HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ευρωεκλογές 2024: Χάος με την επιστολική ψήφο - Γιατί πολλοί φάκελοι βγαίνουν άκυροι


Ένας τρόπος συμμετοχής στις ευρωεκλογές 2024, που διεξάγονται σήμερα (09/06) στην Ελλάδα, είναι αυτός της επιστολικής ψήφου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά γιατί πολλοί φάκελοι με επιστολική ψήφου βγαίνουν άκυροι.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το OPEN, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, έχουν συγκεντρωθεί 178.588 φάκελοι επιστολικής ψήφου. Από αυτοί, οι 42.137 είναι από κατοίκους του εξωτερικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το OPEN, πολλοί από αυτούς τους φακέλους βγαίνουν άκυροι καθώς έπρεπε μέσα στον πρώτο φάκελο να υπάρχει φωτοτυπία της ταυτότητας, αλλά και συμπληρωμένη έντυπη υπεύθυνη δήλωση. Δεν υπάρχει ένα ποσοστό, αλλά ο αριθμός εκτιμάται πως είναι μεγάλος.


Ευρωεκλογές 2024 - Οι οδηγίες του ΥΠΕΣ για την επιστολική ψήφο

Όσοι εκλογείς προτίμησαν την επιστολική ψήφο, παρέλαβαν τον φάκελο που έπρεπε να αποστείλουν εγκαίρως στο Υπουργείο Εσωτερικών, το αριθμημένο ψηφοδέλτιο με τα κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, μία υπεύθυνη δήλωση και ένα βιβλιαράκι οδηγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στο βήμα με την υπεύθυνη δήλωση, στο σχετικό βιβλιαράκι αναφέρεται το εξής:

«Συμπληρώστε την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά ή έγχαρτα.

Α. Για να υποβάλετε την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά, μπείτε στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr και συνδεθείτε με την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την εγγραφή σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε "Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης" και ακολουθήστε τις οδηγίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε εντός του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου ούτε την έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, ούτε φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου σας. Προχωρήστε στο βήμα 10.

B. Για να υποβάλετε την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγγχαρτα, χρησιμοποιείστε μπλε ή μαύρο στιλό διαρκείας για να συμπληρώσετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο, συμπληρώστε την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης και υπογράψτε στο ειδικό πλαίσιο.

9. Τοποθετήστε τη συμπληρωμένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση μέσα στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι στον φάκελο ψηφοφορίας!). Τοποθετήστε, επίσης, μέσα στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου φωτοαντίγραφο ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή των δύο όψεων της ελληνικής σας ταυτότητας (ή των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας) ή της σελίδας του ελληνικού διαβατηρίου σας που έχει τη φωτογραφία σας και τα στοιχεία σας ή αντίστοιχα της όψης της ελληνικής άδειας οδήγησης που περιέχει τη φωτογραφία και τα στοιχεία σας. Τα έγγραφα αυτά δεν χρειάζεται να είναι σε ισχύ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το έγγραφο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την εφορευτική επιτροπή αποκλειστικά και μόνο για την εξακρίβωση της ταυτότητάς σας. Η έλλειψή του δεν θα επιτρέψει την καταμέτρηση της ψήφου σας!».

Επομένως, όσοι έχουν συμπληρώσει ψηφιακά την εν λόγω υπεύθυνη δήλωση μέσω της ειδικής πλατφόρμας (epistoliki.ypes.gov.gr) για την επιστολική ψήφο, τότε δεν υποχρεούνταν να τοποθετήσουν εντός του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου ούτε την έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, ούτε φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου τους. Με άλλα λόγια αυτό ισχύει μόνο για εκείνους που προτίμησαν την έγχαρτη υπεύθυνη δήλωση.

Ευρωεκλογές 2024, Ευρωεκλογές, Επιστολική Ψήφος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια