοί πλήρωσαν και έκαναν εγγραφή στα «κανάλια» των παιδόφιλων, αρχίζοντας να παρακολουθούν τα πάντα εκ των έσω. Η ομάδα των έμπειρων «επιστημόνων» της ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε πλήρη «εικόνα» για το δίκτυο συνολικά 32 λογαριασμών και των διαχειριστών τους, οι οποίοι δεν είχαν πρωτογενές υλικό αλλά διακινούσαν –έναντι αμοιβής- βίντεο και φωτογραφίες που κατέβαζαν με διάφορους τρόπους.

Σοκάρει το υλικό παιδικής πορνογραφίας

Οι 32 διακινητές του σοκαριστικού υλικού μοιράζονταν μεταξύ τους υλικό παιδικής και εκδικητικής πορνογραφίας και για το λόγο αυτό η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. είχε την κωδική ονομασία «συγκοινωνούντα δοχεία». Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μεταξύ τους και όλα γίνονταν μέσω διαδικτύου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η γνωριμία τους γινόταν μέσα chatroom σε βιντεοπαιχνίδια. Συνομιλούσαν με μηνύματα και στη συνέχεια άρχισαν την ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού, το οποίο ανέβαζαν στα «κανάλια» τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι περισσότεροι από τους 32 κατηγορούμενους είναι είτε μαθητές Λυκείου είτε φοιτητές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ανήλικου από την Πελοπόννησο που γνώρισε άλλον ανήλικο από τα Δωδεκάνησα και άρχισαν να ανταλλάσσουν πορνογραφικο υλικό που στη συνέχεια πουλούσαν στα «κανάλια» τους.

Ο ανήλικος από την Πελοπόννησο φέρεται να παραδέχτηκε ότι διακίνησε περίπου 50-60 φωτογραφίες έναντι 5 ευρώ, ενώ ο ανήλικος από τα Δωδεκάνησα φέρεται να παραδέχτηκε ότι διακίνησε περίπου 300 φωτογραφίες. Η γνωριμία των δύο ανηλίκων έγινε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- μέσω βιντεοπαιχνιδιού.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν την πράξη τους, κάποιοι είπαν προφορικά στους αστυνομικούς ότι το έκαναν χωρίς να το σκεφτούν, ενώ ένας είπε ότι το έκανε γιατί το βρήκε ενδιαφέρον.

Η έρευνα της ΕΛΑΣ

Πιο αναλυτικά, η έρευνα έγινε από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου, με τους αστυνομικούς να κάνουν εφόδους σε σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 32 άτομα (31 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), εκ των οποίων τα έξι συνελήφθησαν. Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν πρόσβαση σε servers σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας

Το επίμαχο υλικό εμπλουτιζόταν και ανανεωνόταν σε τακτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η διαρκής αγοραπωλησία και ανταλλαγή ταυτόχρονα σε όλους τους διακομιστές

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας. Το πορνογραφικό υλικό το πουλούσαν έναντι 5 έως 35 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος του αντιτίμου οι χρήστες αποκτούσαν πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή, πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία.

Για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό.

Παράλληλα, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε cloud λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.

Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε cloud, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια