HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νέα μελέτη: Φάρμακα για την αντιμετώπιση του τύπου 2 διαβήτη μειώνουν κατά 35% τον κίνδυνο άνοιας


Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του τύπου 2 διαβήτη τα οποία μπορεί να μειώνουν κατά 35% τον κίνδυνο άνοιας.

Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερης. Απαιτείται όμως πολλή έρευνα ακόμα για να εξακριβωθεί εάν τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέα χρήση, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Τα εν λόγω φάρμακα ονομάζονται αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου 2 (SGLT-2) ή γλιφλοζίνες.

Τα φάρμακα αυτά δεν ρυθμίζουν μόνο τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Έχει βρεθεί ότι βοηθούν και ασθενείς με καρδιολογικά ή νεφρικά προβλήματα, ακόμα κι αν δεν πάσχουν από διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, πρόσφατη μελέτη σε διαβητικούς ασθενείς άνω των 65 ετών είχε δείξει πως διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας όταν τα λάμβαναν, σε σύγκριση με ασθενείς που έπαιρναν ένα άλλο είδος αντιδιαβητικών φαρμάκων (λέγονται αναστολείς DPP-4).

Εν τούτοις, δεν υπήρχαν στοιχεία για το αν ωφελούν και νεότερους ασθενείς με διαβήτη. Ούτε αν δρουν έναντι συγκεκριμένων τύπων άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ εξέτασαν δεδομένα από 110.885 ζεύγη ενηλίκων με τύπου 2 διαβήτη, ηλικίας 40-69 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας δεν έπασχε από άνοια. Άλλοι από αυτούς έπαιρναν αναστολείς SGLT-2 και άλλοι αναστολείς DPP-4.

Οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μεταξύ 2013 και 2021. Το 56% ήσαν άνδρες. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί σχεδόν 2 χρόνια, καταγράφοντας τα νέα κρούσματα άνοιας μεταξύ τους.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως οι 1.172 είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν αναστολείς SGLT-2 είχαν κατά μέσον όρο:

  • 35% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γενικώς άνοια
  • 39% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ
  • 52% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή άνοια

Επιπλέον, όσο περισσότερο καιρό έπαιρναν αυτά τα φάρμακα, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν γενικώς άνοια ήταν μειωμένος κατά 48% σε όσους έπαιρναν αυτά τα φάρμακα επί περισσότερα από 2 χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην άνοια, όπως:

  • Η ηλικία
  • Άλλα υποκείμενα νοσήματα
  • Λήψη πρόσθετων φαρμάκων

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτή είναι μία μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να τεκμηριώσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τα ευρήματά της όμως είναι ισχυρά και επαρκούν για να σχεδιαστούν ειδικές μελέτες, όπου τα φάρμακα θα ελεγχθούν ειδικά για την άνοια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια