HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 19 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

19 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 1878
1878-Εκδηλώνεται εξέγερση στο Λιτόχωρο και η ημερομηνία αποτελεί την απαρχή της Επανάστασης του Ολύμπου. Την ίδια ημέρα σχηματίζεται η προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση από αντιπροσώπους της επαρχίας του Ολύμπου. Μέλη της κυβέρνησης εκείνης ήταν οι: από το Λιτόχωρο ο Ευάγγελος Κοροβάγκος, ο οποίος έγινε και πρόεδρος, ο Αθανάσιος Αστερίου, ιατρός, ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Νικολάου και ο Γιάννης Βεργίδης, από την Σκοτίνα οι Δημήτριος Σακελλαρίδης, ιατρός, και Νικόλαος Μήτσιος, από την Ιερά Μονή Πέτρας μέλη υπήρξαν ο ιερομόναχος Νικηφόρος και ο ιερέας Αθανάσιος Γεωργίου. Αργότερα, μέλος της Κυβέρνησης έγινε και ο Νικόλαος Λούσης, ο επίσκοπος Κίτρους. Η απόφαση συνυπογράφηκε και από 40 αντιπροσώπους από χωριά της Πιερίας, του Καταφυγίου Ολύμπου, του Βελβενδού Κοζάνης και από το Λιβάδι Ολύμπου. Μετά την νίκη του Χοστέβα και των 300 του ανδρών επί των Τούρκων στον Κολινδρό, η επανάσταση φάνηκε να πετυχαίνει.  Ο Τούρκος διοικητής της Κατερίνης Ντερβίς Μπαμπά δήλωσε υποταγή, θέτοντας τον όρο να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των Τούρκων της Κατερίνης. Όμως, έπειτα από προδοσία, ο Ασάφ Πασάς ανακατέλαβε την Κατερίνη και οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Λιτόχωρο τον Μάρτιο. Παρά την αποτυχία της, η επανάσταση οδήγησε στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και τον περιορισμό της Βουλγαρίας στα παλιά της σύνορα.

1955-Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Κήρυξ των Πιερίων” με διευθυντή τον Στέλιο Α. Γαζή. (Κήρυξ των Πιερίων, 19-2-1955, αρ. φύλλου 1,  σελ. 1)

ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Πιερίας

1956-Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και για πρώτη φορά ψηφίζουν και γυναίκες. Η ΕΡΕ αναδείχθηκε νικήτρια των εκλογών, με ποσοστό 55% των ψήφων και 165 έδρες. Στην Πιερία, οι έδρες ορίστηκαν σε 3 και όλες κερδήθηκαν από τους υποψηφίους της ΕΡΕ: Δημήτριο Βακάλη, Αλέξανδρο Δεληγιαννίδη και Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε ήταν το πλειοψηφικό με περιορισμένη εκπροσώπηση της μειοψηφίας και αναλογική για τις μεγάλες περιφέρειες (Τριφασικό). Λόγω του πλειοψηφικού, οι 3 βουλευτές της Πιερίας εξελέγησαν χωρίς σταυρό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Πιερίας.


α. Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις

1. Βακάλης ή Βακάλογλου Δημήτριος (εκλεγείς)
2. Δεληγιαννίδης Αλέξανδρος  (εκλεγείς)
3. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος (εκλεγείς)

β. Δημοκρατική Ένωσις

1.Δημάδης Δημήτριος
2. Δημόπουλος Κωνσταντίνος
3. Ελευθεριάδης Ελευθέριος

γ. Κόμμα Προοδευτικόν

1. Βασιλειάδης Αθανάσιος
2. Κουλουφάκος Γεώργιος
3. Κωτούλας Μιχαήλ

Στον νομό Πιερίας, ψήφισαν 34.855 και έλαβαν:
Δημοκρατική Ένωση 16.747
ΕΡΕ 16.525
Προοδευτικοί 1.583.
(Ελευθερία, 21-2-1956, σελ. 3)

1967-Εορτάζεται για πρώτη φορά η επέτειος (89η) από την Επανάσταση του Ολύμπου (το 1878)  έπειτα από τη συνεργασία του Νομάρχη Πιερίας Κωνσταντίνου Οιχαλιώτη και του Δημάρχου Λιτοχώρου Γιώργου Φούντου. (Νέα Εποχή, 11-2-1967, σελ. 1)

1975-Συστήνεται η προσωρινή διοίκηση της Μικρασιατικής Ομοσπονδίας Κατερίνης και Νομού Πιερίας. Προσωρινός πρόεδρος γίνεται ο κτηματίας Ιωάννης Ευαγγελάκης, αντιπρόεδρος ο Ι. Κεραμιδάς, γενικός γραμματέας ο Κυριάκος Ζάραλης, ταμίας ο Ν. Καμανατζής, μέλη οι: Τρ. Αθανασούλας, Ν. Ασλανίδου και Ν. Ζεϊπέκης.  (Μακεδονικός Αγών, 22-2-1975, σελ. 2)

1978-Ολοκληρώνονται οι διήμεροι Παμμακεδονικοί Αγώνες Χιονοδρομίας στο Σέλι, με τον ΕΟΣ Κατερίνης να λαμβάνει μέρος με 12 αθλητές.Την 1η θέση κατακτά στην κατηγορία κοριτσιών η Έλενα Σιονακίδου. (Νέα Εποχή, 11-3-1978, σελ. 2)

1984-’Επειτα από τις αρχαιρεσίες στο Φιλόπτωχο Σύλλογο Κων και Δίδων “Η Αναγέννηση” πρόεδρος εκλέγεται η Άννα Τσίκρα, αντιπρόεδρος η Αλέκα Στράνταλη, γραμματέας η Ελένη Κιόρογλου, ταμίας η Μαρία Νταρλαγιάννη, μέλη οι Αικατερίνη Γεωργαντά, Μαρία Ντάλη και Άννα Σωτηρίου. (Μακεδονικός Αγών, 17-3-1984, σελ. 1)

1990-Θεμελιώνεται το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Νεοκαισάρειας επί προεδρίας του Σταύρου Ευθυμιάδη. Τον αγιασμό τελεί ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο της ενορίας, π. Ευάγγελο Πουλατσίδη και τους ιερείς π. Βασίλειο Τορτοπίδη και π. Σωκράτη Σιδηρόπουλο. (Ολύμπιο Βήμα, 20-2-1990)

ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 1990

Έφυγαν

1960- Κωνσταντίνος Κορομπίλης του Σεραφείμ, 59, ιδρυτής του ιστορικού καφενείου της Κατερίνης. Είχε γεννηθεί στη Ρεντίνα Σοφάδων Καρδίτσας το 1901.

1971-Γεώργιος Τζιόκας, 66, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μακρυγιάλου (1964).

2014- Μιχαήλ Στούμπος, 63, διατελέσας πρόεδρος της Κοινότητας Νέων Πόρων από το 1987 ως το 1994.

ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

2018- Δημήτρης Κυριακού, 54, θεολόγος, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου της Κατερίνης. Τη δεκαετία του ‘90 ήταν δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης.


Έγιναν κι αυτά

1953-Απορρίπτεται από το Εκλογοδικείο η ένσταση των υποψηφίων του Ελληνικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Κατερίνης κατά του κύρους των εκλογών. Το Εκλογοδικείο έκρινε ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες  που αναφέρονταν στην ένσταση. (Μακεδονικός Αγών, 22-2-1953, σελ. 1).

1960-Την Νέα Έφεσο επισκέπτονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νομαρχιακού Ταμείου Πιερίας Αθανάσιος Παπάς (Προϊστάμενος του Νομαρχικού Ταμείου Πιερίας), Νικόλαος Μπόλης (αιρετός νομαρχιακός σύμβουλος) και ο Θεόδωρος Καρατόλιος (εκπρόσωπος των Δήμων και Κοινοτήτων) και προβαίνουν στην επιτόπια εκτίμηση του αιτήματος των κοινοτήτων Νέας Εφέσου, Κουντουριωτίσσης, Δίου, Αγίας Σπυρίδωνος, Μαλαθριάς και Βροντούς για τη χάραξη νέας επαρχιακής οδού Κατερίνης – Νέας Εφέσου.  (Νέα Εποχή, 1-2-1960, σελ. 4)

1966-Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Πιερίας εκλέγεται ο Σωτήριος Κωτίκας, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Μαμούρης, γεν. γραμματέας ο Κωνσταντίνος Γιαννιτσάρας, ταμίας ο Νικόλαος Τσιτσάνης, σύμβουλοι οι Ι. Ζούδρος, Ανδρέας Αρναούτογλου, Τζον Κόκκινος.. (Νέα Εποχή, 19-2-1966, σελ. 1)

1977-Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών νομού Πιερίας, αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Τζήκας, συμπράττων σύμβουλος ο Γεώργιος Κιλεσόπουλος, γενικός γραμματέας ο Δημοσθένης Δωδόπουλος και σύμβουλος ο Ανέστης Κοκτσίδης. (Ολύμπιον Βήμα, 19-2-1977, σελ. 1)

1982-Στην Αθήνα και στο κοσμικό κέντρο «Παράδεισος» (Λεωφόρος Βουλιαγμένης) γίνεται αποκριάτικη συνεστίαση του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Κονταριωτών Κατερίνης «Ο Άγιος Θωμάς»

2009-Με κεντρικό σύνθημα "Όλη η Κατερίνη μια γιορτή!" ανοίγει η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν προχθές από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.  Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων δεν αναμένεται να υπερβεί τις 75.000 ευρώ. (Ολύμπιο Βήμα, 18-2-2009).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια