HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κραυγή αγανάκτησης των αστυνομικών Πιερίας στην εποχή του μεταναστευτικού, του κορωναϊού και της οικονομικής ύφεσης


Με κυριότερα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις συνθήκες εργασίας του αστυνομικού, ενόψει της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωναιού, θέτει «επί τάπητος» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας Φώτης Δημήτριος στην Kapa News.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ολιγωρία της κυβέρνησης και στις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ. «Δυστυχώς για την ελληνική αστυνομία και για τον έλληνα αστυνομικό, διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες, για να μην πω, από τις δυσκολότερες περιόδους της αστυνομικής μας πορείας. Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση και αναφέρομαι στην εγκληματικότητα, στην ενδοοικογενειακή βία, στις διάφορες καταγγελίες κτλ., καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και την πανδημία. Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, πριν από αρκετούς μήνες ύστερα από  κάλεσμα του Υπουργείου, αλλά και εθελοντικά, πολλοί από μας, τρέξαμε στον Έβρο προκειμένου να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Είδαμε συναδέλφους να αφήνουν τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, την ασφάλεια του σπιτιού τους και να δηλώνουν εθελοντές, προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθεια τους για την επίλυση του μεταναστευτικού, να βάλουμε πλάτη για την προάσπιση της χώρας μας».

«είμαστε οι κακοί της υπόθεσης ……η πολιτεία μας θεωρεί αναλώσιμους…»

Εκτός του μεταναστευτικού, οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας των πολιτών, με την έλλειψη μέτρων που δεν πάρθηκαν από την αρχή, για την αυτοπροστασία τους. Μετά τον συναγερμό που σήμανε στην αστυνομική διεύθυνση Πιερίας από τα συνεχιζόμενα κρούσματα, όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου, η κυβέρνηση ήταν και πάλι απούσα  : «Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, είμαστε επιφορτισμένοι και με το θέμα της πανδημίας. Είναι ένα θέμα καθαρά υγειονομικό και της πολιτείας, πλην όμως, επιφορτιστήκαμε εμείς αυτό το ζήτημα και είμαστε οι κακοί της υπόθεσης, αφού αναλάβαμε να επιβάλλουμε τα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή διάδοσης του ιού. Πλην όμως, είμαστε και εμείς ένα κομμάτι της κοινωνίας αυτής, παρόλο που καλούμαστε να επιβάλλουμε πρόστιμα στους πολίτες, να τους ελέγχουμε, να τους στερούμε την μετακίνηση τους. Δυστυχώς, όλο αυτό το φορτίο έπεσε πάνω μας. Στα διόδια της Πιερίας απασχολούμαστε 56 άτομα την ημέρα, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό της πόλης μας με την έλλειψη προσωπικού. Η πολιτική και η κατεύθυνση της κυβέρνησης, είναι να ελέγχεται κάθε αυτοκίνητο που περνάει. Όλο το βάρος έπεσε σε μας και ιδιαίτερα στην υπηρεσία της Τροχαίας. Έχουμε σταθμό στην Π.Ε.Ο. στο Αιγίνιο, στη Λεπτοκαρυά, στο Λιτόχωρο. Μέσα στην πόλη, ελέγχουμε καθημερινά στις πλατείες, στις εισόδους και στις εξόδους και γενικότερα σε κάθε κεντρικό σημείο για τη διέλευση και την μετακίνηση πολιτών. Κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ προσωπικό και οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτό, με αποτέλεσμα τα κομμένα ρεπό, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και την κατακραυγή του κόσμου. Σε ότι αφορά τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν περαιτέρω για την αυτοπροστασία μας, η κυβέρνηση τον πρώτο καιρό, δεν είχε φροντίσει να εφοδιαστούμε με μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κτλ. Τώρα ευτυχώς είμαστε καλυμμένοι από όλα και γίνονται μοριακά τεστ. Κάποια στιγμή αρκετοί αστυνομικοί είχαμε νοσήσει, περίπου 60, ύστερα από έναν έλεγχο μετά την 17 Νοέμβρη. Τότε η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο τραγική για όλους και για μας και για τους πολίτες. Τώρα όμως είμαστε καλά και έχουμε εμβολιαστεί περίπου 100 συνάδελφοι ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί προκειμένου να μην πάνε χαμένα τα εμβόλια από πολίτες που δήλωναν και τελικά δεν πήγαιναν, εμβολιαστήκαμε εμείς που είχαμε δηλώσει στην υποδιεύθυνση».


«…δεν αντέχουμε άλλο…..»

Τα πάγια αιτήματα για την ενίσχυση προσωπικού στην Πιερία και το επάγγελμα του αστυνομικού να θεσμοθετηθεί ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, συνεχίζουν να υφίστανται, με την πολιτεία να αδιαφορεί διαρκώς. Το μόνο που εισπράττουν όπως τονίζει ο κ. Φωτίου, είναι η πλήρης αδιαφορία, οι υποσχέσεις και η  εξαίρεση τους από το επίδομα των 800 ευρώ «ήδη αρκετοί συνάδελφοι μετακινήθηκαν στα νησιά μας για το μεταναστευτικό. Αν και ήμασταν σε καλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με το μεταναστευτικό όμως και την πανδημία, πρέπει να ενισχυθεί και η Πιερία από συναδέλφους, γιατί εκτός από το έγκλημα, τα τροχαία ατυχήματα, τον έλεγχο των καταστημάτων κτλ., έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον Κορωναιό. Γι αυτό επιβάλλεται να ενισχυθεί ο τόπος μας με περισσότερο προσωπικό. Βλέπω πως η πανδημία δεν είναι περαστική, κοντεύουνε χρόνο και η κατάσταση συνεχίζεται. Μακάρι να σταματήσει όλο αυτό το κακό, αλλά η πολιτεία πρέπει να βρει μέτρα να μας στηρίξει. Όλοι οι αστυνομικοί κάναμε υπομονή υπερβάλλοντας εαυτό, δεν αντέχουμε άλλο. Και το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση ύστερα από δυο χρόνια, ξέχασε εντελώς τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Τότε ο νυν πρωθυπουργός μας είχε πει πως θα είναι δίπλα μας και πως μας βλέπει με ιδιαίτερη συμπάθεια. Υποτίθεται πως αυτή η κυβέρνηση έχει αισθήματα για τους ένστολους και ιδιαίτερα για τους αστυνομικούς, αλλά δεν βλέπουμε τα αισθήματα της. Απεναντίας, βλέπουμε να τρέφει αισθήματα για άλλους οργανισμούς και καλά κάνει, αλλά εμάς μας παραμέλησε. Διάβασα τελευταία πως κατατέθηκε σχέδιο για να θεσμοθετηθεί επικίνδυνη και ανθυγιεινή η εργασία των υγειονομικών, οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή και αυτοί και το επιβραβεύουμε. Είναι κάτι που εμείς το ζητάμε χρόνια, αλλά ακόμη περιμένουμε. Μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση για ένα βαθμολόγιο διαφορετικό, αλλά και αυτό έμεινε στα λόγια. Δεν είναι κάποιο μπόνους για όλα αυτά που πέρασε και περνάει ο αστυνομικός, δεν θα σωθούμε από ένα μικρό ποσό, παρ όλο που η οικονομική περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Θα μπορούσε όμως η κυβέρνηση να αφήσει ευχαριστημένους εμάς τους αστυνομικούς όχι τόσο για το υλικό κομμάτι, για την υλική αμοιβή, αλλά για το ηθικό κομμάτι. Τα ευχαριστήρια της κυβέρνησης με ένα απλό
sms αντί λήψης οικονομικών μέτρων, δεν επαρκούν».

«είμαστε κοντά στους πολίτες…»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Φωτίου ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις μετακινήσεις τους «τόσο εμείς οι αστυνομικοί, όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, είμαστε κοντά στους πολίτες. Αυτό όμως που θέλουμε, είναι να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας για να μην μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Είμαστε από τους πρώτους αστυνομικούς, οι οποίοι από την αρχή ήμασταν αυστηροί σε ότι αφορά τους ελέγχους που γίνονται σε καθημερινή βάση. Θερμή παράκληση, να σέβονται και να τηρούν τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις».

 

Ρεπορτάζ: Μ.Α.Θ.

(μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


Διαβάστε ακόμη:


Κορωναϊός και κατάθλιψη (ρεπορτάζ)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια