Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για γλυκά -Χαλβάς και 4 ακόμη νηστίσιμα, πρωτότυπα για όλα τα γούστα

Ποιος είπε ότι η νηστεία απαγορεύει τις γλυκές απολαύσεις; Αν νηστεύεις αλλά δεν μπορείς να αντισταθείς σε γλυκούς πειρασμούς, να ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γλυκά που ικανοποιούν κάθε γούστο. Σιμιγδαλένιος χαλβάς, αμυγδαλωτά, σκαλτσούνια είναι μερικές μόνο προτάσεις που μας βάζουν σε πειρασμό…να ξεκινήσουμε νηστεία!


Χαλβάς Σιμιγδαλένιος



Ο βασιλιάς των νηστίσιμων γλυκών είναι αναμφισβήτητα ο χαλβάς σιμιγδαλένιος, υπέροχος όλο θρέψη και γεύση!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 2φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • λίγη κανέλα για το τελικό πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξε το λάδι και άφησε το μέχρι να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίξε το σιμιγδάλι και ανακάτευε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικς κανέλας να βράζουν σε χαμηλή φωτιά. Στόχος είναι να λιώσει η ζάχαρη και να μπορέσει να πάρει το ζουμί όλα τα αρώματα της κανέλας. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, με πολύ μεγάλη προσοχή ρίξε το μείγμα από νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα. Χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε την κατσαρόλα ξανά στο μάτι. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε για 2-3 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Αφού ο χαλβάς έχει ρουφήξει τα υγρά του, άδειασε το μείγμα σε μια φόρμα είτε του κέικ, είτε σε φόρμα κουπ-πατ, βάλε ένα πιάτο από πάνω και αναποδογύρισε! Πασπάλισε με κανέλα από πάνω και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πανέτοιμος!

Αμυγδαλωτά



Είναι το γλυκό του γάμου, των βαπτίσεων, του καλοκαιριού, της θάλασσας, της νηστείας και της ελληνικής παράδοσης.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη & αρκετή ακόμη για το πασπάλισμα
  • 60 γρ. νερό ή ανθόνερο
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

Εκτέλεση:

Βάλε στο μούλτι τα αμύγδαλα και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα και συνέχισε το χτύπημα στο μούλτι. Ρίξε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνεις σκεπασμένο στο ψυγείο για 45'-60', για να σφίξει.

Βάλε αρκετή ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Κατόπιν πλάσε μπαλίτσες από το μείγμα και κύλησε τα μέσα στην άχνη.

Τοποθέτησε τα σε πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Ροξάκια

Γλυκός πειρασμός και μάλιστα νηστίσιμος!



Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 4,5 φλιτζ. νερό
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
  • 3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάλε σε μεγάλο μπολ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά. Ανακάτεψε και άφησε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά. Κατόπιν πρόσθεσε το καλαμποκέλαιο και ανακάτεψε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε επίσης το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Στη συνέχεια μοίρασε το μείγμα υγρών σε δύο μπολ και αφού ισομοιράσεις το μείγμα από το αλεύρι, ανακάτεψε καλά. Στο ένα μπολ πρόσθεσε και το κακάο και συνέχισε το ανακάτεμα. Σκέπασε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και άφησε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Στη συνέχεια αλεύρωσε τον πάγκο και άνοιξε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάσε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, κόψε στη μέση και τοποθέτησέ την στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.

Τύλιξε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πίεσε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόψε σε μέτρια ρολά και αράδιασε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Μπορείς να ψήσεις τα ροξάκια στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC.

Στο μεταξύ, ετοίμασε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βράσε 3,5 φλιτζάνια νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.

Αφού ξεφουρνίσεις τα γλυκά, σιρόπιασε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο. Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.

Σκαλτσούνια



Υπέροχο νηστίσιμο γλυκό και παραδοσιακό!

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. τσαγιού κοφτή αλάτι
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • ¼ φλιτζ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
  • ¼ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • Ροδόνερο για ράντισμα
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάλε σε ένα μπολ 4 φλιτζάνια αλεύρι (κράτα το υπόλοιπο για το άνοιγμα του φύλλου), άνοιξε στο κέντρο μια λακκουβίτσα όπου ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνεις. Σχημάτισε μια μπάλα με τη ζύμη, σκέπασέ την και άφησέ την να ξεκουραστεί για 30.

Αλεύρωσε μια επιφάνεια και άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό της πίτας. Χρησιμοποίησε ένα ροδελάκι με δόντια και ένα πιατάκι του καφέ (διαμέτρου περίπου 10 εκ.) για να κόψεις στρογγυλούς δίσκους. Ανακάτεψε την καρυδόψιχα με το σουσάμι, τη φρυγανιά και την κανέλα. Ζέστανε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ, διέλυσε μέσα το μέλι και ρίξε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας παράλληλα.

Μοίρασε το μείγμα στους δίσκους ζύμης. Δίπλωσέ τους σε σχήμα μισοφέγγαρου και πίεσε με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C και ψήσε τα σκαλτσούνια μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνεις να κρυώσουν, τα ραντίζεις με ροδόνερο και τα πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Μπισκότα με ταχίνι και μέλι

Νηστίσιμα γλυκά μπισκότα με ταχίνι που θα σε κρατήσουν χορτάτο και σου χαρίσουν ενέργεια. Ό,τι πρέπει για καφέ ή τσάι.



Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 100γρ. ταχίνι
  • 120γρ. μέλι
  • 120γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα

Προθέρμανε για αρχή τον φούρνο σου στους 180. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε όλα τα υλικά. Ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ωραία ζύμη για μπισκότα. Άπλωσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάσε μπισκοτάκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα επιλέξεις να τα κάνεις θα σου βγουν περίπου 12 με 14 κομμάτια.

Βάλε το ταψί στον φούρνο και ψήσε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτα από τον φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν πρώτα πριν τα βάλεις σε τάπερ γιατί διαφορετικά θα σπάσουν.

Φωτογραφίες: Shutterstock


Πηγή



Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.