Σε ρυθμούς έκλειψης κινείται η Ευρώπη, λίγες ώρες πριν από το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο. Η ζήτηση για πιστοποιημένα προστατευτικά γυαλιά έχει εκτοξευθεί, ενώ χιλιάδες «κυνηγοί εκλείψεων» κατευθύνονται προς τις περιοχές από όπου θα είναι ορατή η ολικότητα. Φαρμακεία, οπτικά καταστήματα και μουσεία βλέπουν τα αποθέματα ειδικών γυαλιών να εξαντλούνται, ενώ πόλεις και χωριά κατά μήκος της ζώνης της ολικότητας προετοιμάζονται για την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών.
Πανευρωπαϊκό «κυνήγι» για προστατευτικά γυαλιά
Στην Ισπανία, όπου η ζώνη της ολικότητας θα διασχίσει τη χώρα από τις βόρειες ακτές του Ατλαντικού προς τη Μεσόγειο, τα πιστοποιημένα γυαλιά για την παρατήρηση της έκλειψης γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα. Το Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών στη Μαδρίτη ήταν μεταξύ των σημείων διανομής που εξάντλησαν τα αποθέματά τους. Το μουσείο συμμετείχε σε κυβερνητική εκστρατεία, στην οποία έλαβαν μέρος 30 επιστημονικοί φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη δωρεάν διανομή δύο εκατομμυρίων ζευγαριών ειδικών γυαλιών.
Ορισμένα φαρμακεία στο κέντρο της Μαδρίτης διέθεταν ακόμη την Τρίτη 11 Αυγούστου αποθέματα, με τα πιστοποιημένα γυαλιά για ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης να πωλούνται έναντι 3 έως 4 ευρώ το ζευγάρι. Στη Βαρκελώνη, ωστόσο, ορισμένα καταστήματα είχαν ξεμείνει από γυαλιά εδώ και ημέρες. Παρόμοια εικόνα είναι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Στις Βρυξέλλες, όπου περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη, η ζήτηση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες πολλών καταστημάτων οπτικών και φαρμακείων. Ο ζαχαροπλάστης Αρνό Ντοσόν κατάφερε να βρει γυαλιά σε ένα μικρό κατάστημα οπτικών που είχε παραλάβει μια τελευταία, έκτακτη αποστολή.
Το κατάστημα είχε παραλάβει μόλις 100 ζευγάρια. Εξαντλήθηκαν μέσα σε 30 λεπτά.

Έλλειψη γυαλιών και στη Γαλλία
Η Γαλλία έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα ζήτησης για ειδικά γυαλιά, παρότι η έκλειψη θα είναι μερική στη χώρα. Ορισμένα φαρμακεία έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ενώ άλλα περιμένουν νέες παραδόσεις. Σε φαρμακείο του Παρισιού, πελάτες σχημάτισαν ουρές τη Δευτέρα (10/8) για να αγοράσουν γυαλιά προς 5,95 ευρώ το ζευγάρι, μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα αποθέματα είχαν ήδη εξαντληθεί.
«Ελάτε ξανά σε μία ώρα ή αύριο το πρωί», είπε ο φαρμακοποιός στους απογοητευμένους πελάτες.
«Είναι απόλυτη τρέλα», σχολίασε στο France 24.
Υπάλληλος φαρμακείου ανέφερε ότι ο προμηθευτής είχε κατακλυστεί από παραγγελίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν μπορούσε πλέον να πραγματοποιεί ο ίδιος τις παραδόσεις, αναγκάζοντάς τον να αποστέλλει τα γυαλιά μέσω Uber.
Ο Φιλίπ Μπεσέ, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εμπορικών Συνδικάτων, δήλωσε ότι η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι προμηθευτές είχαν προσφέρει αρχικά στα φαρμακεία περίπου 200 ζευγάρια το καθένα, όμως πολλά καταστήματα εξάντλησαν ολόκληρη την ποσότητά τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Πορτογαλία. Το δίκτυο Club da Visao, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 καταστήματα οπτικών, διέθετε δωρεάν πιστοποιημένα γυαλιά, με όριο ένα ζευγάρι ανά άτομο. Παρά τις επανειλημμένες ανανεώσεις των αποθεμάτων, σε πολλά σημεία διανομής έχουν ήδη εξαντληθεί.
Η έλλειψη έχει προκαλέσει ανησυχία στους οφθαλμίατρους, οι οποίοι προειδοποιούν το κοινό να μην αγοράζει μη πιστοποιημένα προϊόντα ως εναλλακτική λύση. Στην Ισπανία, οι αρχές απέσυραν τη Δευτέρα από την αγορά έξι μοντέλα γυαλιών, λόγω του κινδύνου πρόκλησης τραυματισμού στα μάτια.









0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!