HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ....


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, Ν.ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

* ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 400 ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ «ΚΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΗ»
* ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΦΟΙΤΟΥΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ, ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΨΝΠΟ.


Ρεπορτάζ: Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

Εκτός Πιερίας αναμένεται να μεταφερθούν, σε δύο περίπου μήνες, οι 1.250 πρόσφυγες Κούρδοι Γεζίντι από την περιοχή τού Ιράκ που προ μηνών είχαν εγκατασταθεί σε διαμορφωμένο χώρο στην Πέτρα Ολύμπου, δίπλα από τις πρώην εγκαταστάσεις τού ΨΝΠΟ. Αυτό δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Παπαζιώγας, μιλώντας στον Δημοσιογράφο Ανδρέα Γαλανό κατά τη διάρκεια της καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής «Τον Πρώτο Λόγο».
Η δήλωση αυτή του κ. Παπαζιώγα έγινε μετά τη συνάντηση Δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης εκπροσώπησε τον κ. Σάββα Χιονίδη λόγω απουσίας τού Δημάρχου Κατερίνης στην Αθήνα. Η εν λόγω συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα τού Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή.




400 νέοι πρόσφυγες στο «Κτήμα τού Ηρακλή»

Ο κ. Παπαζιώγας ανέφερε επίσης ότι το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει τη μεταφορά 400 περίπου νέων προσφύγων στην Πιερία, όχι όμως στην Πέτρα αλλά σε ιδιωτικό χώρο, συγκεκριμένα στο «Κτήμα του Ηρακλή», εκεί δηλαδή όπου σήμερα, κατά πληροφορίες, είναι εγκατεστημένοι περί τους 70 πρόσφυγες. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης σημείωσε ότι για το θέμα αυτό δεν γνωρίζει περισσότερα, επειδή ακριβώς πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, γι αυτό και το αρμόδιο Υπουργείο δεν ενημερώνει τον Δήμο Κατερίνης.

Τα προσφυγόπουλα της Πέτρας πηγαίνουν ήδη σχολείο, εδώ και 4 μήνες!


Επιπλέον, ο κ. Παπαζιώγας δήλωσε ότι ως προς την έως τώρα σχολική φοίτηση των προσφυγόπουλων της Πέτρας, ο Δήμος Κατερίνης, εδώ και 4 μήνες, έχει διαμορφώσει 4 σχολικές αίθουσες σε ένα κτίριο εντός τού ΨΝΠΟ. «Το έχουμε περιποιηθεί (το κτίριο), έχουμε μεταφέρει θρανία, καρέκλες κλπ, όπου εδώ και 4 μήνες παρακολουθούν μαθήματα τα προσφυγόπουλα, ηλικίας από 6 έως 12 ετών», σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε η υπόθεση της εκπαίδευσης έχει αναληφθεί από μια Μ.Κ.Ο., η διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά, ευτυχώς δε που υπάρχει εκεί και κάποιος Κούρδος Γεζίντι που γνωρίζει αγγλικά καθώς και τη γλώσσα των παιδιών, οπότε έχει τη δυνατότητα και μεταφράζει το περιεχόμενο του μαθήματος.
Ακόμη, υπάρχει και άλλη μια Μ.Κ.Ο., η «Border Free», «που έχει κάνει δυο λυόμενες αίθουσες» εκεί και που εκπαιδεύει παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών. «Εκεί κάναμε μέχρι και βρεφονηπιακό σταθμό, τον οποίο λειτουργεί μια ελληνική Μ.Κ.Ο., η «Άρσις», η οποία έχει προσλάβει δασκάλους και νηπιαγωγούς από την πόλη τής Κατερίνης», σημείωσε.




Απομάκρυνση από την Πέτρα Ολύμπου λόγω μεγάλου υψομέτρου ενόψει χειμώνα

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαζιώγας, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Πέτρα Ολύμπου σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή η δομή φιλοξενίας προσφύγων έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι η δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάνω από 500 μέτρα ύψος, όπου ακόμη και τώρα αυτή την περίοδο (φθινόπωρο) υπάρχει εκεί πολύ κρύο (7ο – 8ο Κελσίου).
Στην Πέτρα Ολύμπου υπάρχουν 650 παιδιά έως 12 ετών καθώς και άλλα μεγαλύτερων ηλικιών, οπότε είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν σε τέτοιο υψόμετρο τον χειμώνα διαμένοντας σε αντίσκηνα.
«Πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση άμεσα, διότι εκτός από τις εποχιακές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν, τα παιδάκια θα είναι παγωμένα μέσα στα αντίσκηνα. Εδώ, λοιπόν, ανθρώπινα πρέπει να το δούμε όλοι, αλλά και τα αντανακλαστικά τού Υπουργείου πρέπει να είναι τέτοια που πρέπει να φροντίσει για άμεση μετεγκατάσταση. Κι όταν λέμε άμεσα, δεν εννοούμε τον Γενάρη…
Βέβαια, αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν πάει εκεί, έχουν επισκεφθεί τον χώρο, έχουν υποσχεθεί ότι θα προβούν σε μετεγκατάσταση, ενώ αυτό τόνισα κι εγώ στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη για την ιδιαιτερότητα της Πέτρας. Και πήρα τη διαβεβαίωση ότι κανένα παιδί δεν θα φοιτήσει σε καμιά σχολική μονάδα έξω (π.χ. στην πόλη τής Κατερίνης ή αλλού) αλλά σε αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί στον καταυλισμό» (μέχρι να μετεγκατασταθούν, σε δύο μήνες, οι πρόσφυγες αυτοί).
«Το επόμενο διάστημα θα κλείσει η δομή φιλοξενίας τής Πέτρας Ολύμπου και οι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν εκτός Πιερίας», τόνισε ο κ. Παπαζιώγας.


www.epirroes.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια