HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πιέρια Ορη: Ματαίωση αιολικού πάρκου


Επειτα από προσπάθειες πολλών ετών του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Πιέρια Ορη, την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κατερίνης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και τις αντιδράσεις των κατοίκων, η εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Πέντε Πύργοι Ο.Ε.» ανακοίνωσε την απόφασή της να απεμπλακεί από την επένδυση αιολικού πάρκου που σκόπευε να κατασκευάσει στη Μηλιά Πιερίας στη θέση «Πέντε Πύργοι», στη Δημοτική Ενότητα Πέτρας του Δήμου Κατερίνης.

Η εταιρεία ήταν θυγατρική της ΤΕΚΑΛ Αιολική, την αρχική άδεια της οποίας (ΑΔ-03219) φαίνεται ότι εξαγόρασε πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν είχε αποτυπωθεί στον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο αιολικός σταθμός, που θα αποτελείτο από 6 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων με ισχύ 22 MW, είχε φτάσει στο σημείο να έχει και Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων από το ΥΠΕΝ, κάτι που καθιστά την απόσυρση του έργου ακόμη πιο σημαντική. Για την υλοποίηση του έργου είχε συναφθεί με τον Δήμο Κατερίνης από τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης δημοτικής έκτασης 140 στρεμμάτων (140.000 τ.μ.) στην περιοχή με διάρκεια 25 ετών και αρχικό μίσθωμα 30.000 ευρώ.

Την απόφασή της για τη ματαίωση της υλοποίησης του έργου ανακοίνωσε η εταιρεία με επιστολή της προς τον Δήμο Κατερίνης, στην οποία ανέφερε: «Η Εταιρεία μας έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία αδειών και εγκρίσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου Πέντε Πύργοι, δαπανώντας σημαντικούς υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Δυστυχώς, όπως επίσης γνωρίζετε, το έργο της εταιρείας μας δεν έχει τύχει αποδοχής από την τοπική κοινωνία, στο πλευρό της οποίας έχει συνταχθεί και ο ίδιος ο Δήμος (γνωμοδοτώντας μάλιστα αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου), με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προσκόμματα που έχουν προκύψει σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας να καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση του αιολικού πάρκου όπως αρχικά σχεδιάστηκε και αδειοδοτήθηκε και για το οποίο συνήφθη η μίσθωση του ως άνω δημοτικού ακινήτου.

Τα γεγονότα αυτά, που μπορούμε να σας παραθέσουμε αναλυτικά και για τα οποία δεν είναι υπαίτια η εταιρεία μας, θα έχουν ως συνέπεια τη μη δυνατότητα εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της εταιρείας μας στο μίσθιο και ως εκ τούτου καθίσταται υπέρμετρα δυσβάσταχτη η συνέχιση της μισθωτικής σχέσης για την εταιρεία μας. Κατόπιν των ανωτέρω, ενόψει της μη υλοποίησης του αιολικού πάρκου Πέντε Πύργοι, ζητούμε την πρόωρη και άμεση λύση της μεταξύ μας μίσθωσης με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού σας Συμβουλίου, χωρίς κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, με παρακράτηση από τον Δήμο των ήδη δεδουλευμένων μισθωμάτων».

Την επιστολή προς τον Δήμο Κατερίνης συνυπογράφουν ο Μιχαήλ Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και ο Γεώργιος Αγραφιώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Βερροιόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2018 για να αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόσυρση του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού μπορεί να αποτελεί μια ξεκάθαρη νίκη του αντιαιολικού κινήματος της περιοχής, αλλά ο αγώνας στα Πιέρια Ορη συνεχίζεται μέχρι να αποσυρθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες αιολικών από την περιοχή. Κι αυτό διότι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σκοπεύει να εγκαταστήσει σε κοντινή κορυφογραμμή αιολικό σταθμό 44,85 MW, αποτελούμενο από 13 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων, ενώ η εταιρεία Airenergy Παπά Χωράφια σχεδιάζει αιολικό σταθμό δυναμικότητας 29,4 MW, αποτελούμενο από 7 ανεμογεννήτριες ύψους 198 μέτρων.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια