HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Γκάφα» στη Γαλλία: Γιατί αναγκάστηκε να λιώσει 27 εκατομμύρια κέρματα


Η Γαλλία κατέστρεψε και ξαναέφτιαξε 27 εκατομμύρια κέρματα, αφού δεν ζήτησε από την ΕΕ την έγκριση του σχεδιασμού τους και στη συνέχεια της είπαν ότι δεν ήταν συμβατά.

Το Monnaie de Paris, το νομισματοκοπείο της χώρας, παρήγαγε τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο σχέδιο τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις πολύ ακριβείς απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της "εθνικής" όψης των κερμάτων ευρώ κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως της Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν επτά ημέρες για να προβάλουν αντιρρήσεις.

Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν υποβάλει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ. Στη συνέχεια έλαβε ανεπίσημη προειδοποίηση από την Επιτροπή, στην οποία τονιζόταν ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με άμεση γνώση του φακέλου, ο οποίος μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις προηγούμενες άτυπες ανταλλαγές με τη Γαλλία, αλλά επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο έλαβε την έγκριση της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου.

Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρστην περίφημη έδρα της Monnaie στο Παρίσι. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό δεν συνέβη τελικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια