Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Εγκαταστάθηκαν και τίθενται σε λειτουργία δύο Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE


Καθοριστικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας συνιστά για το Δήμο Κατερίνης, η εγκατάσταση και άμεση λειτουργία δύο  Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών  (ΑΜΚ) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στο χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.


Πρόκειται για καλές αποδεδειγμένα πρακτικές χρησιμοποίησης σύγχρονων και αποτελεσματικών εργαλείων για τη μείωση των αποβλήτων, απόρροια  συμμετοχής του Δήμου Κατερίνης ως επικεφαλής εταίρος,  στο έργο BIOWASTE: «Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών», του Προγράμματος Interreg IV Balkan Mediterranean 2014 – 2020.

Ειδικότερα, με στόχο να παραλαμβάνονται απευθείας τα παραγόμενα βιοαπόβλητα από το Γενικό Νοσοκομείο  και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο αντίστοιχα, χωρίς να απαιτείται η συλλογή τους από τον Δήμο Κατερίνης, έγινε παράλληλα με την εγκατάσταση και θα εξακολουθήσει και το προσεχές διάστημα, ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των κομποστοποιητών από την ανάδοχο εταιρεία στο προσωπικό και τους χρήστες, στους χώρους που προαναφέρθηκαν.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, ότι, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα μειωθεί αισθητά (π.χ. εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.), ενώ οι φιλικές προς το περιβάλλον, ολοκληρωμένες αυτές μονάδες κομποστοποίησης θα  αποτελέσουν και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή.


Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, την τοποθέτηση και τις εργασίες σύνδεσης και θέσης σε λειτουργία του αυτόνομου μηχανικού κομποστοποιητή, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, & Υποστήριξης Αιρετών Οργάνων Γεώργιο Τσιαλό, τον Διοικητή Γεώργιο Χατζηγεωργίου και τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολο Ίτσιο επέβλεψε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος σε δήλωσή του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ως βασικά εργαλεία για την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων ευθυγραμμιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, που εμπεριέχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνιστούν μια καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Βήμα βήμα με στόχο και σχέδιο και με γνώμονα την διασφάλιση του συμφέροντος των δημοτών εργαζόμαστε μεθοδικά για έναν δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον».
Προϋπολογισμός και ταυτότητα του έργου

Για  τον Δήμο Κατερίνης ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 407.044,00 € και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% (85% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15% από Εθνικούς Πόρους).

Υπολογίζεται ότι οι δύο μονάδες αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών (ACU) θα μπορούν να επεξεργάζονται μέχρι και 120tn οργανικών απορριμμάτων ετησίως. Οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της κομποστοποίησης, καθώς πρόκειται για μικρές κλειστές ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με έλεγχο εκλυόμενων οσμών και διασταλαζώντων υγρών.

Μέσα από την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί ένα λεπτομερές σύστημα Πληρώνω Ότι Πετώ / Pay as you throw (PAYT) για τον Δήμο Κατερίνης, με βάση την ανάλυση πληροφοριών και των τοπικών δεδομένων.

Επιπλέον, θα διεξαχθεί πλήρης και λεπτομερής περιβαλλοντική αξιολόγηση, καθώς και τεχνικοοικονομική αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης κόστους-ωφέλειας) με στόχο τον προσδιορισμό του πραγματικού περιβαλλοντικού οφέλους του προτεινόμενου συστήματος, καθώς και των πραγματικών οικονομικών στοιχείων από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου συστήματος σε πλήρη κλίμακα.

Τέλος, θα αναπτυχθεί διαδικασία επέκτασης του BIOWASTE σε ολόκληρο το δήμο.

Το κύριο αποτέλεσμα του έργου BIOWASTE είναι ένα σύστημα διαχωρισμού πηγών στερεών αποβλήτων, που στοχεύει τόσο στον κλάδο της φιλοξενίας, όσο και σε μικρές και αποκεντρωμένες κοινότητες, οι οποίες αποτελούν το πυρήνα οργανικών αποβλήτων, με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.