HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Παροχές με το σταγονόμετρο στους αγρότες - Αγωνία στην κυβέρνηση για το ραντεβού την Τρίτη στο Μαξίμου


Μετά την οριστικοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, την ερχόμενη Τρίτη στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει πιάσει δουλειά το κυβερνητικό επιτελείο αφενός για να καταλήξει στα μέτρα που θα δώσει η κυβέρνηση και αφετέρου για να γίνει το απαραίτητο «μασάζ» προς τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές, με στόχο να πάει καλά το ραντεβού.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η επικείμενη συνάντηση είναι κρίσιμη, καθώς μέχρι στιγμής οι αγρότες έχουν τηρήσει μία προσεκτική στάση, με ολιγόωρους αποκλεισμούς, προκειμένου να μην χάσουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί δίκαιο τον αγώνα τους. Αν όμως φύγουν από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα μπλόκα με το κεφάλι ψηλά, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει. Πολύ περισσότερο όταν οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν ήδη αποφασίσει να δώσουν δυναμικό παρών σε τυχόν κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα. Και οι αγρότες, όμως, από την πλευρά τους, προκρίνουν το επιχείρημα ότι δεν ζητούν πρόσθετα χρήματα, αλλά να δαπανούν λιγότερα έξοδα για το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα.
Παρ ότι μέχρι την Τρίτη υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σχεδόν προεξοφλείται ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα να δοθεί εμπροσθοβαρώς και όχι στο τέλος του χρόνου το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κονδύλι που αγγίζει τα 82.000.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο, το οποίο επίσης βρίσκεται στο τραπέζι είναι να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα. Μία πρωτοβουλία, το κόστος της οποίας, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα επωμιστούν οι εταιρείες και όχι οι πολίτες.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία ρίχνουν βάρος και στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Θεωρείται, βέβαιο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι το πακέτο που θα ανακοινωθεί να έχει στην αιχμή του τους πλημμυροπαθείς του θεσσαλικού κάμπου.

Πάντως, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή δρομολογούνται, ενώ άλλα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό. Σπεύδουν, όμως, να υπενθυμίσουν ότι τυχόν μη εφαρμογή της ΚΑΠ, ζήτημα που απερίσκεπτα ορισμένοι θέτουν στον δημόσιο διάλογο, θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι αγρότες πόρους ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια