HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Είναι vegan ή όχι;


Η απόφαση σου να ακολουθήσεις μια vegan διατροφή ξέρεις ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Ακολουθώντας έναν αυστηρά χορτοφαγικό τρόπο ζωής αποχαιρετάς το κρέας, τα ψάρια και όλα τα παράγωγα τους. Όλες αυτές οι θυσίες όμως αξίζουν, είτε γιατί παλεύεις εμπράκτως ενάντια στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ζώων είτε για τους δικούς σου προσωπικούς λόγους. Έτσι και αλλιώς, μια vegan διατροφή, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και μειωμένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου

Μπορεί να νομίζεις ότι η μετάβαση στη vegan διατροφή πρόκειται, αν και δύσκολη, για απλή υπόθεση. Απλά κόβεις το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Η αλήθεια όμως είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς ζωικά προϊόντα υπάρχουν κρυμμένα σε πολλά προϊόντα που ούτε καν μπορείς να φανταστείς. Γι’αυτό πριν αγοράσεις τα παρακάτω προϊόντα σιγουρέψου ότι έχεις διαβάσει τα συστατικά για να είσαι σίγουρη ότι δεν περιέχουν κάποιο ζωικό παράγωγο που δεν θέλεις να καταναλώσεις.


Μπίρα και κρασί

Ενώ τα βασικά συστατικά αυτών των δημοφιλών αλκοολούχων ποτών είναι φυτικής προέλευσης, η διαδικασία καθαρισμού συχνά περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από συστατικά που ίσως δεν περίμενες ποτέ. Στο λευκό κρασί χρησιμοποιούνται συχνά ουροδόχους κύστες ψαριών, που αναφέρονται ως “isinglass”, για να καθαρίσουν τυχόν θολότητα από το ποτό. Ομοίως, τα ασπράδια αυγών, το ιχθυέλαιο, η ζελατίνη, η χιτίνη (ίνες από το κέλυφος κρούστας), ακόμη και η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), μπορούν να βρεθούν σε δημοφιλείς μάρκες μπίρας και κρασιού, λόγω της χρήσης τους κατά την επεξεργασία. Ευτυχώς, οι σύγχρονες ζυθοποιίες και οινοποιίες ακολουθούν vegan μεθόδους, που μπορείς να επιβεβαιώσεις στις ετικέτες τους.


Ψωμί

Το ψωμί που αγοράζεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστεΐνη. Το συστατικό αυτό βοηθά στην επιτάχυνση της παραγωγής και χρησιμοποιείται συχνά σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις παρασκευής ψωμιού. Τις περισσότερες φορές παρασκευάζεται από φτερά πάπιας και από θύλακες ανθρώπινων τριχών. Η ίδια η τρίχα διαλύεται σε οξύ και η L-κυστεΐνη εξάγεται. Αλλά δεν υπάρχει μόνο στο ψωμί! Μπορεί, επίσης, να βρεθεί σε ζύμες πίτσας, τορτίγιες, κουλούρια, ακόμα και σε γλυκά. Όταν πρόκειται για ψωμί, επίλεξε να ψωνίσεις από μάρκες μικρής παραγωγής ή τον φούρνο της γειτονιάς σου.


Δημητριακά

Εκτός αν είναι πιστοποιημένα ως vegan, πολλά από τα δημητριακά δεν είναι καν χορτοφαγικά. Προκειμένου να εμπλουτιστούν με βιταμίνη D, συχνά περιέχουν μαλλί και λίπος προβάτου. Η λανολίνη είναι μια λιπαρή ουσία που προέρχεται από το μαλλί των προβάτων, τυλίγεται και έχει υποστεί επεξεργασία και συμπύκνωση. Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης D και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα. Ενώ η D2 είναι συνήθως ένα ασφαλές στοίχημα για τους vegans, έχε τα μάτια σου ανοιχτά για εμπλουτισμένα τρόφιμα που περιέχουν D3, η οποία μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να διαπιστώσεις αν το συμπλήρωμα είναι φιλικό προς τους χορτοφάγους είναι να καλέσεις τον παραγωγό. Αν είσαι εξαιρετικά συνειδητοποιημένος vegan, απόφυγε το προϊόν, εκτός εάν έχει πιστοποιηθεί ως vegan ή δεν περιέχει εμπλουτισμένα συστατικά.


Συσκευασμένος χυμός

Ο χυμός παρασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από φρούτα. Σε ορισμένες μάρκες, βλέπουμε σταθεροποιητές, πρόσθετες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυσικά κάθε μορφή φυσικού γλυκαντικού. Φαίνεται ότι τα ζωικά προϊόντα θα ήταν εκτός συζήτησης. Δυστυχώς, αν δεν τον στύψεις μόνη σου, αν δεν αναζητήσεις την ετικέτα που επιβεβαιώνει ότι είναι vegan ή αν δεν ελέγξεις διεξοδικά τον κατάλογο των συστατικών, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι ο χυμός σου είναι vegan.


Ορισμένες μάρκες περιέχουν ζελατίνη, η οποία βοηθά στη διαύγαση του χυμού και στην απομάκρυνση της φυσικής, θολής εμφάνισης. Επιπλέον, το μαλλί προβάτου, το λίπος και το ιχθυέλαιο είναι κοινά πρόσθετα στους εμπλουτισμένους χυμούς που περιέχουν βιταμίνη D3.


Ζελεδάκια

Αυτή η κολλώδης υφή που έχουν τα ζελεδάκια δεν προέρχεται μόνο από τη ζάχαρη, αλλά και από τη ζελατίνη, μια ουσία που προκύπτει από βρασμένα ζωικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων, των τενόντων ή του δέρματος, κυρίως των χοίρων και των αγελάδων. Την ίδια λογική ακολουθεί και το, γνωστό σε όλους, ζελέ.


Επίσης, η shellac, παρασκευάζεται από το έκκριμα ενός ζωύφιου της λάκας, χαρακτηρίζεται συχνά ως γλάσο ζαχαροπλαστικής και μπορεί επίσης να βρεθεί σε βερνίκια ξύλου ή σε επιστρώσεις κεριών. Αναζήτησε τις λέξεις «καρμίνη», «κοχινέλαιο» ή «πρόσθετο νούμερο 120», στις καραμέλες ή και στα κραγιόν σου. Αναζήτησε την ετικέτα vegan στην επόμενη σακούλα με τα ζελεδάκια σου.


Ζυμαρικά

Εντάξει τα noodles αυγού μπορούμε να καταλάβουμε ότι περιέχουν αυγό, αλλά γνώριζες ότι πολλές ποικιλίες φρέσκων ζυμαρικών χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό συστατικό; Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ιταλικών ζυμαρικών περιλαμβάνει την αναδίπλωση των αυγών στο μείγμα. Πριν αγοράσεις εκείνη την γκουρμέ συσκευασία φρέσκων ζυμαρικών, έλεγξε τον κατάλογο των συστατικών.


Τρούφα για γλυκά

Η χαρά μικρών και μεγάλων. Είναι πολύχρωμη, όμορφη και φαίνεται αρκετά αθώα. Ωστόσο, είναι ένα ακόμα τρόφιμο που περιέχει γλασέ ζαχαροπλαστικής. Συχνά αναγράφεται ως φυσικό γλάσο ή γλάσο καθαρών τροφίμων και βοηθά στην επικάλυψη των πασπαλισμάτων για να παραμείνουν φρέσκα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.


Ζάχαρη

Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ούτε την απλή λευκή ζάχαρη ότι δεν περιέχει ζωικά συστατικά. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα λευκαίνονται με τη χρήση οστικού άνθρακα. Αυτό το συστατικό, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, χρησιμοποιείται ως φίλτρο άνθρακα για την αφαίρεση του χρωματισμού από τη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου.


Πατατάκια

Ορισμένες αρωματικές ύλες για πατατάκια περιέχουν αποξηραμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά συστατικά. Οι περισσότερες ποικιλίες με θαλασσινό αλάτι και ξύδι περιέχουν επίσης γάλα. Ένα άλλο συστατικό που πρέπει να προσέχεις στα πατατάκια είναι το λαρδί, το οποίο είναι ημιστερεό προϊόν λευκού λίπους που λαμβάνεται από την τήξη του λιπώδους ιστού του οικόσιτου χοίρου.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια