HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας - «Τον πυροβόλησαν πολλές φορές»


Δολοφονική επίθεση δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο από ένοπλο άνδρα, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις αρχές. Ο Φίτσο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «η κατάστασή του είναι κρίσιμη».

Συγκεκριμένα, ανάρτηση στον πρωθυπουργικό λογαριασμό αναφέρει πως ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται «σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση».

«Ο Ρ. Φίκο δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Πυροβολήθηκε πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, επειδή θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα λόγω της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.


Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ο φιλορώσος Ρόμπερτ Φίτσο χαιρετούσε ένα μικρό πλήθος κόσμου μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο δράστης έχει συλληφθεί.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δέχτηκε τουλάχιστον μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα. Αξιωματούχος του κόμματος του Φίτσο επιβεβαίωσε τον τραυματισμό του στην κοιλιά και ανέφερε πως έχει εισαχθεί για άμεση χειρουργική επέμβαση. Το Euronews μετέδωσε πως η μεταγωγή του στο νοσοκομείο έγινε με ελικόπτερο και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε πολλούς πυροβολισμούς (τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις) και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Όπως σημείωσε είδε άνδρες της ασφάλειας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να τον απομακρύνουν άμεσα από το σημείο. Η σκηνή μάλλον αναφέρεται στη στιγμή που οι σωματοφύλακες απομακρύνουν από το σημείο τον τραυματισμένο Φίτσο.



Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media δείχνει τον πανικό που επικράτησε στο σημείο, αλλά και τη στιγμή της σύλληψης.




Ένταση στη Βουλή - Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση

Ένταση επικρατεί στη βουλή μετά την επίθεση στον Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Ρίτσαρντ Γκλουκ από το κυβερνών κόμμα Smer μπήκε στην αίθουσα και φώναξε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι φταίνε αυτοί και είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. Ο Γιόζεφ Πρότσκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης, απάντησε άμεσα στον Γκλούκ: «Είσαι δημόσιος λειτουργός, φέρσου ανάλογα». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λιούμπος Μπλάχα προσπάθησε να κατευνάσει την κατάσταση ζητώντας ψυχραιμία.

Τα πρώτα μηνύματα των πολιτικών

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, πρόεδρος της Σλοβακίας, καταδίκασε την επίθεση στον πρωθυπουργό και εύχεται ταχεία ανάρρωση. «Είμαι συγκλονισμένος και αποτροπιασμένος από τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο στη Χάντλοβα», δήλωσε ο Μιχάλ Σιμέτσκα επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης «Προοδευτική Σλοβακία». «Καταδικάζουμε απερίφραστα και σθεναρά κάθε βία», πρόσθεσε.


«Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε σε μήνυμά της στο twitter: «Καταδικάζω σθεναρά την ποταπή επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο». «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίκο και την οικογένειά του», πρόσθεσε.



Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε «σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου του» και τους ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.


Ο Πετρ Φιάλα, ο Τσέχος πρωθυπουργός, είπε ότι τα νέα για την επίθεση στον Φίτσο είναι «σοκαριστικά». Ευχήθηκε στον Ρόμπερτ Φίκο ταχεία ανάρρωση και είπε «δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία».


Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο – Η πολιτική του

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι Σλοβάκος πολιτικός που υπηρετεί την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Την Τετάρτη, πυροβολήθηκε στην πόλη Χάντλοβα, όπου συναντούσε υποστηρικτές του, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ποιος είναι ο Φίτσο;

Γεννημένος σε οικογένεια εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Φίτσο -δικηγόρος στο επάγγελμα- ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το κομμουνιστικό κόμμα λίγο πριν από τη βελούδινη επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1994 έως το 2000 και ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999, αφού απορρίφθηκε για υπουργική θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των κομμουνιστών.

Το Smer κέρδισε μια σαρωτική νίκη το 2006, εκτοξεύοντας τον Φίτσο στη θέση του πρωθυπουργού δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ. Το 2009 οδήγησε τη χώρα του στην ευρωζώνη, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει συνασπισμό το επόμενο έτος, παρά τη νίκη του στις εκλογές.

Πέτυχε άλλη μια συντριπτική νίκη το 2012 μετά την πτώση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού λόγω καταγγελιών για διαφθορά και κέρδισε ξανά το 2016 - αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του. Τον Οκτώβριο, επέστρεψε για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού.

Εμπλεκόμενος σε καταγγελίες για διαφθορά που πάντα αρνιόταν, ο Φίτσο είναι θρασύς και ευθύς, με προτίμηση στο bodybuilding, το ποδόσφαιρο και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Ποια είναι η πολιτική του;

Ο Φίτσο θαυμάζει τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος αν ερχόταν στη Σλοβακία, όσο και τον ανελεύθερο ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του».

Ο ηγέτης της Smer είναι επίσης τακτικιστής: σε μια καριέρα τριών δεκαετιών, έχει κινηθεί με επιτυχία μεταξύ των κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών θέσεων και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα.

Λέγοντας ότι έχει μόνο τα σλοβακικά συμφέροντα στο μυαλό του, ο Φίτσο έχει μιλήσει ανοιχτά για πολλά θέματα, κατακεραυνώνοντας την ΕΕ και τις διεθνείς ΜΚΟ, προσβάλλοντας τους αντιπάλους του, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι υπάρχει σχέδιο πραξικοπήματος και υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία θα ήταν στημένη.

Αντιτίθεται επίσης σθεναρά στη μετανάστευση - βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 - και απορρίπτει «μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία». Πιο πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και χαρακτήρισε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως «διαστροφή».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊό έγινε η πιο εξέχουσα φωνή της χώρας κατά των μασκών, του lockdown και του εμβολιασμού. Πριν αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, εκμεταλλεύτηκε τα υψηλά επίπεδα φιλορωσικού συναισθήματος στη Σλοβακία για να υπονομεύσει τη φιλοδυτική πορεία της κυβέρνησης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια