HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα Κορονοϊού στην Κατερίνη – Fake News αυτό που διέρρευσε στην πόλη από εχθές το βράδυ – Αυτή είναι η αλήθεια!!!

Μια ψεύτικη είδηση (fake news) διέρρευσε από εχθές το βράδυ στην Κατερίνη για ένα κρούσμα τύπου «κορονοϊού» που τάχα παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

Έτσι από εχθές ξεκινήσαμε ένα ρεπορτάζ γύρω απ’ το θέμα το οποίο βρίσκεται σ’ εξέλιξη, αλλά έχουμε ήδη τα πρώτα ανακοινώσιμα αποτελέσματα του ρεπορτάζ, τα οποία και σας παρουσιάζουμε αμέσως.

Η φήμη κατ’ αρχάς ξεκίνησε με την άφιξη ενός έλληνα συμπολίτη μας, που έφτασε εδώ από ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία! Όλο αυτό λοιπόν, ξεκίνησε επειδή όμως κάποιοι ανεγκέφαλοι, που αρέσκονται στην άθλημα της διασποράς πανικού,  αποφάσισαν να βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ παράλληλα κάνουν κακό στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορούμε ακόμη ν’ αποκαλύψουμε την πηγή του κακού αυτού, αλλά θα το κάνουμε λίαν συντόμως,.

Πάμε όμως στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ!!! Αυτό είναι πλέον απόλυτα επιβεβαιωμένο, από εγκυρότατες πηγές, και προέκυψε από το ρεπορτάζ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μια και ο κόσμος έχει πλήρη μεσάνυχτα για τον Κορονοϊό γενικά.

Τι είναι ο Κορονοϊός;

Ετυμολογικά, η ονομασία αυτή δόθηκε εξαιτίας της διάταξης κάποιων πρωτεϊνών αυτού του τύπου ιών που θυμίζει κορόνα. Η απόδοση του coronavirus στην ελληνική γλώσσα συζητήθηκε ιδιαιτέρως το 2020, με το ξέσπασμα επιδημίας του κορονοϊού 2019nCoV στην Κίνα, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο είτε σε μορφές με πρώτο συνθετικό το κορώνα (κορωναϊός) ή το απλογραφημένο κορόνα (κοροναϊός), είτε με συνδετικό φωνήεν -ο- (κορωνοϊός[1] και κορονοϊός[2] αντίστοιχα). (πηγή: Wikipedia)

Επιπλέον, ο οργανισμός εξέδωσε ένα χρήσιμο φυλλάδιο με ερωταπαντήσεις αναφορικά με τον COVID-19. 

Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Τί είναι οι κορονoϊοί; - Οι κορονoϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν. Από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τί είναι ο νέος κορονοϊός; - O νέος κορονoϊός (Covid-19) αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κορονoϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019.

Είναι ο καινούριος ιός ίδιος με τον ιό του SARS; - Όχι. Ο κορονοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός Covid-19; - Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορονοϊός από ζώο σε άνθρωπο; - Όσον αφορά στο νέο κορονοϊό δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσής του στα ζώα. Αυτό δε σημαίνει ότι μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά τη διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Πώς ορίζεται το «ύποπτο κρούσμα»; - Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορονοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Μπορώ να κολλήσω από το κατοικίδιο μου; - Όχι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι μεταδίδουν τον Covid-19.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο; - Ναι. Συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Ουσιαστκά και με απλά λόγια όμως, ο Κορονοϊός δεν είναι τίποτε άλλο από μια γρίππη, όπως ο Η1Ν1 σε πιο ενισχυμένη μορφή, και είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμος και θεραπεύσιμος, με βάση ιατρικές γνωματεύσεις.

Σε ότι αφορά ωστόσο αυτούς που έχασαν την ζωή τους απ’ αυτόν, δεν έχετε να δείτε τα στοιχεία. Οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν από τον Κορονοϊό είναι ηλικίες πάνω από 80 ετών ή ανήκουν σ’ ευπαθείς ομάδες, με χρόνια και δύσκολα νοσήματα. Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, αυτές οι ομάδες ανθρώπων , θα μπορούσαν να είχαν χάσει την ζωή του και από μια απλή ίωση εάν δεν την αντιμετώπιζαν εγκαίρως και καταλλήλως.

Άρα δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τέτοιου μεγάλου πανικού. Είναι αντιμετωπίσιμος και ιάσιμος όπως λέει και η ιατρική κοινότητα.

Πως μπορούμε να φυλαχτούμε;

-Με τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί το εν λόγω πλύσιμο σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

-Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

-Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως Covid-19, βήχει ή φτερνίζεται, παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

-Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

-Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

-Ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας, εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

-Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο Covid-19 μπορεί να είναι μία από αυτές.

- Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα; - Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, από μόνη της δε διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με Covid-19 ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης. Η υποψία λοίμωξης με Covid-19 σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί κάποιος από τον ιό; - Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός Covid-19 ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του Covid-19 εντοπίζεται στην Κίνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά. Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον Covid-19 που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες, αφορούσαν είτε σε άτομα με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα είτε άτομα που ζούσαν, συνεργάζονταν στενά ή παρείχαν φροντίδα υγείας σε ταξιδιώτες από την Κίνα που στη συνέχεια διαγνώσθηκαν με λοίμωξη από 2019-nCoV. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων. Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο ΕΔΩ.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου; - Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου. 

Πώς μεταδίδεται ο ιός; - Ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή το λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντίλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες; - Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα; - Τα άτομα που νοσούν από Covid-19, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης; - Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του Covid-19 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με ανώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορονοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Ολόκληρο το έντυπο του ΕΔΟΕΑΠ, εδώ.

Στο διαταύτα:

Σταματήστε να διασπείρετε τέτοιες ψευδείς ειδήσεις ή να συντηρείτε ένα  ανούσιο, άγονο και επιβλαβές για όλη την κοινωνία κλίμα πανικού, γιατί όλο αυτό θα γυρίσει μπούμεραγκ στο ίδιο μας το κεφάλι! Καταλάβετε επιτέλους, ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος του ανθρώπου!
Τα πρόσφατα παραδείγματα της Κίνας και την γειτονικής Ιταλίας, θα πρέπει να μας διδάξουν πολλά! Ας μην γίνουμε μάρτυρες κι εμείς τέτοιων δυσάρεστων και δύσκολων καταστάσεων. Πρέπει να προστατέψουμε μόνοι μας την κοινωνία μας!

Λέμε ότι είμαστε μια ευνομούμενη και οργανωμένη κοινωνία. Ας πράξουμε λοιπόν ανάλογα. Ιδιαίτερα εμείς οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ θα πρέπει να λειτουργούμε πιο υπεύθυνα επιτέλους!!! Ανάμεσα στα κλικς και στο κοινό καλό, εννοείται ότι το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ έχει ΠΑΝΤΑ τον πρώτο λόγο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ. Το νοσοκομείο είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΤΟΙΜΟ ν’ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους απειλή. Αυτό μας το έχουν ήδη επιβεβαιώσει τόσο οι πηγές μας στο Γ. Νοσοκομείο Κατερίνης, όσο και στο ίδιο το Υπουργείο Υγείας!

Κατά τα άλλα, ΝΑΙ είναι χειμώνας, ΝΑΙ οι ιώσεις και η γρίπη έχουν την τιμητική τους, ΝΑΙ θα πρέπει να είμαστε (ειδικά τον χειμώνα) πιο προσεκτικοί τόσο στην προσωπική μας υγιεινή όσο και στις προφυλάξεις μας, ΝΑΙ θ πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί γενικά τον χειμώνα.

Τέλος καλό θα είναι να κάνουμε κάθε χρόνο και ένα αντιγριπικό εμβόλιο για να είμαστε ΠΑΝΤΑ προστατευμένοι!
Διαβάστε ακόμη: 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!! Ο αγιορείτης Πατήρ Αβραάμ μιλάει για τις προφητείες και ξεκαθαρίζει τις αληθινές απο τις ψεύτικες

 Βίντεο με τους χαιρετισμούς αλλά και την ομιλία του υπουργού κ. Μάκη Βορίδη στην χοροεσπερίδα της ΝΟΔΕ Πιερίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια