Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Μεσαιωνικός μαζικός τάφος με θύματα του «Μαύρου Θανάτου» εντοπίστηκε στην Αγγλία

Τα λείψανα 48 ανθρώπων, ανάμεσά τους 21 παιδιών, όλα θύματα του «Μαύρου Θανάτου» (επιδημία πανώλης) κατά τον 14ο αιώνα, βρέθηκαν σε έναν μέχρι πρότινος άγνωστο μαζικό τάφο στη μονή Thornton στο Λίνκολνσαιρ της Αγγλίας.


Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» ήταν τόσο μεγάλη, αναγκάζοντας τους κατοίκους της πόλης να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της υπαίθρου.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια -μεταξύ του 1348 και του1349- η επιδημία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τους μισούς κατοίκους στην Αγγλία. Το μέγεθος της τραγωδίας φαίνεται από τους μαζικούς τάφους που έχουν βρεθεί σε μεγάλες μεσαιωνικές πόλεις της Αγγλίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο ότι οι μικρές αγροτικές κοινότητες διέθεταν τέτοιους τάφους.

Η μελέτη με τις λεπτομέρειες από τα ευρήματα δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Antiquity.

Οι 48 άνθρωποι στον εν λόγω μαζικό τάφο θάφτηκαν σε διάστημα μερικών ημερών, αλλά με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, αφού οι άνθρωποι του νοσοκομείου φρόντισαν ώστε να είναι προσεκτικά τοποθετημένοι μέσα σε αυτόν, ο καθένας ξεχωριστά, ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον, και όλοι τυλιγμένοι σε σάβανα.

«Ύστερα μεσαιωνικά νεκροταφεία είναι σπάνια στην Αγγλία. Ο μαζικός τάφος στο Thornton Abbey ξεχωρίζει από άλλα παραδείγματα του 14ου αιώνα, λόγω της αγροτικής τοποθεσίας του και της σύνδεσής του με το μοναστήρι», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θύματα του «Μαύρου Θανάτου» εγκατέλειψαν τις πόλεις και κατέκλυσαν τα νοσοκομεία εκεί, μόνο για να πεθάνουν στο μοναστήρι και το νοσοκομείο του λίγο μετά το ταξίδι τους.

Μία ανάλυση των δοντιών που ανακτήθηκαν από 16 από τα λείψανα, αποκάλυψαν ίχνη DNA του Yersinia, παθογόνου παράγοντα για τον «Μαύρο Θάνατο», τον ίδιο παράγοντα της επιδημίας που σάρωσε το Λονδίνο.

Καθώς ο μαζικός τάφος φαίνεται να έχει διαταραχθεί στο παρελθόν, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος και να περιέχει περισσότερα θύματα της επιδημίας.
ΠηγήΕτικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.