HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


31 χιλιάδες επιστολικοί ψήφοι βρίσκονται στον «αέρα»! – Ακόμα δεν έχουν παραδοθεί στα ΕΛΤΑ


Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η επιστολική ψήφος, καθώς δεν έχουν παραδοθεί 31.000 Φάκελοι σε κάποιο κούριερ ή σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, με την προθεσμία να λήγει αύριο, Τρίτη (4/6).

Εκτεθειμένη η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζιδάκης, εκλεκτός του οποίου είναι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας.

Τα ΕΛΤΑ θεωρούνται έτσι κι αλλιώς προβληματικά, καθώς είναι σωρεία οι καταγγελίες από πολίτες και εργαζόμενους για κακές υπηρεσίες.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από αρκετούς πολίτες που έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο, ώστε μέχρι αύριο να προλάβουν να πάνε από μόνοι τους στα ΕΛΤΑ για να παραλάβουν τον φάκελο τους και επί τόπου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι σήμερα το πρωί τα ΕΛΤΑ έχουν δρομολογήσει την παράδοση και παραλαβή των σχετικών επιστολών για το 85% από τους περίπου 202 χιλιάδες πολίτες που επέλεξαν την επιστολική ψήφο.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του υπόλοιπου 15% που έχει δηλώσει να ψηφίσει με την διαδικασία της επιστολικής ψήφου και που αριθμεί τις 31.000.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την αυριανή μέρα.

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00.

Για να είναι εντός της προθεσμίας, το εκλογικό υλικό πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της εταιρείας κούριερ και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11:00 το πρωί.

Για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού η αντίστοιχη προθεσμία έληξε στις 28 Μαΐου.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο.

Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».

Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα.

Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους, σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό.

Στη συνέχεια, σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).

Επισημαίνεται πως αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.

Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός, που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός, που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου, που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις, που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά, έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας, οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες.

Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.

Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια