HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Χαστούκι» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση του νερού: Επιστρέψτε τις μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο εντός έξι μηνών


Μία απόφαση «χαστούκι« εξέδωσε η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και τον έλεγχο του Δημοσίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί εκ του «πονηρού» να ιδιωτικοποιήσει στην ουσία το νερό, το ΣτΕ έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά ζητούσαν να επιστραφούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Η απόφαση της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξεδόθη μετά από προσφυγή των Σωματείων Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και τη χειρίστηκαν νομικά οι δικηγόροι Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και Κατερίνα Γεωργιάδου.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ είχε εκδώσει τις υπ’ αριθμόν 190 και 191 αποφάσεις του ΣτΕ είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στη συνέχεια το νόμο 4964/22  με τον οποίο όχι μόνο δεν συμμορφωνόταν με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά τις καταργούσε εντελώς.

Με την χθεσινή απόφαση η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, διαπιστώνει στο αιτιολογικό της τη μη συμμόρφωση με το ΣτΕ και διατάσσει εντός εξαμήνου το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι και εφαρμόζοντας τελικά την απόφαση της αρχικής προσφυγή μας, που το Δημόσιο δεν αποδέχθηκε ως όφειλε, παράκαμψε και δεν σεβάστηκε την σημαντική απόφαση του ΣτΕ για την Ε.ΥΔ.Α.Π.. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προσφυγή μας, το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο το οποίο ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ και τον Ιούλιο του 2022, ψήφισε Νόμο , μέσα στον οποίο προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο! Με την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ουσιαστικά διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο». Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι να συνεχίσουμε την μάχη για το νερό, μέχρι την τελική μας δικαίωση..».


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια