Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Η εγκατάλειψη ενός ακόμη δημόσιου χώρου, των κοιμητηρίων της πόλης.

Καλούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να θέσει τα κοιμητήρια σε πρώτη προτεραιότητα και να τα αντιμετωπίσει ως σύμβολο και εξέχον χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της πόλης.


Όλοι μας έχουμε μνήμες από τον θάνατο προσφιλών μας προσώπων, ανθρώπων με τους οποίους κάποτε μοιραστήκαμε τη ζωή μας. Και όταν νιώθουμε την ανάγκη για μια συνάντηση μαζί τους, συχνά, την επιδιώκουμε στον τόπο της τελευταίας και παντοτινής κατοικίας τους, στον δικό τους χώρο, στο κοιμητήριο.

Τα κοιμητήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης. Αποτελούν σημαίνουσα υποθήκη της μνήμης, χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό και την εν γένει στάση της κοινωνίας απέναντι στον θάνατο. Η ύπαρξη δε του κοιμητηρίου πολύ κοντά στον αστικό ιστό, σε γειτνίαση  με την πόλη των ζωντανών, καταδεικνύει τη πολιτισμική τους αξία.

Περιδιαβαίνοντας κανείς σε ένα κοιμητήριο θα παρατηρήσει πως εκεί, μέσα από τα σχήματα των τάφων, τη διακόσμησή τους, τα αφιερώματα και τα επιτύμβια επιγράμματα, ξετυλίγονται οι σκέψεις, τα ήθη, τα έθιμα, ακόμα και τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική κοινωνία.

Η σημερινή εικόνα των νέων κοιμητηρίων της πόλης μας αποδεικνύει πως η Δημοτική μας Αρχή, δυστυχώς διαχρονικά, έχει εγκαταλείψει στην τύχη του έναν ακόμη δημόσιο χώρο, αδιαφορώντας παντελώς για την αισθητική και την λειτουργικότητά του, αφού  περιορίζει τον ρόλο της μόνο στην είσπραξη τελών για έναν «αποθηκευτικό» χώρο. Από μόνες τους οι εικόνες της εισόδου και του εγκαταλελειμμένου κτιρίου μαρτυρούν πως η διοικούσα αρχή, εδώ και χρόνια τώρα, απαξιώνει τους νεκρούς της πόλης της και αδιαφορεί για το δικαίωμα των πολιτών να πενθούν τους νεκρούς τους μέσα σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.

Δυστυχώς, κάποιοι διοικητικοί παράγοντες και πολιτικοί προϊστάμενοι, δεν αντιλήφθηκαν ποτέ πως τα κοιμητήρια της πόλης μας, η τελευταία κατοικία των νεκρών συνδημοτών μας, αποτελούν μέτρο ανάγνωσης της ωριμότητας, της σοφίας και της ποιότητας της κοινωνίας που ανέλαβαν να διοικήσουν.

Πριν από 10 χρόνια, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δενδροφυτεύτηκε η δυτική πλευρά των νέων κοιμητηρίων της πόλης μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας καταπράσινος φράχτης και να ομορφύνει ο χώρος. Δυστυχώς, η Δημοτική μας Αρχή δεν κατάφερε να αριστεύσει ούτε κι εδώ.

Καλούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να θέσει τα κοιμητήρια σε πρώτη προτεραιότητα και να τα αντιμετωπίσει ως σύμβολο και εξέχον χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της πόλης.
Ας μην ξεχνάμε πως εδώ είμαστε προσωρινοί και περαστικοί στον τόπο και στον χρόνο…
Ηλίας Τσολακίδης

Οι εικόνες αυτές, σημερινές και παλαιότερες, δεν τιμούν την πόλη μας!


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.