HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Με δελτίο η αγορά φρούτων και λαχανικών στα βρετανικά σούπερ μάρκετ


Με μια πρωτοφανή κρίση είναι αντιμέτωποι οι Βρετανοί καταναλωτές τα τελευταία 24ωρα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ στα τμήματα των οπωρολαχανικών έχουν αδειάσει εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων τροφοδοσίας που οφείλονται στις κατεστραμμένες συγκομιδές αγροτικών προϊόντων σε Ευρώπη και Αφρική.

Καθώς οι τεράστιες ελλείψεις να αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, τουλάχιστον δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ έλαβαν την απόφαση να επιβάλουν δελτίο στις αγορές των πελατών τους, για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ανάμεσα στα φρέσκα προϊόντα που είναι σε έλλειψη είναι οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα μαρούλια, οι σαλάτες, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια αλλά και τα μούρα και εσχάτως και τα αγαπημένα των Βρετανών, γογγύλια.

Πρόκειται για προϊόντα που κατά κύριο λόγο εισάγονται στη Βρετανία από τη νότια Ισπανία ή τη βόρεια Αφρική ή από την Ολλανδία. Για όσα είναι εγχώρια προϊόντα ή ολλανδικά, όπως τα μούρα ή τα γογγύλια, οι ελλείψεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι Βρετανοί και Ολλανδοί αγρότες δεν καλλιέργησαν στο φουλ τα θερμοκήπιά τους, εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Το Μαρόκο από το οποίο η εξάρτηση έχει μεγαλώσει μετά το Brexit, διέκοψε τις εξαγωγές σε ντομάτες, πατάτες και κρεμμύδια προς όλες τις χώρες της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να μην διαταράξει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Τα σούπερ μάρκετ επιβάλλουν δελτίο που είτε περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό ή βάρος, είτε περιορισμό σε δύο είδη κάθε φορά, ενώ η κρίση χτυπά όλο τον κλάδο των καταστημάτων λιανεμπορίου χωρίς εξαίρεση.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η κρίση. “Χιονίζει και έχει χαλάζι στην Ισπανία και τη βόρεια Αφρική, αυτό καταστρέφει σοδειές”, λένε εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων.

Η Βρετανία έχει επάρκεια σε λαχανικά για μεγάλα διαστήματα του έτους. Οι ντομάτες βέβαια που καταναλώνονται είναι κατά 95% εισαγόμενες, το ίδιο και τα μαρούλια ειδικά τους μήνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (Δεκέμβριος με Μάρτιος) οπότε οι εισαγωγές φτάνουν το 90%.

Πάνω από 30% το καλάθι του βρετανικού νοικοκυριού σε μία διετία

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και με τις αυξήσεις των τιμών σε 15 βασικά είδη διατροφής που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού.

Το συνολικό κόστος του καλαθιού έχει αυξηθεί από 15,79 λίρες το 2021 σε 21,13 λίρες το 2023.

Για παράδειγμα, η τιμή μιας συσκευασίας ζυμαρικών σπαγγέτι έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία διετία από 0,50 της λίρας σε 0,95. Το ίδιο συμβαίνει και σε δημοφιλή είδη όπως οι προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες ή οι μαρμελάδες. Η μαρμελάδα φράουλα αυξήθηκε από 73 πένες σε 1,15 λίρες την ίδια περίοδο ενώ οι πατάτες από 1,24 λίρες σε 1,80.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις οικονομικότερες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια