Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 20 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

20 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1878-Ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης κηρύσσει την επανάσταση στον Κολινδρό. Με αρχηγό τον οπλαρχηγό Βαγγέλη Χοστέβα και 300 άνδρες, έγινε με επιτυχία η επίθεση κατά της τουρκικής φρουράς.

1964-Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, αποφασίζεται ομόφωνα να μετονομαστεί η οδός Μητροπόλεως σε οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, στη μνήμη του αποβιώσαντα πολιτικού. (Νέα Εποχή, 29-2-1964, σελ. 3)

1965-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης η σύσταση του σωματείου με την επωνυμία “Στεγαστικός Σύλλογος Το Νέον Λιτόχωρον”, με έδρα το Λιτόχωρο. (Μακεδονικός Αγών, 23-2-1965, σελ. 4)

Έφυγαν

1953- Νικόλαος Π. Λουκάς , γιατρός. Απεβίωσε έπειτα από ολιγόχρονη ασθένεια. (Μακεδονικός Αγών, 22-2-1953, σελ. 4).

Αστέριος Ζουρμπάς
1957- Αστέριος Ζουρμπάς, 83, δημοσιογράφος και πολιτευτής, ιδρυτής του συνοικισμού των Καταφυγιωτών της Κατερίνης και καταγόμενος από την ιστορική οικογένεια του Ζορμπά (πρώτος ξάδερφος του Γιώργου Φ. Ζορμπά, γνωστότερου ως Αλέξη).Ήταν εκδότης της εφημερίδας “Σημαία” στην Καβάλα. Εξελέγη βουλευτής  Δράμας στις εκλογές του 1920 (Αναθεωρητική Βουλή) και με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα (ΑΕΚ) εξελέγη βουλευτής Βερροίας (Κατερίνης-Βεροίας-Ναούσης) στις εκλογές του 1933.Έπειτα από την καταστροφή του Καταφυγίου από τους ναζί το 1943 ο Στέργιος Ζορμπάς ίδρυσε τον συνοικισμό Καταφυγιωτών στην Κατερίνη, μεριμνώντας για την αποκατάσταση των πυροπαθών και στο κέντρο του συνοικισμού ανεγέρθηκε αργότερα (Απρίλιος 1966) και προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον Αθανάσιο Μηνόπουλο. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη.

(Αλέκος Τσούφλιας, Ο Αλέξης Ζορμπάς κατάγεται από το Καταφύγι, Μαρτυρίες και ντοκουμέντα αδιάψευστα, Ολύμπιο Βήμα, φύλλο 13-4-1983, σελ. 3)

1977- Κωνσταντίνος Ναλμπάντης , 64 , δικηγόρος από τις Σέρρες και πρώην Νομάρχης Πιερίας (1957-63). Πέθανε στη Θεσσαλονίκη. (Μακεδονία, 23-2-1977, σελ. 3)

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης

1984-Ξάνθιππος Ξανθόπουλος, 67, πρόεδρος των Πρωτοδικών Κατερίνης (1961-67), τρίτος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. (Νέα Εποχή, 23-2-1984, σελ. 4)  Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1945. Το 1967 προήχθη σε εφέτη και μετατέθηκε στην Κομοτηνή. (Νέα Εποχή, 5-8-1967, σελ. 2)

Έγιναν κι αυτά

1961-Τράπεζα αίματος, μοναδική στο νομό Πιερίας, αρχίζει να λειτουργεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Έκκληση για αίμα κάνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Γιαννουλάδης, διευθυντής Ταχυδρομικής Διευθύνσεως Πιερίας. (Μακεδονικός Αγών, 20-2-1961, σελ. 1)

1985-Έκκληση για την ανεύρεση ιστορικής πλάκας που αφαίρεσαν άγνωστοι κάνουν οι κάτοικοι της Λεπτοκαρυάς. Η εν λόγω πλάκα βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Επάνω Λεπτοκαρυάς στο Κοινοτικό Κατάστημα που ήταν δίπλα στην «Τρανή» τη βρύση. Η πλάκα έφερε εκατέρωθεν δύο Μακεδονομάχους με διασταυρούμενα καρυοφύλλια και επιγραφή που έγραφε ; «Σε ανάμνηση της συμμετοχής του λαού της Λεπτοκαρυάς στην Επανάσταση του Ολύμπου του 1878».  Σύμφωνα με δημογέροντες του χωριού, η πλάκα κατασκευάστηκε το 1900-1910. (Ολύμπιο Βήμα, 19-2-1985)

2006-Από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», τα συντρίμμια του οποίου εντοπίζονται στη θέση Μελίσσι των Γιαννιτσών, σκοτώνονται τα 4 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο επιλοχίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης από τα Αλώνια. (Βασίλη Νέδου,   http://www.kathimerini.gr/905894/article/epikairothta/ellada/h-7h-ptwsh-xioyi-se-37-xronia Η 7η πτώση «Χιούι» σε 37 χρόνια, Καθημερινή, 20-4-2017)

2018- Κυκλοφόρησε το 87ο βιβλίο του φιλόλογου και συγγραφέα Γιώργου Ράπτη με τίτλο «Σταγόνες ιστορίας της Πιερίας. Οι Μονές του Αγίου Διονυσίου και Οσίου Εφραίμ του Σύρου».Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.