HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αρχίζει ο βαρύς καύσωνας: Οι δύσκολες μέρες και ώρες - Μέτρα για εργαζόμενους


Μπορεί να πήραμε «ανάσα δροσιάς» το Σαββατοκύριακο με... 35άρια, αλλά έχουμε μπει στο καλοκαίρι ημερολογιακά και αρχής γενομένης από αύριο, Δευτέρα (10/06), η χώρα θα μπει σε κλοιό καύσωνα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους εργαζόμενους που εργάζονται στον καύσωνα. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προβλέπει για τη θερμική καταπόνηση:

  • Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

  • Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Ο καιρός από την ΕΜΥ έως και την Πέμπτη (13/06)

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά, προβλέπεται για τη Δευτέρα (10/06). Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βέβαια, κατά τις μεσημβρινές ώρες, στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες. Η θερμοκρασία, σύμφωνα με τη σχετική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Στα νησιά του Ιονίου και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 38 και - τοπικά - τους 39 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός, Πρόγνωση Καιρού, 10 Ιουνίου

Εν συνεχεία, την Τρίτη (11/06), αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και στα νότια δυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Πάντως, τις μεσημβρινές ώρες, στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες. Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Στα νησιά του Ιονίου και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 39 και - τοπικά - τους 40 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός, Πρόγνωση Καιρού, 11 Ιουνίου

Όσον αφορά στην Τετάρτη (12/06), επίκειται γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια δυτικοί 5 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Καιρός, Πρόγνωση Καιρού, 12 Ιουνίου

Ακόμα, την Πέμπτη (13/06), θα έχουμε γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Επίσης, οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, ενώ στα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται να παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός, Πρόγνωση Καιρού, 13 Ιουνίου

Οι 5 περιοχές που θα «λιώσουν» την Τρίτη (11/06)

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έχει προειδοποιήσει για την έλευση του καύσων από τη Δευτέρα (10/06), λέγοντας: «Από τη Δευτέρα (10/06), η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 39 βαθμούς Κελσίου ενώ, από την Τρίτη (11/06), ο υδράργυρος θα δείξει από 38 έως 40 και - κατά τόπους - τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, το Σάββατο (08/06) στο STAR, ο κ. Κολυδάς ανέφερε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, την Τρίτη (11/06), αναμένεται να σημειωθούν στις εξής περιοχές:

  • Τρίκαλα
  • Φάρσαλα
  • Αλίαρτος
  • Θήβα
  • Λιβαδειά

Ο Θοδωρής Κολυδάς, επίσης, τόνισε το εξής: «Από την Τετάρτη (12/06) αναμένουμε να ανέβουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Τετάρτη (12/06) με Παρασκευή (14/06) θα κρατήσει το κύμα καύσωνα, ενώ θα έχουμε ζέστη και το βράδυ, καθώς τα κτήρια λόγω ζέστης δεν θα μπορούν να αποβάλλουν τη θερμότητα».

Η διάρκεια του καύσωνα

Θέση για τον επικείμενο καύσωνα πήρε, το Σάββατο (08/06), και ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, επισημαίνοντας ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου σε ευπαθείς περιοχές.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε: «Εμμονή στις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος, αφού ήδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και έπεται και συνέχεια. Από αύριο [σ. σ. Κυριακή 09/06], θερμές αφρικανικές αέριες μάζες με σκόνη αφού δημιουργήσουν ανυπόφορη ζέστη στη γειτονική μας Ιταλία, θα αρχίσουν σταδιακά να επηρεάζουν και τη χώρα μας. Δυστυχώς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του φαινομένου της "αστικής θερμικής νησίδας", ορισμένα αστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες θα δεχτούν μεγάλη θερμική πίεση (όχι πρωτόγνωρη) όπως η Ορεστιάδα, οι Σέρρες, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Λιβαδειά, η Χαλκίδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λαμία, το Άργος, η Σπάρτη κ.ά.».

Επίσης, ο μετεωρολόγος έγραψε το εξής: «Αναλυτικότερα, την έντονη ζέστη (Κυριακή 09/06 - Δευτέρα 10/06) θα διαδεχτεί τριήμερος καύσωνας (Τρίτη 11/06 - Τετάρτη 12/06 - Πέμπτη 13/06) και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει έντονη ζέστη (Παρασκευή 14/06 - Σάββατο 15/06 - Κυριακή 16/06). Τις ημέρες του καύσωνα, η θερμοκρασία δεν φαίνεται προς το παρόν να ξεπερνά τους 42 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα. Υ.Γ.: Δεν μπορώ να παραβλέψω και να μην προβληματιστώ από πλευράς κλίματος για τη μεγάλη διάρκεια πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα που παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος».

Καιρός, Πρόγνωση Καιρού, Γιώργος Τσατραφύλλιας, Καύσωνας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια