Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Ποπάι του ναύτη με τα σιδερένια μπράτσα: η δύναμή του οφείλεται στο σπανάκι που καταναλώνει διαρκώς, καθώς το τρυφερό λαχανικό περιέχει σίδηρο, ο οποίος -λέει ο μύθος- δίνει στον Ποπάι υπεράνθρωπη δύναμη.
Κι όμως, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σπανάκι όχι μόνο δεν περιέχει όσο σίδηρο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά και ο σίδηρος που περιέχει είναι πιο δύσκολα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ήδη, από το 1981 η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με σχετικό άρθρο είχε προσπαθήσει να διαλύσει τον μύθο του σπανακιού, ωστόσο, χρειάστηκε να φθάσουμε στις μέρες μας για να πιστοποιηθεί και με τη βούλα των επιστημόνων ότι το λαχανικό έχει το ένα δέκατο της περιεκτικότητας σε σίδηρο που θεωρούταν ότι έχει.
Συγκεκριμένα, τον 19ο αιώνα, Γερμανός χημικός είχε ισχυριστεί ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν 35 mg σιδήρου, ωστόσο, ένας Αμερικάνος μαθηματικός απέδειξε μετά από έρευνες χρόνων ότι ο χημικός είχε κάνει λάθος... στην υποδιαστολή και ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν μόλις 3,5 mg σιδήρου.
Μάλιστα, λόγω της σύστασης του λαχανικού, η κατανάλωσή του χρειάζεται να συνοδεύεται από όξινες τροφές (π.χ. λεμόνι) για να μπορεί ο σίδηρος που περιέχει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Κι όμως, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σπανάκι όχι μόνο δεν περιέχει όσο σίδηρο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά και ο σίδηρος που περιέχει είναι πιο δύσκολα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ήδη, από το 1981 η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με σχετικό άρθρο είχε προσπαθήσει να διαλύσει τον μύθο του σπανακιού, ωστόσο, χρειάστηκε να φθάσουμε στις μέρες μας για να πιστοποιηθεί και με τη βούλα των επιστημόνων ότι το λαχανικό έχει το ένα δέκατο της περιεκτικότητας σε σίδηρο που θεωρούταν ότι έχει.
Συγκεκριμένα, τον 19ο αιώνα, Γερμανός χημικός είχε ισχυριστεί ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν 35 mg σιδήρου, ωστόσο, ένας Αμερικάνος μαθηματικός απέδειξε μετά από έρευνες χρόνων ότι ο χημικός είχε κάνει λάθος... στην υποδιαστολή και ότι τα 100 γραμμάρια σπανακιού περιέχουν μόλις 3,5 mg σιδήρου.
Μάλιστα, λόγω της σύστασης του λαχανικού, η κατανάλωσή του χρειάζεται να συνοδεύεται από όξινες τροφές (π.χ. λεμόνι) για να μπορεί ο σίδηρος που περιέχει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!