HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»


Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το σώμα.

Μια ώρα κολύμβησης «καίει» σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Η κάθε μορφή άσκησης στο κολύμπι, όπως το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο ή η πεταλούδα, εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Τα οφέλη που έχει το κολύμπι

1. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σας, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Τονώνει τους μυς και «χτίζει» δύναμη και αντοχή.

2. «Καίτε» θερμίδες

Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να «κάψετε» θερμίδες. Ένα άτομο περίπου 70 κιλών «καίει» περίπου 423 θερμίδες την ώρα ενώ κολυμπάει με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να «κάψει» έως και 715 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Για να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες, το ίδιο άτομο περίπου θα «έκαιγε» μόνο περίπου 314 θερμίδες περπατώντας για μία ώρα. Οι αριθμοί αυτοί ποικίλλουν ανάλογα με την φυσική κατάσταση κάθε ατόμου.

3. Το καρδιαγγειακό σύστημα

Ενώ οι μύες σας δυναμώνουν, υπάρχουν οφέλη και για το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας δυνατά. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σε σύγκριση με τους ανενεργούς ανθρώπους, οι κολυμβητές έχουν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου.

Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

4. Το κολύμπι είναι μια καλή επιλογή για άτομα με άσθμα

Οι αναπνευστικές ασκήσεις που σχετίζονται με το κολύμπι, όπως το κράτημα της αναπνοής σας, μπορεί να βοηθήσουν στην επέκταση της χωρητικότητας των πνευμόνων σας και να αποκτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας.

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν αν κολυμπάτε σε πισίνα, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται.

5. Ευεργετικό και για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου για άτομα με ΣΚΠ. Αυτά τα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως κόπωση και κατάθλιψη.

6. Κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς και αρθρίτιδα

Το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για τα περισσότερα άτομα με αρθρίτιδα, κάποια αναπηρία και άλλες παθήσεις που δυσκολεύουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο σας ή να βελτιώσει την ανάρρωσή σας από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και η ποδηλασία.

7. Το κολύμπι σας φτιάχνει τη διάθεση

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση της διάθεσης μετά τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης 12 εβδομάδων.

Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η συγκεκριμένη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

8. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Μια έρευνα εξέτασε 101 άτομα, από τα οποία τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

9. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ώθηση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

10. Ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να ευχαριστηθούν το κολύμπι στη θάλασσα. Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα.

Ωστόσο, αν και το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμούς στη δραστηριότητα λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια