Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 6 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)


6 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1946-Η Κοινότητα Ελαφίνας αποσπάται στο νομό Θεσσαλονίκης από το νομό Ημαθίας. (ΦΕΚ 35 Α /6-2-1946)1953-Κατά τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Καφεπωλών Κατερίνης, πρόεδρος εκλέγεται ο Αλέξανδρος Κοσμίδης, αντιπρόεδρος ο Δαμιανός Χακαλμάζ και γενικός γραμματέας ο Σεραφείμ Κορομπίλης, ταμίας ο Δημ. Παπαργυρόπουλος. (Μακεδονικός Αγών, 15-2-1953, σελ. 2).

1965-Το Πρωτοδικείο Κατερίνης αναγνωρίζει το σωματείο με την επωνυμία “Ενωσις επαγγελματικών εισπρακτόρων 26ου ΚΤΕΛ νομού Πιερίας”, με έδρα την Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 10-2-1965, σελ. 4).

1985-Εγκαινιάζεται από τη Νομάρχη Πιερίας Μαρία Αρσένη το Κοινοτικό Κατάστημα Περιστάσεως. (Μακεδονικός Αγών, 9-2-1985, σελ. 1)

Έφυγαν

Νικόλαος Δίκας
1957-Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο πρώτος δήμαρχος της Κατερίνης, Νικόλαος Δίκας, με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου. Συνεργάτης του Παύλου Μελά, γραμματέας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και αρχειοφύλακας της αλληλογραφίας των Μακεδονομάχων, εξελέγη Δήμαρχος της Κατερίνης το 1929 σχεδόν παμψηφεί. Η δημαρχία του χαρακτηρίζεται από πολλά έργα, με σημαντικότερα την απαλλαγή της πόλης από το πρωτόγονο υδραγωγείο του Πέλεκα και την ύδρευσή της από τις περίφημες Πηγές της Βρυάζας, στα Πιέρια Όρη. (Κήρυξ των Πιερίων, 16-2-1957, αρ. φύλλου 54)

1989-Κηδεύεται στο Λιτόχωρο ο Δημήτρης Καλακάνης, πρώην  διευθυντής της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κατερίνης, διατελέσας και πρόεδρος του ΓΑΣ Όλυμπος (στα 1959).

Έγιναν κι αυτά

1962-Η αισθητικός Ρούλα Χ. Καμπερίδου, μετεκπαιδευθείσα στη Βιέννη, φτάνει στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 1-2-1962, σελ. 2)

1966-Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου Φορτο-Ταξί "Μέγας Αλέξανδρος" πρόεδρος εκλέγεται παμψηφεί ο Χρήστος Καρασαβίδης, αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Κουτσουρούμπας, γραμματέας ο Γιώργος Σαουξίδης, ταμίας ο Απόστολος Χρυσομάλης, σύμβουλος ο Νκόλαος Μαρίνος. (Νέα Εποχή, 12-2-1966, σελ. 1)

2010-Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που δίνουν στο Λιτόχωρο, τρεις δήμαρχοι της Πιερίας και ένας της Ημαθίας ανακοινώνουν κοινό νομικό αγώνα κατά του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου. Η Μονή διεκδικεί 4.250 στρέμματα από τον Δήμο Λιτοχώρου, 15.000 στρέμματα του Δήμου Πύδνας Πιερίας, 150 στρ. παραθαλάσσιας έκτασης στο Βαρικό Πιερίας, και 150 στρ. από το Δήμο Δίου Πιερίας, ενώ από τον Δήμο Βεργίνας διεκδικεί τμήμα του χωριού Συκιές. Ειδικά στον Δήμο Δίου, οι εκτάσεις που διεκδικεί η μονή αφορούν χωράφια που έδωσε το κράτος σε γεωργούς το 1987, σε ανταλλαγή έκτασης που διατηρούσαν δίπλα στην πόλη του αρχαίου Δίου, ώστε να επεκταθούν οι ανασκαφές και να έρθουν στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για 34 κατοίκους, οι οποίοι έδωσαν οικόπεδα συνολικής έκτασης 150 στρ. και το Δημόσιο τους έδωσε άλλες εκτάσεις, οι οποίες, όμως, ο ηγούμενος της μονής Αγίου Διονυσίου θεωρεί ότι ανήκουν στη μονή και απομακρύνει δικαστικά τους κατοίκους.  Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, δηλώνει ότι ο Όλυμπος δεν ανήκει στο μοναστήρι, κάνοντας λόγο για την εύρεση νέων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι τίτλοι των εκτάσεων που κατέχει η Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου είναι πλαστοί, αλλά τις δηλώνει το μοναστήρι ως δικές του, για να λαμβάνει επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Ελευθεροτυπία, 8-2-2010).Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.