HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Για να ξέρετε την αλήθεια και να μη σας κοροϊδεύουν οι επιτήδειοι: Πώς θα μοιραστούν οι έδρες στον Δήμο Κατερίνης

 Καλημέρα σας! Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω ότι πρόσωπα που κατ’ επάγγελμα παραπληροφορούν λένε πάσης φύσεως ανακρίβειες για το πώς θα μοιραστούν οι έδρες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικά αφού αποδείχθηκε περίτρανα ότι έλεγαν ψέματα για το «35 – 40% που έχει ο δικός μου υποψήφιος Δήμαρχος», προσπαθούν να μπερδέψουν όσους δεν μελέτησαν τον Κλεισθένη.

Επειδή μου ζήτησαν πολλοί φίλοι να ξανακάνω ανάλυση μετά από αυτή για τη δημοσκόπηση (που αποδέχτηκαν ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι) σήμερα θα συζητήσουμε το κομμάτι των εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Πως μοιράζονται οι έδρες

1. Ο Δήμος Κατερίνης έχει 41 έδρες.

2. 30 έδρες έχει η δημοτική ενότητα (δ.ε.) Κατερίνης. 1 έδρα η δ.ε. Πιερίων, 2 έδρες η δ.ε. Ελαφίνας, 2 έδρες η δ.ε. Πέτρας, 3 έδρες η δ.ε. Παραλίας και 3 έδρες η δ.ε. Κορινού.

3. Ο νόμος έφερε την Απλή Αναλογική. Ενώ πριν ο Δήμαρχος έπρεπε υποχρεωτικά να έχει το 60% των συμβούλων (πχ 26 στους 41), τώρα όλοι θα πάρουν αυστηρά αυτό που δικαιούνται με βάση το αποτέλεσμά τους. Πχ με 20% δικαιούνται 41 Χ 20% = περίπου 8 έδρες.

4. Στις δημοτικές ενότητες, δύσκολα κάποιος θα πιάσει το μέτρο για να κερδίσει παραπάνω από 1 έδρα (εκτός και αν υπάρχει κανένας αδαής που πιστεύει ότι με 7 – 10 σχήματα, κάποιος θα πιάσει 67% στον παλιό Δήμο Πέτρας). Ουσιαστικά εκεί αν οι έδρες είναι 2, οι 2 πρώτοι θα βγάλουν έδρα. Αν είναι 3 οι έδρες, οι 3 πρώτοι θα βγάλουν από μία. Αν η έδρα είναι μία (Δήμος Πιερίων) τότε εκτιμώ ότι ο Δημήτρης ο Βαϊνάς θα έχει και πάλι προβάδισμα για να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος.

Οι συμμαχίες που καθορίζουν τα δεδομένα

- Στη δ.ε. Κατερίνης έχουμε 3 σταυρούς για το δημοτικό συμβούλιο και 1 σταυρό για «όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα».

- Στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες έχουμε 1 σταυρό για το δημοτικό συμβούλιο και 1 σταυρό «για όλους τους υπόλοιπους»

- Άρα ουσιαστικά έτσι στήνονται οι ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ των συμβούλων.

Το 2010 και το 2014 ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι εκλέγονται από τις δημοτικές ενότητες εκτός της Κατερίνης.

- Για αυτό και στη σημερινή δημοτική ομάδα Χιονίδη οι σύμβουλοι με δύναμη μόνο στην Κατερίνη είναι πολύ λίγοι. Γιατί; Δείτε:

- Ο συνδυασμός κατεβάζει κάποιον δυνατό στην Πέτρα (πχ). Αντίστοιχα κατεβάζει κάποιον άλλον δυνατό της Πέτρας στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής ενότητας Κατερίνης. Πχ Ντούρος στην Πέτρα και Ίτσιος στην Κατερίνη

- Αυτοί θα μοιράσουν μαζί τα ψηφοδέλτια τα τελευταία βράδια. Έτσι, το χαρτί θα έχει 1 για την Πέτρα (πχ Ντούρος) και 1 για τον υπόλοιπο Δήμο (πχ Ίτσιος)

- Τρέχει ο άλλος στην Κατερίνη, σκοτώνεται, παίρνει έναν αριθμό, είναι μέσα... έρχονται τα αποτελέσματα από τον Λόφο, μπαίνουν μερικές εκατοντάδες ψήφοι στον Γιώργο τον Ίτσιο και... σχόλασε ο γάμος.

Τι πρέπει να περιμένει κάθε συνδυασμός

Για να είμαστε αγαπημένοι, ετοίμασα 3 σενάρια για κάθε συνδυασμό «από τους μεγάλους». 8, 10 ή 13 σύμβουλοι. Για τους άλλους η πραγματικότητα είναι ότι πολύ δύσκολα θα βγουν τρίτοι σε κάποια δ.ε. και θα πάρουν τις έδρες που δικαιούνται στην Κατερίνη.

(Η σειρά που ακολουθεί είναι με βάση τη μοναδική επίσημη δημοσκόπηση ως τώρα)

Κώστας Κουκοδήμος.
- Θα κερδίσει λογικά τη μία από τις 2 έδρες στη δ.ε. Πέτρας, τόπο καταγωγής του
- Θα κερδίσει λογικά τη μία από τις 2 έδρες στη δ.ε. Ελαφίνας, ελέω και του «Σερίφη»
- Θα κερδίσει λογικά μία από τις 3 έδρες στη δ.ε. Κορινού, λόγω και της συμμαχίας του με τον Αποστόλη Βουνίσιο
- Θα κερδίσει λογικά μία από τις 3 έδρες στη δ.ε. Παραλίας, λόγω και της συμμαχίας του με τον Βαγγέλη Κήπου
- Θα χάσει λογικά στον Δήμο Πιερίων, εκτός και αν κάνει κάποιο μαγικό ο Στέφανος
= Εκτός Κατερίνης θα λάβει λογικά 4 έδρες

Αφού θα είναι δυνατός στις άλλες δημοτικές ενότητες (4 ή 5 έδρες), έχοντας στο ψηφοδέλτιο της Κατερίνης και δυνατά πρόσωπα από τις ενότητες αυτές, λογικά θα γίνουν συνδυασμοί και συμμαχίες, για να εκλεγούν «πακέτο» κάποιοι.

Με 8 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 4 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 4 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 10 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 4 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 6 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 13 συμβούλους
- Θα εκλέξει 4 – 5 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 8 - 9 στην δ.ε. Κατερίνης

- Προβάδισμα στην Κατερίνη θα έχουν όσοι έχουν κάνει συμμαχία με αυτούς που εξελέγησαν στις άλλες δημοτικές ενότητες
- Επίσης προβάδισμα στην Κατερίνη (με πρώτη τη Μίνα Πούλιου) θα έχουν και τα στελέχη του βουλευτικού του γραφείου, που σχεδόν όλα κατεβαίνουν στις εκλογές
- Αντικειμενικά, υπάρχει υψηλός βαθμός δυσκολίας για να εκλεγεί κάποιος στην Κατερίνη αν δεν έχει συμμαχία με δημοτικό σύμβουλο στις άλλες δημοτικές ενότητες, ή αν δεν είναι μέσα στο πολιτικό γραφείο του Κώστα.

Σάββας Χιονίδης.
- Θα κερδίσει λογικά τη μία από τις 2 έδρες στη δ.ε. Πέτρας, με βάση τον Λόφο (που μπορεί να μην έχει νερό το καλοκαίρι, αλλά πίνει νερό και σήμερα στο όνομα των Παπαδημητρίου, Ντούρου και Ίτσιου)
- Θα κερδίσει λογικά τη μία από τις 2 έδρες στη δ.ε. Ελαφίνας, ελέω και του Λάζου του Ντόντη
- Θα κερδίσει λογικά μία από τις 3 έδρες στη δ.ε. Κορινού, λόγω και Σιδέρη / Χρυσόστομου Κυραηλίδη εκεί
- Έχει προβάδισμα για μία από τις 3 έδρες στη δ.ε. Παραλίας, λόγω και των Γιώτη Αθανασιάδη και Στάθη Κεραμιδιώτη
- Θα κερδίσει λογικά στον Δήμο Πιερίων, λόγω Βαϊνά και κυρίως Δρούγκα (που θα εκλεγεί από το ψηφοδέλτιο της Κατερίνης)
= Εκτός Κατερίνης θα λάβει λογικά 5 έδρες

Αφού θα είναι δυνατός στις άλλες δημοτικές ενότητες (5 έδρες), έχοντας στο ψηφοδέλτιο της Κατερίνης και δυνατά πρόσωπα από τις ενότητες αυτές, λογικά θα γίνουν συνδυασμοί και συμμαχίες, για να εκλεγούν «πακέτο» κάποιοι.

Με 8 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 4 – 5 εκτός Κατερίνης (αν πέσει στους 8, κάπου θα έχει σκαλώσει γενικότερα)
- Θα εκλέξει 3 – 4 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 10 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 5 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 5 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 13 συμβούλους
- Θα εκλέξει 5 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 8 στην δ.ε. Κατερίνης

- Προβάδισμα στην Κατερίνη θα έχουν όσοι έχουν κάνει συμμαχία με αυτούς που εξελέγησαν στις άλλες δημοτικές ενότητες. Πχ Δρούγκας / Ντούρος, Μάκης Παπαδημητρίου (αν κατέβει), Ίτσιος και άλλοι 3
- Επίσης προβάδισμα στην Κατερίνη θα έχουν πρόσωπα όπως ο Νίκος Παπαζιώγας, η Πόπη Μπατάλα, η Πιπίτσα Μακρίδου, ο Νίκος Μακρίδης (δεν άλλαξε στρατόπεδο για να μείνει από έξω, κάποιες διαβεβαιώσεις και σταυρούς θα έχει πάρει), ο Θωμάς Αναστασιάδης, ο Τάκης Λεμονόπουλος και άλλοι
- Αντικειμενικά, υπάρχει υψηλός βαθμός δυσκολίας για να εκλεγεί κάποιος στην Κατερίνη αν δεν έχει συμμαχία με δημοτικό σύμβουλο στις άλλες δημοτικές ενότητες, ή αν δεν είναι ήδη σύμβουλος.
- Ουσιαστικά στο καλύτερο σενάριο για τον Σάββα, θα παλέψουν Παπαζιώγας, Μπατάλα, Πιπίτσα, Μακρίδης, Αναστασιάδης, Λεμονόπουλος κ.α. για 3 θέσεις.

Θανάσης Λιακόπουλος.
- Θα κτυπήσει 1 – 3 έδρες στις 5 δημοτικές ενότητες. Κάποιες με αξιώσεις, κάποιες πιο δύσκολα.
= Εκτός Κατερίνης θα λάβει λογικά 1 ως 3 έδρες

Αφού δεν θα είναι δυνατός στις άλλες δημοτικές ενότητες (1 – 3 έδρες), ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο της Κατερίνης επιτρέπει σε όλους να εκλεγούν, μιας και δεν έχει ούτε λίστα με εκλεγμένους, ούτε πολιτικό γραφείο, ούτε στημένες συμμαχίες συμβούλων.

Με 8 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 1 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 7 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 10 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 1 – 2 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 8 – 9 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 13 συμβούλους
- Θα εκλέξει 2 – 3 κτός Κατερίνης (για να έχει φτάσει εκεί, θα έχει καταφέρει να τρυπήσει και αλλού)
- Θα εκλέξει 10 – 11 στην δ.ε. Κατερίνης

- Προβάδισμα στην Κατερίνη δεν φαίνεται να έχει... κανένας (εξαίρεση ο Χρήστος Τασχουνίδης, αλλά και αυτός φαίνεται ομαδικός παίκτης)
- Αντικειμενικά, όποιος μπει στο ψηφοδέλτιό του και δουλέψει, μπορεί να εκλεγεί στην Κατερίνη. Στις άλλες δημοτικές ενότητες, εκτός Κορινού και Παραλίας, ο βαθμός δυσκολίας θα είναι υψηλός. (Φυσικά τίποτε στις εκλογές δεν είναι απίθανο)

Γιώργος Νταντάμης
- Θα κτυπήσει 1 – 2 έδρες στις 5 δημοτικές ενότητες. Κάποιες με αξιώσεις, κάποιες πιο δύσκολα. Σίγουρα όχι στη δημοτική ενότητα Πιερίων. Δύσκολος είναι και στην Ελαφίνα, παρά τη συγκινητική επιλογή του Νίκου Φωτιάδη να θυσιαστεί για τον συνδυασμό, αν αυτή επιβεβαιωθεί.
= Εκτός Κατερίνης θα λάβει λογικά 1 ως 2 έδρες

Αφού δεν θα είναι δυνατός στις άλλες δημοτικές ενότητες (1 – 2 έδρες), ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο της Κατερίνης θα εκλέξει τους περισσότερους.

Με 8 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 1 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 7 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 10 συμβούλους:
- Θα εκλέξει 1 – 2 εκτός Κατερίνης
- Θα εκλέξει 8 – 9 στην δ.ε. Κατερίνης

Με 13 συμβούλους
- Θα εκλέξει 2 – 3 εκτός Κατερίνης (για να έχει φτάσει εκεί, θα έχει καταφέρει να τρυπήσει και αλλού)
- Θα εκλέξει 10 – 11 στην δ.ε. Κατερίνης

- Προβάδισμα στην Κατερίνη θα έχουν λογικά οι τρεις εκλεγμένοι σύμβουλοι (οσονούπω Μπουσνάκης, ήδη Κυριακίδης και Λιανός) + όσοι άλλοι νυν σύμβουλοι του Σύριζα προστεθούν στην πορεία
- Επίσης προβάδισμα θα έχει λογικά ο Σάκης Γκούνας, που θα κτυπηθεί για την πρωτιά με Μπουσνάκη (εκτίμηση), υπό προϋποθέσεις και με Φάνη Τερζόπουλο
- Ας προσθέσουμε εδώ ότι θα υπάρξουν οι αναμενόμενες τριάδες από τους 3 βουλευτές του Σύριζα. 3 θα στηρίξει η Σκούφα, 3 ο Καστόρης και 3 ο Τζαμακλής
- Επίσης με την είσοδο του Γιάννη Αμοιρίδη στο παιχνίδι, σίγουρα θα υπάρξουν και μία ή δύο τριάδες που θα στηρίξει.
- Αντικειμενικά, ναι μεν ο Γιώργος δεν έχει στημένες συμμαχίες συμβούλων στις άλλες δημοτικές ενότητες, όμως λόγω της στήριξης των 3 βουλευτών του Σύριζα και του Γιάννη Αμοιρίδη, υπάρχει υψηλός βαθμός δυσκολίας για να εκλεγεί κάποιος στην Κατερίνη αν δεν μπει σε κάποια τριάδα ή αν δεν είναι ήδη εκλεγμένος.

Υπόλοιποι συνδυασμοί
- Δύσκολο να πάρει κάποιος από αυτούς 25% στις δ.ε. Κορινού ή Παραλίας, για να βγάλει έδρα εκεί.
- 99% όλοι θα βγάλουν έδρες στην Κατερίνη.

«Ηλία, αποκλείεις τις εκπλήξεις;» θα με ρωτήσει κάποιος. Όχι βέβαια, πάντα μπορούν να συμβούν. Αλλά όποιος θέλει να βλέπει τα πράγματα με ρεαλισμό και σοβαρότητα, πρέπει να ξέρει ποια είναι η αφετηρία από την οποία ξεκινούν όλοι.

Όποια / όποιος διάβασε ως εδώ, ξέρει πλέον την αλήθεια και δεν μπορεί να παραπλανηθεί.



Ηλίας Παπαγεωργιάδης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια