HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αντώνης Χολέβας: «Η Παραλία Κατερίνης γυρίζει σελίδα και αλλάζει, και αυτό είναι προσωπική δέσμευση του Κώστα Κουκοδήμου»


Στην Παραλία Κατερίνης βρέθηκα τις προάλλες και θυμήθηκα λίγο τα μαθητικά μου χρόνια. Τότε, που ως μαθητής του Γυμνασίου (και αργότερα του Λυκείου) η Παραλία (μαζί με το Πάρκο Κατερίνης) ήταν το αγαπημένο μέρος των μαθητών που έκαναν «κοπάνα»… Άλλα χρόνια τότε… Τέλος πάντων.

Σήμερα η Παραλία έχει αλλάξει κατά πολύ. Είναι πιο τουριστική. Τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή! Τον χειμώνα όμως; Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι της μας μιλάνε για ένα ήσυχο μέρος, αλλά ωστόσο με αρκετά (και σε πολλές περιπτώσεις χρόνια) προβλήματα.

Στην… «τσάρκα» μου αυτή στην παραλία, είχα την τύχη να συναντήσω και έναν νέο-εκλεγμένο τοπικό σύμβουλο, παλιό γνωστό και φίλο. Νέος, ορεξάτος, ενθουσιώδης και πάντα χαμογελαστός ο Αντώνης Χολέβας. Με ρώτησε πως και βρέθηκα στην Παραλία καθημερινή απόγευμα, και του εξήγησα τον λόγο. Τότε εκείνος προθυμοποιήθηκε να μου κάνει παρέα στη βόλτα μου και να μου μιλήσει για τον τόπο, μια κι εκείνος τον ήξερε σίγουρα καλύτερα από μένα.


«Η Παραλία Κατερίνης (μου είπε) αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος, όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την Πιερία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά παρατημένη (για να μην πω απαξιωμένη) στην τύχη της.» Και συνέχισε: «Από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, δύο είναι τα μεγαλύτερα, που χρήζουν άμεσης λύσης. Το ένα είναι το φαινόμενο που ζούμε κάθε φορά που βρέχει πάνω από μια ώρα, και μιλώ για τις πλημμύρες, και το δεύτερο είναι η διάβρωση της ακτής. Δηλαδή μιλώ για το αντιπλημμυρικό και τις ακτές. Αυτά τα προβλήματα φίλε μου (μου είπε) υπάρχουν πολλά χρόνια, και κανείς ακόμη μέχρι σήμερα δεν έκανε κάτι σημαντικό για να τα λύσει. Πιστεύω να θυμάσαι τις εικόνες που είδαμε και ζήσαμε και φέτος μέσα στον Ιούλη με τις βροχές και τους πλημμυρισμένους δρόμους. Στη μέση της σεζόν με τους τουρίστες να γελάνε…» Είχε δίκιο ο Αντώνης.


Απλά κούνησα το κεφάλι μου καταφατικά και δεν μίλησα για να μην τον διακόψω. Και συνέχισε: «Όσο για την διάβρωση της ακτής, ένα θα σου πω: Σε πέντε χρόνια φίλε μου, εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, το νερό θα μπει στα ξενοδοχεία της πρώτης σειράς και θα πέσει πολύ κλάμα… Η διάβρωση πλέον γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η διάβρωση πρέπει να σου πω, ότι ξεκίνησε στην δεκαετία του 90 και λίγο πριν, αλλά από τότε που έγινε το λιμάνι, (μια άλλη πονεμένη ιστορία) ο ρυθμός της διάβρωσης αυξήθηκε. Και αυτό λόγω των ρευμάτων που υπάρχουν εκεί και το λιμάνι, το οποίο με τον τρόπο που κατασκευάστηκε τα εμποδίζει, έχοντας σαν αποτέλεσμα αυτό που σου είπα. Την γρήγορη διάβρωση της ακτής. Βέβαια αυτό μπορεί να λυθεί προσωρινά και ν’ αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάβρωσης, με την τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων «μπλοκιών». Είναι αυτές οι κατασκευές που ήδη υπάρχουν και βλέπετε, που είναι κάθετες στην ακτογραμμή. Και αυτά είναι προγραμματισμένα να τοποθετηθούν στην αριστερή πλευρά της Παραλίας όπου το πρόβλημα είναι και μεγαλύτερο.»


Σ’ αυτό τον σημείο τον διέκοψα για να τον ρωτήσω αν υπάρχει μελέτη για μια μόνιμη λύση, αντί της προσωρινής που μου ανέφερε, και ο Αντώνης μου είπε: «Για μένα η μόνιμη λύση θα ήταν ΜΟΝΟ ΜΙΑ. Η κατάργηση του λιμανιού. Η Παραλία δεν είναι πλέον ένα ψαροχώρι, αλλά ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Δεν βλέπω τον λόγο ύπαρξης του λιμανιού πλέον. Άλλωστε και αυτοί που λιμενίζουν τα καΐκια τους πια είναι πολύ λίγοι. Αν θέλουμε να είμαστε λοιπόν σοβαροί παίκτες στον διεθνή τουριστικό χάρτη θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και για να το κάνουμε θα πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τον τόπο. Ο νέος Δήμαρχος, ο Κώστας ο Κουκοδήμος, έχει αυτή την διάθεση. Άλλωστε δεσμεύτηκε ο ίδιος για την Παραλία ότι θα δώσει άμεση λύση στα σοβαρά προβλήματά της. Μάλιστα μας είπε χαρακτηριστικά, ότι τα αντιπλημμυρικά θα ξεκινήσουν ΠΡΩΤΑ απ’ την Παραλία, και μετά θα προχωρήσουν προς την πόλη. Προσωπικά το πιστεύω, γιατί έχω μιλήσει μαζί του αρκετά για το θέμα. Ωστόσο και ο πρόεδρος μας εδώ στην Παραλία, ο Γιάννης ο Μέγκας, είναι ένας δραστήριος και εργατικός άνθρωπος και πιστεύω ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Με τον κ. Μέγκα έχουμε απόλυτη σύμπνοια απόψεων στο θέμα αυτό. Και για να καταλάβεις πόσο σίγουρος είμαι γι’ αυτό που σου λέω, θα σου πω και αυτό. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Κώστας ο Κουκοδήμος και η νέα διοίκηση του Δήμου, άρχισαν να γίνονται πράγματα στην παραλία. Βελτιώθηκε η εικόνα της, θέλεις η καθαριότητα, θέλεις το πράσινο, θέλεις τα παρτέρια που γέμισαν καλλωπιστικά λουλούδια; Τι να σου πρωτοπώ! Ξέρεις Πέτρο; (συνέχισε) Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές συμπορεύτηκα και εκλέχθηκα με τον Κώστα Κουκοδήμο, και κάποιοι όταν θα διαβάζουν αυτή την συνέντευξη θα σκέφτονται ότι μιλάω έτσι γι’ αυτόν τον λόγο. Προσωπικά όμως νοιώθω μέχρι τώρα δικαιωμένος για την επιλογή μου αυτή, και είμαι σίγουρος ότι η Παραλία (αλλά και όλος ο Δήμος) σύντομα θ’ αλλάξει εικόνα προς το καλύτερο, γιατί όλοι όσοι είναι σήμερα στη διοίκηση είναι ορεξάτοι και έχουν δυνατή διάθεση προσφοράς. Θα μου πεις φυσικά ότι είναι ακόμη αρχή, και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Εεε λοιπόν εγώ θα σου πω, ότι εδώ θα είμαστε (και θα είμαι) για τα επόμενα 4 χρόνια. Μένει να τα δούμε όλα όσα σου λέω. Αυτό που χρειάζεται όμως σήμερα, είναι προγραμματισμός, δουλειά και υπομονή. Τα έχουμε όλα. Μένει να τα δούμε πια και στην πράξη.»


Η συζήτησή μας κράτησε κοντά στη μια ώρα, και είπαμε πολλά και διάφορα με τον Αντώνη τον Χολέβα. Αυτό που μου έκανε πολύ εντύπωση όμως ήταν ο ενθουσιασμός του και η σπίθα που έβγαζε η ματιά του. Χάρηκα πολύ, και γέμισα ελπίδα που είδα ότι υπάρχουν ακόμη νέοι που αγαπάνε τον τόπο τους, θέλουν ν’ ασχοληθούν με αυτόν και έχουν όρεξη για δουλειά. Το δικό μου συμπέρασμα; Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα με τέτοιους νέους… Μέλλον μάλιστα λαμπρό!

Η συνάντησή μου αυτή όμως μου κίνησε το ενδιαφέρον πολύ. Κι έτσι αποφάσισα μέσα στον χειμώνα, να βρεθώ με όσους περισσότερους εκλεγμένους, και να δω αν υπάρχει αυτό που βίωσα με τον Αντώνη και σε άλλα σημεία της Πιερίας. Και θα το κάνω…


Γράφει & Υπογράφει



Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ: Ποιος Κατερινιώτης πολιτικός ήταν παρών και στις 2 διαδοχικές συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό εχθές το μεσημέρι;

Η Σοφία Μαυρίδου έχει τελικά όλο το πακέτο. Τυχερή η Πιερία…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ φωτορεπορτάζ της Kapa News απο τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (φωτορεπορτάζ 2ο)











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια