HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Δήμος Κατερίνης. Τι κατάλαβα από τις επίσημες δημοσκοπήσεις. Τι να προσέξετε όταν βγουν τα αποτελέσματα. Ποιες περιοχές θα κρίνουν το δίδυμο του δεύτερου γύρου. Γιατί είναι και οι 4 μέσα στο παιχνίδι. Απορρίπτεται η λογική της χαμένης ψήφου


Καλησπέρα σε όλους και σε όλες! Μήνες περάσαμε μαζί εδώ, συζητώντας και αναλύοντας τα γεγονότα. Η αλήθεια είναι πως η αγάπη και η στήριξη σας με έχουν αιφνιδιάσει θετικά και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό!

Σήμερα είναι Παρασκευή και είναι η τελευταία ημέρα που θα γράψω για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Θα σας ξαναγράψω τη Δευτέρα, για να αναλύσουμε μαζί τα αποτελέσματα και να δούμε τι μας ξημερώνει για τον δεύτερο γύρο. 

Οι επίσημες δημοσκοπήσεις

Σε αυτές τις εκλογές ταλαιπωρηθήκαμε πολύ από τις "κρυφές δημοσκοπήσεις" που έβγαζαν τον υποψήφιο που τις διέρρεε ως έχοντα "35 - 45%". Σιγά σιγά ακόμη και οι πιο ακραίοι ψεύτες εγκατέλειψαν τις θεωρίες ότι ο δικός τους έχει 40% και στην καλύτερη μας λένε στο αυτί για "32 - 33%", κάτι που προσωπικά δεν το βλέπω ως τάση στην κοινωνία. 

Οι επίσημες δημοσκοπήσεις, αυτές που κάποιος τις υπογράφει και έχει την ευθύνη όσων αναγράφονται, μας είπαν μία αλήθεια πολύ πιο κοντά σε αυτό που βιώνουμε όλοι μας:

- Οι 4 υποψήφιοι παρέμειναν κοντά καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου
- Όλοι τους μπορούν και σήμερα να προχωρήσουν και να φτάσουν στη δυάδα που οδηγεί στη δεύτερη Κυριακή. 
- Διαψεύστηκαν όλοι οι άσχετοι που προέβλεπαν πως ένας υποψήφιος ή ένα δίδυμο υποψηφίων θα ξεχωρίσουν πολύ από τους υπόλοιπους.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Δίον Τηλεόραση μας έδειξε ξεκάθαρα πως ακόμη και ο Γιώργος Νταντάμης, που απέχει πάνω από 4% από τη δεύτερη θέση, έχει ακόμη ελπίδες, μιας και οι αναποφάσιστοι είναι πολύ περισσότεροι (7,8%).

Η ευρύτερη αίσθηση στην κοινωνία είναι πως πρόκειται για μάχη 3 (Λιακόπουλου, Κουκοδήμου και Χιονίδη) για 2 θέσεις, με τον Γιώργο Νταντάμη να είναι επίσης στο παιχνίδι, ένα βήμα πιο πίσω. Ανάλογα με το ποιον στηρίζει ο καθένας, όλοι λένε πως ο δικός τους είναι πρώτος. Όμως όλοι βλέπουν πως η μάχη είναι σκληρή.

Και όταν δεν υπάρχουν άλλοι μπροστά, ρωτάνε στο αυτί... "εγώ καλά λέω πως ο δικός μου προηγείται, εσύ τι ακούς; τι καταλαβαίνεις;" Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος, κανείς δεν ξέρει 100% τι γίνεται! 

Υπάρχει περίπτωση "λογικής της χαμένης ψήφου";

Το βράδυ της Τρίτης μετά την ομιλία Νταντάμη άκουσα διάφορες θεωρίες για τη λογική της χαμένης ψήφου με κάποιους δεξιούς να λένε πως ίσως δεν έχει νόημα να στηρίξουν Νταντάμη, αφού δεν βλέπουν δυναμική δευτέρου γύρου. 

Το θεωρώ εντελώς λανθασμένο και απίθανο να συμβεί. Ο Γιώργος θα πάει στις εκλογές έχοντας και τον Σύριζα συντεταγμένο στο πλάι του και ένα κομμάτι του Κινάλ και ένα κομμάτι των δεξιών και φυσικά τους πολλούς φίλους του. Έχει ίσες πιθανότητες να περάσει δεύτερο γύρο με τους άλλους 3 υποψηφίους.

Τι να προσέξετε το βράδυ των εκλογών / ποια αποτελέσματα έχουν σημασία

Αυτές οι εκλογές δεν είναι μονοδιάστατες. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Ας δούμε όμως τι πρέπει να προσέξετε το βράδυ των εκλογών

1. Κατερίνη. Ο Λιακόπουλος και ο Νταντάμης φαίνεται να προηγούνται. Αν τα αποτελέσματα δείξουν κάτι διαφορετικό, τότε όποιος από τους 2 δεν είναι δυνατός στην Κατερίνη, θα μείνει λογικά και εκτός δευτέρου γύρου.

2. Λόφος και Μηλιά. Λογικά προηγείται ο Κουκοδήμος στην περιοχή του. Όποιος ακολουθήσει από κοντά, εγγράφει υποθήκες για τον δεύτερο γύρο.

3. Κορινός και τα υπόλοιπα χωριά. Θα επιβεβαιωθεί το προβάδισμα Κουκοδήμου; Πόσο θα πέσει ο Χιονίδης; Λιακόπουλος και Νταντάμης θα βρεθούν στην πρώτη δυάδα ή πιο κάτω; Δύσκολο να πάει κάποιος στον δεύτερο γύρο χωρίς ένα 18 - 20% στον Κορινό...

4. Ρητίνη. Από "τόπος που υπάρχει κλειστό δίπολο Χιονίδη - Κουκοδήμου" έχει εμφανιστεί και ο Λιακόπουλος να διεκδικεί μερίδιο εκεί. Αν το αποσπάσει και τον δείτε με πάνω από 15%, τότε ο συμβολισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Αλλιώς οι άλλοι 2 λογικά θα είναι πολύ μπροστά.

5. Μοσχοπόταμος, Λαγόραχη, Εξοχή και Παλαιό Κεραμίδι. Επίσης έχει σημασία να δούμε τα αποτελέσματα εκεί. Πως να πάει κάποιος δεύτερο γύρο αν δεν πάρει τουλάχιστον 18% σε αυτά τα κρίσιμα σημεία; 

6. Καλλιθέα και Περίσταση. Θα μοιραστούν περίπου στα ίσα; Ή θα ξεφύγει κάποιος πολύ; Αν ξεφύγει κάποιος πολύ, αποκτά πλεονέκτημα για τη δυάδα.  Αν δεν ξεφύγει κανείς, τότε αποκτούν προβάδισμα αυτοί που είναι δυνατοί στην Κατερίνη.

"Ρε Πέτρο, δεν έχουν σημασία και τα άλλα μας χωριά;" θα με ρωτήσετε. Έχουν και μεγάλη μάλιστα. Όμως η μάχη θα κριθεί κυρίως σε αυτά τα σημεία. Ψάξτε το, δείτε το και θα με καταλάβετε.
Κάποια αποτελέσματα θα βγουν νωρίς, κυρίως αυτά από τα χωριά. Εκεί η εικόνα θα είναι πιο ευνοϊκή για Κουκοδήμο και Χιονίδη. Η Κατερίνη συνήθως ακολουθεί. Θα χρειαστούμε υπομονή για να φτάσουμε στο τελικό συμπέρασμα.

Θέλετε την προσωπική μου πρόβλεψη; Θα μετράμε μέχρι το πρωί της Δευτέρας!

Όποιον υποψήφιο και να θέλετε να στηρίξετε, να πάτε να τον ψηφίσετε! Πάνω από όλα μετράει η παρουσία μας σε μία κορυφαία στιγμή Δημοκρατίας!

Καλό βόλι σε όλους!


Γράφει & Υπογράφει
Πέτρος Σταθακόπουλος.-








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια