HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αυτά είναι τα μυστικά για να πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ


Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους λίγο πριν έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έχουν μέχρι αύριο Τετάρτη (12/4) οι φορολογούμενοι.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους το 2022 απέκτησαν ή πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν στους δήμους αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα.

Όσοι σπεύσουν να ενημερώσουν μέχρι και αύριο το Ε9 θα διαπιστώσουν τις αλλαγές στο νέο λογαριασμό του Ε9 ο οποίος αναμένεται να φθάσει στους φορολογούμενους στα τέλη Απριλίου. Ο ΕΝΦΙΑ του 2023 θα έχει υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία των ακινήτων που θα έχουν αποτυπωθεί στο Ε9 μέχρι και τις 12 Απριλίου 2023. Οσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις που θα έχουν «φουσκώσει» τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 για να υποβάλουν εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 και να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Μετά την υποβολή των εμπρόθεσμων δηλώσεων Ε9 μέχρι το τέλος Ιουνίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Δηλαδή ακόμη και μετά την έκδοση του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων οι οποίες ενδεχομένως θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στο κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα ακίνητα για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 που φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες. Η εξόφληση θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τέλος Μαΐου και τη τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν με αποτέλεσμα αν υπάρχουν ανάσες αυτές είναι μέσω των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων που μπορούν να κάνουν οι υπόχρεοι.

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την εφορία θα πρέπει να τσεκάρουν προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9, όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία της ταυτότητας των ακινήτων με τα πραγματικά και εφόσον διαπιστώσουν διαφορές να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Ιδιαίτερα σχολαστικότητα απαιτείται από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022 δηλαδή πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι συγκεκριμένοι οφείλουν έως τις 12 Απριλίου να δηλώσουν τις μεταβολές για να αποφύγουν τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω πλασματικής εικονικής δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι όσοι διορθώνουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ αλλά δεν γλιτώνουν για παράδειγμα όμως τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων χωρίς μάλιστα να κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ το οποίο έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Διορθώνοντας πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9 οι φορολογούμενοι μπορούν να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Ο διεξοδικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή εμφανίζεται στη δήλωση Ε9, θα πρέπει να επικεντρωθεί: στα τετραγωνικά του ακινήτου, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας (αν έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο οπότε χρεώνει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου), στον όροφο του διαμερίσματος, στην παλαιότητα (τυχόν λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση), στα κτίσματα εντός αγροτεμαχίων (τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην περιγραφή και χρήση του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο διογκώνουν έως πέντε φορές το ποσό του ΕΝΦΙΑ), στους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ τα οποία φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να συμπληρώσουν, να διορθώσουν ή να διαγράψουν στοιχεία των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 και να καταβάλουν τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.


Πηγή 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια