Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 19 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)
19 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1964-Κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο νέες εφημερίδες στην Πιερία, ο “Χρόνος”, με εκδότη τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, πρώην βουλευτή και ο “Πιερικός Τύπος” με εκδότη τον πολιτευτή Κωνσταντίνο Καρακούση (οδοντίατρο). (Μακεδονικός Αγών, 19-1-1964, σελ. 4)

1975-Δίνεται η ετήσια Χοροεσπερίδα του Φιλόπτωχου Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων «Η Ελεημοσύνη» στην «Εκάβη». Το πρόγραμμα πλαισιώνουν ο καλλιτέχνης Φίλιππος Νικολάου και η Ελένη Ροδά με την δεκαμελή ορχήστρα τους. (Νέα Εποχή, 11-1-1975, σελ. 1)

1980-Τμήμα ελευθέρας πάλης ίδρυσε ο Αρχέλαος με προπονητή τον παλαιό πρωταθλητή Ελλάδας, Λάζαρο Ψωμιάδη. (Νέα Εποχή, 19-1-1980, σελ. 2)

1982-Αναγνωρίζεται με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης σωματείο με την επωνυμία «Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και αναβίωσης του παραδοσιακού οικισμού Άγιος Παντελεήμονας» με έδρα την Κοινότητα Παντελεήμονα Πιερίας και σκοπό την προστασία και διαφύλαξη του παραδοσιακού οικισμού Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας. (Νέα Εποχή, 23-1-1982, σελ. 4)

1983-Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών. Νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλέγονται οι Ευάγγελος Παπαδημητρίου (221 ψήφοι) και ο Θάνος Σαμαράς (200 ψήφοι).  Οι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν:
Γεώργιος Οικονόμου 179 ψήφους, Χρήστος Συμεωνίδης 161  και Σάββας Σιδηρόπουλος 44. (Νέα Εποχή, 22-1-1983, σελ. 1)


Έφυγαν

1856-Σε ηλικία 66 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Διαμαντής Νικολάου, γνωστότερος ως Καπετάν Διαμαντής Ολύμπιος, γόνος μεγάλης οικογένειας κλεφταρματολών από την Πιερία (με καταγωγή από τα σημερινά Ρυάκια). Το 1844 διορίστηκε γερουσιαστής. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, η οικογένεια του Διαμαντή εγκαταστάθηκε στο Αχλάδι του Νομού Φθιώτιδας. Το όνομα του Διαμαντή δόθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Θεσσαλονίκης (οδός Ολυμπίου Διαμαντή), καθώς επίσης στην πόλη της Κατερίνης, στην περιοχή Μυλαύλακου ενώ στα Καταφυγιώτικα της Κατερίνης τιμήθηκε ο πατέρας του, Νικόλαος Ραιδενιώτης Ολύμπιος (στο δρόμο δόθηκε το όνομα "Νικολάου Κατερινιώτου"). Τα θεμέλια της οικίας του Καπετάν Διαμαντή Νικολάου υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα Ρυάκια Πιερίας. (Γεώργιος Ράπτης, Κατερίνης Οδώνυμα, έκδοση Δήμου Κατερίνης, Όλυμπος εκδοτική, Κατερίνη 2003),.

1964-Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο μακροβιότερος γραμματέας της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς, Δημήτριος Κούλιος του Ιωάννη. (Χατζής, Γεώργιος Δ., Λεπτοκαρυά,   Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις - Χοροί και Τραγούδια - Παιδικά Παιχνίδια - Ιλιάτσια Γιατρικά - Παροιμίες - Φάρες και Ιδιωματικό Λεξικό (2.110 λέξεις)   Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, β΄ έκδοση 2014)

Χαράλαμπος Φυτόπουλος
1970-Κηδεύεται στην Κατερίνη ο Χαράλαμπος Φυτόπουλος, ο οποίος απεβίωσε αιφνίδια σε ηλικία 46 ετών στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Γεννήθηκε στο Σοχούμι της Σοβιετικής Ένωσης και αρχικά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Κούκο. Ως σκακιστής διέπρεψε και κέρδισε δεκάδες κύπελλα. (Νέα Εποχή,  31-1-1970, σελ . 2)

Δημήτριος Μένεγας
1999-Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών στην Αθήνα ο δικηγόρος Δημήτριος Μένεγας, πρώην Νομάρχης Πιερίας (1965). Γεννήθηκε στο Γύθειο και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Ήταν δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρέτησε ως Νομάρχης Αργολίδας το 1960, Ξάνθης το 1962,  Λασιθίου (1962-63), Κορινθίας, Αρκαδίας (1965), Νομάρχης Πιερίας από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο του 1965, ξανά Νομάρχης Αρκαδίας από τον Οκτώβριο του 1965 ως το 1966), και ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού μετά τη Μεταπολίτευση.  (Νέα Εποχή, 16-7-1965, σελ. 1)
Έγιναν κι αυτά

1975-Διεξάγονται αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης και εκλέγεται το εξής διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Τίγκας, αντιπρόεδρος ο Δημ. Σκαμαγκάς, γραμματέας η Καλ. Κωνσταντινίδου, ταμίας ο Χαρ. Κανταρτζής και έφορος εκδρομών ο Νικ. Βαρβούτης. (Νέα Εποχή, 1-2-1975, σελ. 1)

1985-Ολοκληρώνεται η έκθεση μαθητικού Τύπου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης . Σε δύο βαγόνια του ΟΣΕ εκτίθενται έντυπα που έχουν εκδοθεί από μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων από το 1830 μέχρι σήμερα. (Νέα Εποχή, 19-1-1985, σελ. 1)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.