HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κεραμέως: «Σημαντική δημοκρατική αλλαγή ο θεσμός της επιστολικής ψήφου»


Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, χαρακτήρισε ως «σημαντική δημοκρατική αλλαγή» την υπερψήφιση του μέτρου της επιστολικής ψήφου από τη Βουλή, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (24/01).

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook, η Νίκη Κεραμέως έγραψε: «Η χώρα μας απέκτησε από σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον θεσμό της επιστολικής ψήφου. Μια σημαντική δημοκρατική αλλαγή, που αίρει τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου για Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διεξήχθη τους τελευταίους μήνες ένας εκτενέστατος διάλογος με κόμματα και φορείς, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην καλύτερη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, παρά τις διαφωνίες και εντάσεις, και ευχαριστούμε θερμά για αυτό».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Υπουργείου Εσωτερικών που δούλεψε για την εξαιρετική αυτή προσπάθεια, ιδιαιτέρως δε στον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, στον γενικό γραμματέα, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, και σε όλους τους συνεργάτες. Δεν θα σταματήσουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθούμε να διευκολύνουμε διαρκώς τον πολίτη στην άσκηση του πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματός του, του δικαιώματος της ψήφου».

Επιστολική Ψήφος, Νίκη Κεραμέως, Εκλογές, Υπουργείο Εσωτερικών

«Ναι» στην επιστολική ψήφο μόνο για τις ευρωεκλογές

Με τις «γαλάζιες» ψήφους πέρασε, την Τετάρτη (24/01), το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Η επίμαχη τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους καθώς την στήριξαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ.. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στις ψηφοφορίες εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

Ειδικότερα, το νομοθέτημα πέρασε από την Ολομέλεια με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 βουλευτές που δήλωσαν «παρών».

Σημειώνεται πως την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο είχαν δηλώσει τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν και αρχικά είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοθέτημα για την επιστολική ψήφο, άλλαξαν στάση μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την επέκταση των διατάξεων και στις βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, στην καταληκτική της ομιλία η Νίκη Κεραμέως, λίγο πριν το κλείσιμο της τριήμερης συνεδρίασης, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία» και προσθέτοντας: «Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε τη τροπολογία, αλλά αν συμφωνούν, να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν, να καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια υπουργός πρόσθεσε: «Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν "ναι" επί της αρχής στην Επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε "πάμε και στις εθνικές", είπαν "όχι, ούτε και στις ευρωεκλογές". Κυβίστηση από τις λίγες». Η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην επίμαχη τροπολογία, σημείωσε πως «θα το φέρνουμε και ξανά και ξανά μέχρι να δώσουμε το δικαίωμα στους πολίτες του εξωτερικού της επιστολικής ψήφου», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανακατάθεση της τροπολογίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια