HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


BP: Ανακοίνωσε τεράστια κέρδη λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου


Τεράστια κέρδη ανακοίνωσε η ΒΡ για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εκτοξεύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός γίγαντας είχε κέρδος 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια (7,1 δισεκατομμύρια λίρες) για την αναφερόμενη περίοδο, υπερδιπλάσια από τα κέρδη σε σχέση με τους ίδιους τρεις μήνες την προηγούμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η ΒΡ αναφέρει ότι αναμένει να πληρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας ενός νέου φόρου που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση ττον Μάιο όταν τα ηνία του ΥΠΟΙΚ είχε ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Ο «απροσδόκητος φόρος» (The windfall tax) ισχύει για τα κέρδη που έχει κάθε εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Σουνάκ είπε ότι η εισφορά - την οποία ονόμασαν Εισφορά Ενεργειακών Κερδών - θα έφερνε στο κράτος 5 δισεκατομμύρια λίρες τον πρώτο χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ανταγωνίστρια της BP, Shell, αποκάλυψε ότι δεν είχε πληρώσει τον συγκεκριμένο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας πως έως τώρα έχει επενδύσει εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, είπε ότι αναμένεται να αρχίσει να πληρώνει την εν λόγω εισφορά το επόμενο έτος

Πώς ήρθαν αυτά τα κέρδη στην ΒΡ

Τα κέρδη της BP για το τρίμηνο ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, αλλά μειώθηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες λόγω της πτώσης της χονδρικής τιμής του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που άρχισαν να αυξάνονται μόλις μειώθηκαν οι περιορισμοί Covid, επιταχύνθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τεράστια κέρδη για τις ενεργειακές εταιρείες

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν επίσης τροφοδοτήσει την αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ρεύματος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασιλειο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα μειώσει τον αντίκτυπο μέσω του συστήματος Εγγύησης Τιμών Ενέργειας, αλλά αντί αυτό το σύστημα να διαρκέσει για δύο χρόνια όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί (επί ημερών Λιζ Τρας) θα λήξει τελικά τον Απρίλιο.

Η τιμή της ενέργειας είναι επίσης βασική αιτία της έκρηξης του πληθωρισμού - ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές - που σήμερα είναι 10,1%.

Για το έτος 2022 μέχρι στιγμής, τα παγκόσμια κέρδη της BP εκτινάχθηκαν στα 22,8 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 8,7 δισ. δολάρια για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

bp

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια