ANASTASIADIS
HCN Fiber Connected

Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Δεν έδωσα ούτε ένα ευρώ»: Μας τάραξε στη… νομιμότητα ο Αυγενάκης στην Εξεταστική


Καταιγιστικές ήταν οι ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Μιλένα Αποστολάκη, κραδαίνοντας στο χέρι τις επισυνδέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που εμπλέκουν, σύμφωνα με τις αναφορές, το όνομα του πρώην υπουργού, ζήτησε εξηγήσεις από τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στις καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, για τη διαχείριση των δεσμευμένων ΑΦΜ από τη μετέπειτα διοίκηση Μπαμπασίδη – στοιχεία που, όπως υποστήριξε, έφτασαν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Ειδική αναφορά έγινε και στους στενούς συνεργάτες του, τον κ. Ζερβό και τον κ. Κουρδή, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «έχουν σωρεία συνομιλιών με παραγωγούς», σκιαγραφώντας ευθέως πολιτική συναλλαγή.

«Δεν έδωσα ούτε ένα ευρώ σε κανέναν»

«Αν εγώ είχα έγνοια να αποδεσμεύσω 52 εκατ. ευρώ, όπως μου καταλογίζετε, σε ημέτερους, γιατί δεν το έπραξα επί Μπαμπασίδη;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ήμουν γνώστης πως υπήρχαν δηλώσεις βοσκοτόπων άνευ ζωικού κεφαλαίου. Δεν έδωσα ούτε ένα ευρώ γιατί η διαδικασία είχε χαραμάδες. Άνθρακας ο θησαυρός».

Εξηγήσεις για την εξυπηρέτηση στην κόρη Κουτεντακη

Αναφέρθηκε, επίσης, σε άλλη επισύνδεση, που, όπως είπε, «ζητήθηκε προσωπική εξυπηρέτηση στην κόρη στενού συνεργάτη του κ. Κουτεντάκη».

«Είναι στενός συνεργάτης μου ο κ. Κουτεντάκης. Αναρωτηθήκατε αν τελικά υλοποιήθηκε κάτι από αυτά που συζητούνται; Ουδέποτε έγινε αίτηση από συγκεκριμένο άτομο. Κανείς δεν έλαβε ποσό που να μη δικαιούται», πρόσθεσε.

Τι είπε για τον «Φραπέ»

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και στην καταγγελία του επονομαζόμενου “Φραπέ”, σύμφωνα με την οποία η μήνυση εναντίον της Παρασκευής Τυχεροπούλου υποκινήθηκε από τον ίδιο τον Λ. Αυγενάκη. «Γνώριζα τον Ξυλούρη. Είχα απανωτές συναντήσεις με όλους τους αγροτοσυνδικαλιστές απευθείας», τόνισε.

«Δεν έχω καμία ανάμειξη σε όσα λέει. Ζήτησα να γίνουν τα νόμιμα», είπε για το θέμα ο πρώην υπουργός.

«Οι Ευρωπαϊκες αρχές δεν με θεωρούν κατηγορούμενο»

«Ζητούν οι ευρωπαϊκες αρχές κύριε να ερευνηθείτε για το αδίκημα της απιστίας;» ρώτησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το θερμόμετρο της έντασης στην αίθουσα να ανεβαίνει κατακόρυφα.

«Το πόρισμα δεν αναφέρει τον Αυγενάκη και τον Βορίδη ως κατηγορούμενους κ. Μεϊκοπουλε. Ζητά να αξιολογηθούν τα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», απάντησε ο «Υπάρχει έστω ένα στοιχείο που να αποδεικνύει την έκνομη εμπλοκή μου; Όχι, είναι η απάντησή», τόνισε.

«Είμαι εδώ ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος», είπε ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής, την οποία σέβεται, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κατηγορούμαι στη βάση επισυνδέσεων και όσων αναφέρονται προς το πρόσωπό μου, αλλά μόνο στη βάση πράξεων», με την εξέταση να συνεχίζεται σε πολύ υψηλούς τόνους.

Πηγές ΝΔ: Τα παιχνίδια εντυπώσεων συνεχίζονται από την κ. Τυχεροπούλου

«Εντύπωση προκαλεί η σπουδή της Παρασκευής Τυχεροπούλου να στείλει παραμονή της κατάθεσης του Λευτέρη Αυγενάκη δήθεν νέα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, τα οποία μάλιστα δημοσίευσαν φιλικά (;) προς την ίδια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στα σχετικά έγγραφα η κυρία Τυχεροπούλου αναφέρεται σε δύο υποθέσεις που χειρίστηκε και εγκαλεί την τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι της άσκησαν πιέσεις», αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτουν: «Βεβαίως η πραγματικότητα την διαψεύδει! Για του λόγου του αληθές -όπως κατέθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην εξεταστική: στην πρώτη περίπτωση, εμφανίζει ως αίτημα μια επιστολή ενός  δικαιούχου, στις 13/09/2023.  Με σχετικό αίτημα, που έχει σταλεί απευθείας από τον δικαιούχο προς την ίδια και  κοινοποιήθηκε προς τον Υπουργό ΑΑΤ, τον Γεν. Γραμματέα Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του  ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Νομαρχιακή Μονάδα Χανίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο παραγωγός ζητά  να ενημερωθεί σχετικώς με την μη καταβολή βασικής ενίσχυσης  εθνικού αποθέματος 2022 για κατοχή βοσκοτόπων».

Στη συνέχεια η Πειραιώς υπογραμμίζει: «Στην απάντησή της, με ημερομηνία 28/11/2023, που απεστάλη ως  ενημερωτικό της  σημείωμα της Προϊσταμένης της Δ/νσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς  αναφέρεται το εξής: «Από τον επανέλεγχο του φακέλου προκύπτει ότι καλώς δεν  κατανεμήθηκε εθνικό απόθεμα 2022 για τις εκτάσεις βοσκοτόπων και  επίσης όλες οι εκτάσεις περιήλθαν στην κατοχή του μετά τις 31/05/2022,  οπότε η απάντηση που θα προετοιμασθεί θα επιφέρει και τον υπολογισμό  αχρεωστήτως καταβληθέντων». Και φυσικά δεν υπήρξε καμία συνέχεια, οπότε ουδείς μπορεί να καταλάβει από που προκύπτει η πίεση προς την ίδια.

Ως προς  την δεύτερη περίπτωση, που γίνεται αναφορά σε συνεργάτη του κ. Αυγενάκη, ο πρώην Υπουργός σημείωσε ότι  δεν  παρουσιάζεται καμία επικοινωνία, πέραν της απάντησης της κυρίας Τυχεροπούλου. Συγκεκριμένα, στην απάντησή της, στις 1/09/2023 παρουσιάζει το  έγγραφο του Εισαγγελέα Χανίων, καθώς και την εντολή ειδικού διοικητικού  ελέγχου μετά από το έγγραφο του Εισαγγελέα. Μάλιστα, στο εμπιστευτικό,  αλλά ανυπόγραφο συνημμένο έγγραφο του Γραφείου Διοίκησης και  Γραμματείας ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται οι κυρώσεις που έχουν  επιβληθεί στην αιτούσα, καθώς και ότι «η επιστροφή των ενισχύσεων δεν  την απαλλάσσει από την απαγγελία κατηγορίας από τη δικαιοσύνη». Μάλιστα,  όπως προκύπτει τα χρήματα επεστράφησαν στον  Οργανισμό, καθώς αποτελεί πολιτική θέση της Κυβέρνησης, αλλά και  απαίτηση όλου του αγροτικού κόσμου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια