Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Καμπανάκι λόγω της εποχικής γρίπης: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα

Tο καμπανάκι του κινδύνου λόγω της εποχικής κρούουν οι Έλληνες επιστήμονες. Την τελευταία εβδομάδα έγινε γνωστό πως καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μετά τα συγκεκριμένα περιστατικά η δραστηριότητα της γρίπης «αναβαθμίστηκε» από «πολύ χαμηλή» - όπως τη χαρακτήριζαν έως τα Χριστούγεννα οι ειδικοί επιστήμονες - σε «χαμηλή».

Οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης παραμένουν κοντά στο 1%, (όταν στην κορύφωση της επιδημίας συνήθως φτάνουν στο 10%), στις ηλικίες άνω των 65 ετών παρουσιάζουν μία σχετική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αγγίζοντας το 2%.

Οι ειδικοί επιστήμονες όπως αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή» αναμένουν, με βάση την εμπειρία προηγούμενων ετών αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, περαιτέρω αύξηση των περιστατικών το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, συνολικά από την αρχή της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου (Οκτώβριο), έως και χθες είχαν καταγραφεί έξι σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δύο εκ των οποίων την τελευταία εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών αυτών δύο είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όλοι πάντως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ελεγχθεί για γρίπη εργαστηριακά 541 κλινικά δείγματα που έχουν στείλει στα ειδικά εργαστήρια τα νοσοκομεία. Θετικά ήταν τα 22, εκ των οποίων τα 21 αφορούσαν γρίπη τύπου Α.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη. Τα άλλα μέτρα προστασίας, αφορούν την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου, αλλά και την έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συστήνει την αποφυγή της στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, την παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση νόσησης από γρίπη, και τη λήψη μέτρων υγιεινής όπως κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή της επαφής των χεριών με μάτια, μύτη και στόμα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους προκειμένου να τους χορηγήσει εγκαίρως (κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) αντιιικά φάρμακα. Τα συμπτώματα για τα οποία ένα άτομο θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθεί τον γιατρό του είναι υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση καθώς και πολλοί ή παρατεινόμενοι πυρετοί.

Στα παιδιά, τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι επιπλέον, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, η υπνηλία και σπασμοί.

Πατήστε εδώ για να δείτε την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.