HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΚΜ: Ρίχνει… φως στους δρόμους

Στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες led θα προχωρήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο οδικό δίκτυο και των επτά περιφερειακών ενοτήτων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για βελτίωση του φωτισμού των δρόμων, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ανεπαρκή φωτισμό. Με το έργο αφενός θα βελτιωθούν οι συνθήκες οδικής ασφάλειας, αφετέρου θα υπάρξει εξοικονόμηση ρεύματος και βέβαια πόρων για την περιφέρεια.

15.000 νέοι λαμπτήρες

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που εγκρίθηκε και θα προκηρυχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, θα τοποθετηθούν συνολικά 15.000 λαμπτήρες τύπου led σε όλο οδικό δίκτυο. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, αναμένεται να αρχίσει το αργότερο στα τέλη του χρόνου και θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, έως το τέλος του 2020 θα αρχίσει η υλοποίηση του μεγάλου έργου ανανέωσης και αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού, ενώ όλη η περιοχή επέμβασης θα είναι πλήρως φωτισμένη σε περίπου δυο χρόνια από σήμερα.

Ο σχεδιασμός

«Σε δυο χρόνια από σήμερα θα έχουμε θεαματική βελτίωση στο φωτισμό του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θα αντικατασταθούν όχι μόνο τα φωτιστικά σώματα, αλλά και οι καλωδιώσεις μέσα από μελέτες. Και αυτό γιατί πολλά από τα έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν έχουν μελέτες, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να είναι υποφωτισμένες, ακόμη και όταν λειτουργούν οι λαμπτήρες, ή να είναι υπερφωτισμένες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για την επόμενη διετία», τόνισε ο κ. Μπίλλιας.
Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόστος του έργου θα είναι χαμηλότερο από τα 12 εκ. ευρώ, επισημαίνοντας πως η περιφέρεια υπολογίζει να πετύχει μια καλή έκπτωση.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό πλεονέκτημα την εκτέλεση του έργου μέσω της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο ανάδοχος που θα προκύψει θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του, δηλαδή θα αναλάβει και τις όποιες συντηρήσεις απαιτηθούν.

Το πρόβλημα των κλοπών

Στην παρούσα φάση πάντως οι όποιες παρεμβάσεις στο προβληματικό δίκτυο περιορίζονται στις συντηρήσεις και στις μεμονωμένες αντικαταστάσεις υλικών, τα οποία κλέβουν ασυνείδητοι.
«Με κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κάνουμε αντικαταστάσεις των καλωδίων, γιατί πολλές φορές το ότι δεν έχουμε φωτισμό, ενώ έχουμε στύλους φωτισμού και λαμπτήρες, οφείλεται στο ότι κάποιοι ασυνείδητοι κλέβουν τα καλώδια. Εκεί επεμβαίνουνε εμείς και κάνουμε επιδιορθώσεις. Εκτός από τους κλέφτες καλωδίων υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι που κατεβάζουν τους διακόπτες από τα κυτία ηλεκτροφωτισμού, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρους δρόμους», ανέφερε ο κ. Μπίλλιας.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μέχρι να ξεκινήσει η νέα εργολαβία τα συνεργεία της περιφέρειας θα συνεχίσουν να συντηρούν το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και να επισκευάζουν τις ζημιές, στο πλαίσιο προγράμματος συντήρησης που έχει εκπονηθεί.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια