Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξεις εάν έχεις λάβει κλήση -για οποιαδήποτε παράβαση του Κ.Ο.Κ.- από την Τροχαία ή την Αστυνομία.
Μόλις, λοιπόν, ο αντίστοιχος εκπρόσωπος της τροχαίας στέλνει ηλεκτρονικά την κλήση μέσω ειδικής εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο, βεβαιώνεται και η παράβαση στον ΑΦΜ του εκάστοτε παραβάτη, αξιοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών.
Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ενημέρωση μέσω email και sms.
Για το Δήμο Αθηναίων, επιπλέον, θα δημιουργείται και ένας κωδικός RF, ώστε να μπορεί ο πολίτης να πληρώνει ηλεκτρονικά την κλήση.
Πώς μπορείς να δεις πρακτικά αν έχεις κάποια βεβαιωμένη κλήση;
Για να δεις και στην πράξη αν έχεις κάποια βεβαιωμένη κλήση ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
Επισκέψου τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και επίλεξε «myTaxisnet».
Συμπλήρωσε τους κωδικούς σου και πήγαινε στο «Προσωποποιημένη πληροφόρηση».
Στις επιλογές που θα σου βγάλει επιλέγεις το «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Εδώ θα βρεις την ταυτότητα της οφειλής σου -αν όντως δηλαδή έχεις κάποια κλήση.
Πώς θα πληρώσεις την κλήση της τροχαίας
Αφού βρήκες την κλήση στα «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», μπορείς και να την πληρώσεις. Είτε επιλέγεις την «Εξόφληση» και πληρώνεις με τον αριθμό της κάρτας σου, είτε χρησιμοποιείς το προσωπικό σου e-banking, χρησιμοποιώντας τον αριθμό ταυτότητας οφειλής.
Στην περίπτωση που δεν είσαι εξοικειωμένος με τις online υπηρεσίες και πληρωμές, μπορείς να μεταβείς στο κοντινότερο κατάστημα ΕΛΤΑ ή τράπεζα και να πληρώσεις την κλήση στο ταμείο ή τα αντίστοιχα μηχανήματα συναλλαγών.
Κλήση παράνομου παρκαρίσματος από Δημοτική Αστυνομία
Στην περίπτωση της κλήσης από Δημοτική Αστυνομία, κυρίως, για παράνομο παρκάρισμα, μερικοί δήμοι προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, μέσω των οποίων μπορείς να εισάγεις τα στοιχεία του οχήματός σου και να ελέγξεις εάν υπάρχουν κλήσεις σε εκκρεμότητα.
Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσεις την κλήση
Αν πιστεύεις ότι κατά την διάρκεια της οδήγησης έχεις υποπέσει σε κάποια παράβαση (δεν σταμάτησες σε κόκκινο σηματοδότη, οδηγούσες σε λεωφορειολωρίδα, είχες υπερβολική ταχύτητα και το έπιασε η κάμερα της Τροχαίας) θα πρέπει άμεσα να ελέγξεις αν σου έχει έρθει κάποια βεβαίωση στην εφορία μπαίνοντας με τους προσωπικούς σου κωδικούς στο myTaxisnet.
Συνήθως, έχεις προθεσμία 10 ημερών από την έκδοση της κλήσης για την αποπληρωμή της. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενδέχεται να υπάρξουν επιπλέον πρόστιμα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι, σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων ή διπλώματος οδήγησης, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσεις το χρηματικό πρόστιμο για να μπορέσεις να παραλάβεις τα αφαιρεθέντα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία της Τροχαίας.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!